Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honzo, Pepane, Julio .... smejem sa ;) ja som zase študoval železniční dopravu na fakulte Žilinskej univerzity :) ;) ale nedostudoval, nebavilo ma to tak jak vás a potešenie z práce som nakonec našel v autodoprave ;) o strojveducom som sníval kedysi hodne dlho, je super keď človeka práca baví a napĺňa ;)
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honza79 píše:
sob 03. čer 2017 8:25:30
Janeku, díky za informace o chovu a poznatky. Nějaké ztráty vždy budou a to letošní jaro bylo opravdu drsné. Já jsem příšel o dvě matky, zemní se jednoho dne nevrátila. No a skalní nakonec dotěrným zahradním neodolala. I tak to ale letos dopadlo mnohem lépe než loni, kdy jsem měl velké ztráty u zemních.

Tedy 12 úlků a 5 do rezervy, to bych taky chtěl.... :) V dětství jsem 12 úlků měl. Teď jsem rád, že obstarám těch 6. Času bohužel moc není.

Momentálně vyrábím nastavec s klapkou na pařezový čmelín pro skalní u rodičů. Dělničky by měly být v průběhu týdne. ;)
Honzo aj u mňa to dopadlo nakonec lépe než v loni ;) aj 6 je krásne číslo, tiež nemám toľko času ako by som si predstavoval. Ten parezový čmelín je super, fascinovalo ma to ;) aké ma vnitřní rozmery a z akého je dreva? asi plne vysušený špalek, ? ;) vidím že sa ti v ňom darí :)
Janek92
Nový člen
Nový člen

Blanka píše:
sob 03. čer 2017 10:11:00
Janek92 mám dotaz vy otvíráte hnízda? Já bych se bála, udělala bych to jen v případě podezření, že něco není v pořádku. Obdivuju Vaše znalosti a 12 úlů to je sen asi máte okolo domu dost luk, aby měli dost potravy. S těma kytkama na zahradě to mám stejné, když jsem nechovala čmeláky tak se u mě pásli, teď jen na divizně a máčku, ten ale kvete jen den dva, včera jsem zase vykopala kus trávníku a osadila to svazenkou, bolí mě celý člověk. Moji podstřešáci lítají jak divý, vyčistit jim česno je cvičení. Musím na žebřík podívat se zrcátkem jestli tam někdo není zvednout klapku, v ten moment je jich tam 5 a já nevím co dřív. Zato u skalních nevím, jedna má dělničky, ale málo, druhá ještě nic a vyletuje možná tak třikrát za den. Obdivuju Vše znalosti v rozpoznávání druhů. U mě je to tak buď proužkatý nebo červená prdelka, hlavně ať jsou v pořádku. Mějte se všichni a piště ať se mám z čeho vzdělávat.
Ahoj Blanko, presne tak, hnízda otváram len výnimočne keď sa mi neco nezdá...čmeláky chovám prioritne na chalupě v Beskydech...oblast už je v CHKO a potravy tam majú čmeláci naozaj hodne. V posledných dnech dokonce už odmietajú i hluchavky bíle, tam už chodia len polní... ;) pak mám čmelákov na balkóne v byte /3.patro ze 4/. Darí sa tiež super, nevidím rozdíl v množstve potravy, létajú úplne stejne akurát nejsu tak rozmazlení jak na chalupe :) je super že sa tak snažíš a venuješ im toľko času ;) rozhodne sa necítim ako skusený nebo že by som vedel vše, učím sa každou sezónou a to asi všetci ;) /kdysi som poznal taky len hnědý kožuch (rokytový) a proužkatého ;)

Hlavne ať sa Ti podarí odchovať hoodne nových královien a nejaká sa ti třeba vráti budúcu sezonu. ;) vypdá to nadejne ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
ned 04. čer 2017 22:31:46
Honzo, Pepane, Julio .... smejem sa ;) ja som zase študoval železniční dopravu na fakulte Žilinskej univerzity :) ;)
Tak to máme taky podobné. Já studoval kolejová vozidla na DFJP v Pardubicích, což je odnož Žilinské univerzity, která vznikla po rozdělení republiky. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
ned 04. čer 2017 22:40:04
Ten parezový čmelín je super, fascinovalo ma to ;) aké ma vnitřní rozmery a z akého je dreva? asi plne vysušený špalek, ? ;) vidím že sa ti v ňom darí :)
Ten pařez patří k těm mladším, co jsem měl. I tak už bude starý kolem 20let. Dřevo je borovice, vysušené. Výška asi 30cm, dno oválné cca 25 cm x 30 cm. Tloušťka stěny 2,5 - 3 cm. Prostě ideální pro větší a početné druhy čmeláků. ;) Měl jsem i menší úlky ve velikosti ptačí budky. Ty zase milovaly matky rolních. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzo Pepane a Julio je super jak jste se našli přes čmeláky až po vlaky, je to super. Včera mi vyletěla první maličká dělnička od poslední skalní, u které jsem měla strach, že něco není v pořádku. byla tak malinkatá, že se nemohla dostat z pod klapky já jí pomohla, chudinka vyletěla a za 10min. začalo pršet a chystala se pořádná bouřka, stála jsem u čmelína a čekala ve strachu jestli se vrátí, přiletěla hned zpět. To mi odlehlo. Ty maličké se nemůžou pořád dostat přes klapku. Pod střechou mám luční, žlutý proužek za hlavou a nahnědlou prdelku, ta jsou tak maličké, že čtyři stojí v otvoru a nemůžou ven. Kvůli těm upadaným rouskám jsem upilovala spodní hranu otvoru a teď mám pocit, že je to ještě horší s otvíráním, teď nevím jak to opravit, asi budu muset vyměnit celou klapku, mám totiž náhradní jednu a je stejné barvy. Kdybych večer vyměnila jen tu část kde je otvor, byl by to pro ně šok, nebo by to zvládli? Jsem hrozná, je mi to jasné, ale nejsem tvrďák a dívat se jak s tou klapkou zápasí je mi líto, když se tak nalítají. Ty spadlé rousky se nedají zužitkovat třeba tím, že by se daly ten den do pet vršku a dát ro na výstelku , samozřejmě, že večer.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko,jestli je to horší než předtím tak to oprav provizorně třeba plastelínou a po sezoně to vytmelíš dvousloškovým tmelem na dřevo.
Jestli je toho pylu moc tak vyměň klapku za lehčí, zatížit se dá vždycky.Loni jsem zkoušel dát do úlků rouskovaný pyl do takových kapes na bocích,pro "přilepšenou",po sezoně jak jsem úly otevřel tak byl netknutý jen plesnivý, takže mám celou sklenku pylu (zakoupený) a budu ho muset spotřebovat asi já.
Klapky jsem taky měnil . Já to mám , ale bez problému viz.foto

Obrázekphoto upload sites

Šikmé hřebíky, musí být dost dlouhé, jelikož čmeláci jsou schopni je vyhodit z "pantů"!

Obrázekfree uploader

Obrázekonline photo sharing

Zde je vidět ta zátěž z plastelíny.

Obrázekimage upload free

Různé druhy klapek (od 2g do 7g) plus zátěž s plastelíny podle potřeby.

Obrázekimage url

Snad Ti to nějak pomůže, když tak jenom jako inspirace. :idea: Tak hezký zbytek dne. :)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny a chtěl bych vás informovat o jedné události v mém čmelínu. Osadil jsem ho matkou polního. Několikrát jsem ji viděl odlétat na pastvu a pak jsem registroval jenom pohyb přes klapku. Asi před 14 dny se objevily dělnice. Z časových důvodů jsem moc čmelín nesledoval, o to bylo mé velké překvapení, když jsem v sobotu zahlédl, že do stejného čmelínu létají dělničky sklaního, kterého jsem vůbec neusazoval, akorát v jednom případě přiletěla skalní, prohlédla si čmelín a hned odletěla bez pamatovacího letu.Zajímavé je to, že dělnice polního klasicky překonávaly klapku, skalního do čmelína se dostávaly přes horní hranu, kde jsou úchyty plastové klapky. Vždy se jim podařilo trošku klapku posunout na drátkách a pak se protáhly. Stejným způsobem se dostávaly ven. Udělal jsem opatření a sklaní se během dne naučily správně přecházet přes klapku. Dnes jsem tomu věnoval více času a vypadá to, že soužití jim asi nevadí. Dělnice obou druhů pravidelně odlétají na pastvu, vrací se s plnými váčky a při zdolávání klapky si vzájemně pomáhají. Poměr dělnic je lepší pro skalní zhruba 5 :3. Je divné, že ještě nedošlo ve čmelíně k rozhodujícímu boji o moc. Myslel jsem, že se to děje hned mezi matkami a ne až v období dělnic.Zasahovat do nich nebudu. Nechám to na přírodě.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Josefe,taky bych je nechal být, zřejmě si teritorium vytvořili až uvnitř úlu a tolerují se. Každopádně je to překvapující , ale bylo by fajn kdyby jim to vydrželo až do konce vývoje.Však dej vědět jak to pokračuje dál. :o
Ještě mám dotaz i na ostatní , jestli už vám lítají nějací samečci ?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,mě se nepodařilo zjistit jestli už jsou u lučních samečci.Když letí ven,tak to nepoznám a dovnitř se mi nepodařilo žádného vidět. :( Doufám,že už tam jsou,nových matiček je opravdu hodně a nechce se mi věřit,že by se ani v jednom ze tří hnízd nevylíhli. ;)
Odpovědět