Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Kyros
Nový člen
Nový člen

Díky Honzo za radu. Určitě zkusím aspon jednu královnu zavést zvenčí do předsínky a dám samozřejmě vědět, jak experiment dopadl. Vyzkouším to, ale až budu mít ubytováno pár podnájemnic :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to jsem zvědavá kdy se objeví nějaký čmelák. :roll: Podle předběžné předpovědi by se nemělo oteplit ani na velikonoce,ale až v dubnu. :(
Jednoho roku bylo také strašně dlouho chladno,a aby toho nebylo málo tak pak hodně pršelo,takže se mi s bídou podařilo nějaké ubytovat až koncem dubna.Snad se to nebude opakovat. :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer,přátelé. Venku je pěkná zima,ještě že nevylezli! Snad se to teď vybouří a nepřijde ochlazení pak v dubnu.
Rapo ty ještě jednou v pohodě otočíš Francii a o nic nepřijdeš.
Dnes jsem konečně dokončil rámeček pro tu mojí Nešťastnici,která to zkusila dvakrát a byla už hodně blízko aby se jí vylíhli dělnice.
Bohužel jsem jí našel mrtvou asi 15 m od úlku. To mi bylo hodně líto :( . Zkusil jsem ještě ty buňky zahřívat,ale bylo to moc pozdě.Kdyby se vylíhli tak bych je dal nějaké jiné královně,ale to už jsem psal loni.Ještě musím zarámovat tu mojí Červenou jedničku ta byla skvělá od začátku a po sezoně jsem ji našel v úlku i se značkou :) .Tak zde jsou fotky.

Obrázek

Obrázek

Teď ještě předělávám provizorní úlky co jsem měl loni na "normální byty" tak že budu mít na sezonu připraveno celkem 13 úlků.
Čtyři v zemi,sedm kusů moje " klasika z polystyrénu",jeden dřevěný a jeden z keramického květináče.
Ty čtyři balení toho Lintranu mi vyšly jako výplň pro všechny úlky.
Tak se zatím mějte krásně.... :)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

KDE JE JAROOOO !!! :o :evil:
Míra2

Ahoj, to je děs, tady u nás v horách to opět padá...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Přátelé, za pár dní to už vypukne. Aktuálně jsem zahlédl v Hamburku krásnou zemní princeznu. Sice počasí nic moc, 9°C a čerstvý vítr, ale už se pomalu a jistě probouzejí...... :D
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj. Dnes sme celý deň pracovali na záhrade, slniečko krásne hrialo, prvé jarné kvietky už kvitli, včielky už poletovali, ale čmeliaky nie. Tak si počkám keď bude teplejšie. Zem je ešte premrznutá, len tam, kde sa oprie slnko trocha rozmrzne ale pod povrchom je ako kameň. Aspoň u nás v Žiline.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute.Dnes 4 krásavice lietali u mňa na dvore ,,konečne." Kvitnú nám krokusy plus ešte niečo fialové ale kŕmiť sa na ne nešli len lietali.Uz sa teším na ráno.Cauko.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím vás ,přátelé! Tak loni jsem měl regulérně 25.3. ubytované první čmeláky, letos aspoň jedna "vytuhnutá" viz. foto.
Dal jsem ji do jednoho ůlku,ale zůstala sedět v trubce.Našel jsem ji dnes odpoledne poblíž skleníku.Včera jsem stříhal stromy a jen jedna včela s pylem (se musela snažit aby ho nasbírala).Tak že už vylézají i u nás cca 263m nad mořem.
Co myslíte jeto Zemní nebo Hájová nebo ještě jiná? Mate mně ten světle žlutý pruh na zadečku :?:

Obrázek

Ještě si všimněte těch roztočů!
Tak se zatím mějte a přispívejte,teď by se to mělo rozjet :) ....
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane a nakrmil jsi ji cukrovým roztokem?Teď je zbytečné ji dávat do úlku,ještě neměl příležitost dostatečně se nakrmit kromě nektaru pylem než získá zájem o hnízdění.Nevím kolik dnů jim to trvá. :?:

U nás je sem tam vidět jen nějakou včelu.Tento týden to počasí nevypadá nijak dobře,tak se sezona nejspíš trochu oddálí. :(
Naopak v Anglii a Německu už vídají několik dnů různé druhy čmeláků,ale také se dočkáme. :D
Odpovědět