Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak mam delnicky u druhe sklani, ale moc se zatim neraduju. Po obhlidce cmelinu nalezam dve delnice na spodni strane cesna-musely byt pekne zmrzle. Pomohlo trochu je zahrat a rozhybat, otevrit klapku a zahnat zpet za pomoci prstu dovnitr.

U ostatnich cmelinu zadna aktivita. To pocasi je fakt hruza, 5C, studeny vitr a vcera snih s destem :(
kaos
TOP člen
TOP člen

U nás dnes celý den 3 - 4°C. K ránu jsem viděl na rododendronu pár rolních později létali už jen luční, ale i těch nebylo moc. Ostatní čmeláky jsem vůbec neviděl. Jen ta skalní co jsem ji před pár dny zachraňoval se šla proletět. U druhé skalní jsem nasadil kameru a značku. Značka spadla jednou a pak několik hodin nic, tak jsem se bál, že taky někde venku zamrzla. Na videu jsem viděl, že vyběhla i s dělnicí a pak se zase holky rychle vrátily pod klapku.

Každou noc teď skalní a tu poslední rolní co mi zůstala nosím do garáže. Dnes jsem všem dal ještě dokrm. Když je nosím tak je to děsivé protože se matky vůbec neozývají. Člověk má pocit, že tam nejsou, naštěstí dnes jsem aspoň ty skalní zahlédl.

O zmrzlé dělnice venku bych se nebál, viděl jsem loni jak takhle byla zmrzlá zmoklá na kytce přes noc a ráno v teplejším dnu uschla a normálně pak odletěla.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Myslím že hniezdo lúčnych č.2 je ko.Nevidiet lietať robotnice. :cry:
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak u mě luční vypadají ok, rolní matka také létá. Bohužel problematická skalní je opět pryč. Včera odlétla po poledni. Značka už se pak nehnula a v noci bylo hnízdo opuštěné. Dnes se nevrátila. Skalní č. 2 pohyb neprůkazný, tam uvidím zítra jestli funguje.
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak u mne rekapitulace po dvou dnech hrůzy:
Dva dny jsem na zahradu nejel a dnes skalní,co "adoptovala" v pátek opuštěný čmelín po rolní lítal v pohodě.Skalní z poloviny dubna-obě jak havíři při dobíhání plánu-3x za hodinu to obracely,lesní skoro jim v patách.
2 Luční byly lenivější,lítaly si jen lážo-plážo,třetí vyvedla drobotinu-no spíš macky,asi měla malou násadu a vykrmila je pořádně,protože jsou tak poloviční k poměru k mamině.Žádné blechy...ale musely začít létat v tom dešti,protože startovaly a přistávaly jak raketky.
3 rolní zatím taky jen odpočinkově,čekatelky na potomky.
U rolní u rybníka s "děckama"vyběhnutýma 10.5.(taky docela vypasené)-dnes vylezla jedna malinká,rozhlížela se a začala dělat pamatovací let,minutu kroužila,pak si sedla na čmelín,po půlminitě popoletěla,zase seděla,pak ještě dvakrát a hups pod klapku a domů.Nějak jsem na rozpacích,co to znamenalo,ostatní lítají už týden a druhá generace se co-mám zkušenosti-líhne až po minimálně 12ti dnech.Že by nějaká opomenutá zastydlá nedokrmená larvička se dokuklila se zpožděním?
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jinak jsem dnes viděl stále hledačky-dvě rolní,jedna luční a jedna-možná dvě zemní(snad jsem ji zastihnul 2x).Pak jsem zaslechnul čmeláka,jak popoletuje mezi "vinohradem",ale jen pár vteřin a už byl v díře.Byla to skalní a vypadá to,že tam založila divoké hnízdo.Jinak 4 metry od ní je luční i s dělničkama asi čtrnáctidenníma.Naštěstí je voda nezničila.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

No uvidím či bude u nás niečo hladat ale bude to na úrovni zazraku. Zdenda vidím že u teba to hladacky ešte nevzdali.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. No zázrak sa konal uhorova a skalna ale 0 bodov.Obi 2 zaruhli. :x
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě po 8 dnech hledačka rolní. Za plotem vedle silnice při procházce. Do minuty byla v úle po zmizelé rolní, pěkný orientační let, návrat a už funguje. Tak po tolika ztrátách konečně něco pozitivního.

Jo a dnes se na rododendronu objevil samec luční :-o
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kaos píše:
pát 17. kvě 2019 21:46:59
U mě po 8 dnech hledačka rolní. Za plotem vedle silnice při procházce. Do minuty byla v úle po zmizelé rolní, pěkný orientační let, návrat a už funguje. Tak po tolika ztrátách konečně něco pozitivního.

Jo a dnes se na rododendronu objevil samec luční :-o
Kaosi,mně zmizela taky jedna rolní,hned druhý den jsem lapil luční a taky funguje...
Odpovědět