Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
lenkajitka

Pepan píše:
stř 08. kvě 2019 22:19:25
Dobrý večer. Leni ,nevěš hlavu třeba se vrátí,až se pořádně oteplí.Já ještě také doufám ,že se mi ta jedna skalní vrátí.
Niky to napsala dobře, aspoň víme co je všechno možné :o .Jinak by to chtělo úlky dva nebo tři .To když se ně co v jednom přihodí tak ti
zbývají další dva pro radost. Držím ti pořád palce :) .
Zatím je kamínek stále na místě. Ale pokud se vrátí, co bude s hnízdem ? Po tak dlouhé době , pokud tam měla nakladená vajíčka, vylíhlo by se ještě něco ? Nebo v takovém případě matka začne budovat znovu ?
Úlky mám dva, ale ten druhý se žádnému čmeldovi nelíbil , lítali mi tu jen zemní a pak skalní. Nejspíš je pro ně malý.

O zemním úlu jsem uvažovala z důvodu, že mám zahradu ve stráni orientovanou na jih a tak jsem uvažovala o tom, že by v zemi byla stálejší teplota v jarních měsících a během léta by byl chladnější. Prohlížela jsem si tu nějaké obrázky zemních úlů, ale zatím mě odrazují mravenci - kam na zahradě kopnu, tam je hnízdo :( nenajdu 2 m2, kde by mravenci nebyli.
Niky1
TOP člen
TOP člen

LenkoJitko,pokud matka není v hnízdě určitou dobu,dílo vychladne a odumře :( .Bohužel,matka je schopna založit dílo pouze jednou. :(
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Hojky všichni. Pepane jsem v klidu, co je týče teplot, mám sice 4 úlky venku, ale jsou na dobrém místě dost chráněné a holky lítají. Klapky už mám dole, zvládají je dobře, mám totiž odlehčené od Jakuba, ale někdy netěsní dobře vrch, tak nevím, jestli by to spravila modelína přilepená nahoře, nebo to dán na uhelon, Jakube čím to lepíš k sobě. Mám spíš problém se vstupama pře zeď. Zdálo se mi, že není pohyb v jednom úlku, tak jsem celý den číhala nic, udělala jsem kontrolu, ve vystýlce byly chodbičky, ale jinak nic a přitom tam byla už tři týdny, dala jsem vše do původního stavu a ššla chytat skalní co už tři dny intenzivně hledá, nechytla jsem ji a navečer jsem viděla skalní přiletět. Na druhý den zase hlídám a je to nějaká bláznivka, vyletěla ze zeleného udělala kroužek a cpala se do červeného, kde už královna nosí rousky, tak jsem ji odehnala a teď si s ní nevím rady. Zatím mám dělníčky od lučních, takové malé pecičky, v tomhle počasí je mi jich líto, hlavně ten nárazový vítr. Jaké máte zkušenosti s rododendronama. Loni se na nich pásly, letos nic.
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko, já klapky na uhelonový závěs (polykarbonát na polyamid) lepím Bison Epoxy Universal. A uhelon je pak jenom fixován přišroubovaným kouskem dřeva. Ale pokud máš klasické závěsy, tak tam je potřeba si s tím trochu pohrát, seřídit závěs a ono to pak dosedne i nahoře, ale je to mnohdy složité. Proto mám raději ten uhelonový závěs. Tam to člověk jen podrží a přišroubuje a když je potřeba výměna zas je to jen o šroubech.

O luční se neboj, je to horský a velice otužilý druh, Stuchlovi prý lítaly i v -6°C. Mě Rododendron teprve vykvétá ale chodí na něj hlavně rolní. Luční vídám jinde, ale občas jsou i na rododendronu. Dnes jsem si šel dát kávu na zahradu před odjezdem a na rododendronu byla dokonce matka luční (cizí, moje už nelétají).
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny ! Dnes jsem se až zhrozil, když jsem šel v práci na kontrolu úlku po dni svátku. Tolik pylu pod klapkou :!: .
Okamžitě jsem ji pootevřel a musím ji vyměnit za lehčí a menší. Snad jim ta ztráta nějak neublížila. Kousek za plotem je pole s řepkou
možná to byl pyl z řepky. Museli včera lítat jak o závod. Ke konci směny jsem měl to štěstí na přilétající dělničku. Snad tu ztrátu dorovnají.
Se nadřou a pak to ztratí pod klapkou... :x .
Dnes jsem to chtěl ještě zkusit ,nějakou chytit, ale slabě mrholí tak to nemá cenu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak už mám první dělnice od skalních. Nicméně došlo k další výměně matek. Jedna loňská matka neodolala a o něco menší konkurentku přemohla v době mé nepřítomnosti. Uzavřená klapka je v tomto případě k ničemu. Stále čekám na dělnice od zahradního. Matka už toho má plné zuby, musel jsem ji i zachraňovat a podat sladinu. Byla zatuhlá, slabá a bez zásob. Matka rokytových létá ven ještě 12. den, co začaly létat dělnice. Mám pocit, že jí nějaké dělnice zmizely. Počasí je letos strašné. V budce pro sýkorky jsem objevil hnízdo lučních už s dělnicemi. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zde nějaké fotky z chovu. Bohužel, některé matky jsou už minulostí...Část fotek je pořízena fotopastí a nejsou úplně top.Tak to prosím omluvte.

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Skalni_2019

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Rokytaci_2019

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Zahradni_2019

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Zemni_2019
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Jakube díky. Dnes jsem trochu ohla skobičky tak uvidím. Honzo já Ti závidím/v dobrém/ťoho rokytáčka a zahradní. U mě se krmí i za to jsem ráda.
zdenek

kaos píše:
čtv 09. kvě 2019 10:29:59
Blanko, já klapky na uhelonový závěs (polykarbonát na polyamid) lepím Bison Epoxy Universal. A uhelon je pak jenom fixován přišroubovaným kouskem dřeva. Ale pokud máš klasické závěsy, tak tam je potřeba si s tím trochu pohrát, seřídit závěs a ono to pak dosedne i nahoře, ale je to mnohdy složité. Proto mám raději ten uhelonový závěs. Tam to člověk jen podrží a přišroubuje a když je potřeba výměna zas je to jen o šroubech.

O luční se neboj, je to horský a velice otužilý druh, Stuchlovi prý lítaly i v -6°C. Mě Rododendron teprve vykvétá ale chodí na něj hlavně rolní. Luční vídám jinde, ale občas jsou i na rododendronu. Dnes jsem si šel dát kávu na zahradu před odjezdem a na rododendronu byla dokonce matka luční (cizí, moje už nelétají).
já se v téhle korenspondenci moc nevyznám,ale doufám že to někde dojde.čtu tady o klapce a jejím osazení.klapky dělám z krabiček od tiktaku.jako závěs používám jizolepu.nad vletový otvor přilepím čtvereček z tohoto materiálu,ktomu přisunu klapku z téhož materiálu a tyto dva díly přilepím k sobě jizolepou.spoj těchto dvou dílů mi jizolepa nahrazuje pant.ještě jednou tento spoj pro potuplování přelepím a je hotovo.takovéto spojení mi vydrží dvě i více sezon.chce to trochu cviku při centrování aby klapka nedrhla o některou bočnici.s pozdravem zdenek
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u mě to vypadá na další ztrátu. Luční usazená před 35 dny už dva dny nespatřena. Včera večer umístěná značka se nehnula.

Manželka dnes viděla na zahradě hledat pravděpodobně skalní (poslední spatřena 21.4.), ale udělal jsem chybu, že jsem ženu řádně nezaučil k odchytu. Sice jí chytla, ale matka jí uletěla.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Odpovědět