Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Četl jsem o rokytových, že matky se mohou pářit s více samci.

Jinak vidím že mnoho časně usazených rolních má problém s dělnicemi. Ta moje je usazena 5.4. a stále nic.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
stř 08. kvě 2019 10:51:10
Rapo já jsem se snažil spíše říct, že čmelák zemní nevyžaduje podzemní úl. Co se týká teplotních vlastností má podzemní úl určitě obrovské výhody, ale stejně bych ho nedoporučoval začátečníkům.
Kaosi jasna vec čo si napísal ;) len to vyznelo že podzemný je zlý pritom u nás kde sú teploty v lete extra vysoké je nadzemny u nás riziko.Vidim robotnice ako sa snažia vetrat cez klapku a to u podzemných nevidím.Aj preto som mal zavijacov len v nadzemnych.Zase musím priznať že 1 múru som mal aj v 11 podzemnom ale husenice nie co v nadzemnom ,,kazdom"boli múry aj husenice.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte všetci. Dnes som,, usadzoval" 3skalne.1 frnk preč,2 navratilkyna podobné a 3 spravila pekný pam.No kamienok pred chvíľou padol tak uvidíme.Nechapem s tými hladačkami a to som ešte jednu videl.No všetky skalné.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Rapo píše:
stř 08. kvě 2019 19:45:49
Ahojte všetci. Dnes som,, usadzoval" 3skalne(č.11).1 frnk preč,2 navratilkyna podobné a 3 spravila pekný pam.No kamienok pred chvíľou padol tak uvidíme.Nechapem s tými hladačkami a to som ešte jednu videl.No všetky skalné.
Ps:Rolna v č.1 sa dnes vracia no stale nejako divno.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 08. kvě 2019 12:56:31
Chtěla jsem napsat jak může být matka v úlku tiše a skryta.Třetí rokytová jeden den vůbec až do večera nevyletěla a den předtím létala poměrně často.Tak jsem vzala úlek za tmy domů,abych zkontrolovala jestli tam je nebo se večer předtím už nevrátila z pastvy.Komůrku jsem našla až na dně,tak jsem se do ní malým otvorem podívala,aniž bych ji otevřela(nechtěla jsem ji poškodit,to by bylo špatně).Byla tam jen jedna nedobarvená dělnice další pak lezla ve výstelce,džbáneček a dva kopečky nakladeny.Naprosté ticho,matka by už silně bzučela a šla se podívat co se děje.
Jelikož jsem se bála,že ty dvě malé dělnice nejsou venku v tom chladu dílo schopny dostatečně zahřát,nechala jsem je v pokoji dva dny s občasnou kontrolou.Otvůrkem v komůrce jsem vždy viděla jen ty dvě dělnice a naprosté ticho při manipulaci s výstelkou.Třetí den bylo tepleji tak jsem je už dala ven,kdyby některá chtěla letět pro pyl.
Nejdříve jsem sledovala jestli nevyletí nějaká dělnice,ale nic se nedělo tak jsem odešla.Po nějaké době cca do dvou hodin jsem se tam šla podívat a nevěřila vlastním očím :shock: k úlku zrovna přilétala matka s plnýma koši pylu.A já myslela,že je s hnízdem konec. ;)

Konečně mám první dělničky polních matky usazené 14.4.(ta co nejdřív nenašla vchod až teprve druhý den).Tedy po 24 dnech,rozmezí jsem většinou mívala 24-27dní).Přesto dvě dříve usazené 30.4. a 8.4. je ještě nemají.Je pravda,že ta první zřejmě několik prvních nocí nezůstávala nejspíš přes noc :?: a ta druhá zas dva dny nevylétala vůbec,zjistila jsem,že měla problémy vylézt ven,tak to vždy asi vzdala a vrátila se zpět dovnitř-ještěže jsem na to včas přišla. :)
Niky,taky mám dvě rolní usazeny od 31..3 a nic,žádná omladina ještě,lesní je z 8.4. a lítá,ale děti taky ne,další jsou pak až od 18.4...skaláci,luční i rolní.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo píše:
stř 08. kvě 2019 19:49:52
Rapo píše:
stř 08. kvě 2019 19:45:49
Ahojte všetci. Dnes som,, usadzoval" 3skalne(č.11).1 frnk preč,2 navratilkyna podobné a 3 spravila pekný pam.No kamienok pred chvíľou padol tak uvidíme.Nechapem s tými hladačkami a to som ešte jednu videl.No všetky skalné.
Ps:Rolna v č.1 sa dnes vracia no stale nejako divno.
Rapo,taky mi tady stále hledají skalní,ale i zemní ,rolní i luční.Jedna skalní usazena 20.4.se ztratila,tak jsem zkoušel usazovat or pondělka,ale úplně bez zájmu.Zemní vyletují jak tryskáči,ostatní se zdrží maximálně 5 vteřin.Ještě dnes v 18 jsem lapil poslední skalní a tu jsem po 10ti minutách přestal špízovat,bo jsem musel odjet.Taak třeba se jí zalíbilo.Ale denně 6-8 hledaček...docela hodně na pokročilou dobu...
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Zdenda ja práveže nechápem že sú ešte hladacky.Asi to oddialilo to zle počasie.Ale dnes 4! :shock:
kaos
TOP člen
TOP člen

I u nás ve středních Čechách se na zdejší zdecimované populaci objevila hledačka rolní. Našel jsem jí ve dřevě. Bohužel opět zatuhla.

Jinak dnes moc nelétaly. První rolní jsem celý den neviděl. Jen u první luční se to hemžilo. Dvě dělnice dělaly orientační let a už se to tam docela hýbe. Jen mi dnes k lučním nakukoval bohemicus. Divil jsem se co dělá venku matka a že nemůže trefit do klapky. Šel jsem jí pomoct ještě že jsem to neudělal :-D
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer. Leni ,nevěš hlavu třeba se vrátí,až se pořádně oteplí.Já ještě také doufám ,že se mi ta jedna skalní vrátí.
Niky to napsala dobře, aspoň víme co je všechno možné :o .Jinak by to chtělo úlky dva nebo tři .To když se ně co v jednom přihodí tak ti
zbývají další dva pro radost. Držím ti pořád palce :) .
Zdendo ,to jsi mně navnadil !Asi ještě zítra vyrazím.Co kdyby...pět úlků ze sedmnácti mám prázdných.
Blanko jak to jde u tebe? Úlky v budově, to tě ty nízké teploty asi nerozhodily :) .
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan píše:
stř 08. kvě 2019 22:19:25
Dobrý večer. Leni ,nevěš hlavu třeba se vrátí,až se pořádně oteplí.Já ještě také doufám ,že se mi ta jedna skalní vrátí.
Niky to napsala dobře, aspoň víme co je všechno možné :o .Jinak by to chtělo úlky dva nebo tři .To když se ně co v jednom přihodí tak ti
zbývají další dva pro radost. Držím ti pořád palce :) .
Zdendo ,to jsi mně navnadil !Asi ještě zítra vyrazím.Co kdyby...pět úlků ze sedmnácti mám prázdných.
Blanko jak to jde u tebe? Úlky v budově, to tě ty nízké teploty asi nerozhodily :) .
Pepane,zítra má tady být hnusně,podle Aladina od rána vlhko a od oběda docela pršet.Spíš v pátek a sobotu se to má zlepšit.
www.chmi.cz
Aktuální radarová data a Aladin
Odpovědět