Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pát 09. čer 2017 9:09:22
Chlapci moji, já žádnou fotku neposkytnu, protože jsem tu mrchu hned zašlápla. Příště budu rozvážnější. Pepane máte krásnou zahradu. Je to super relax, kafíčko a pozorovat a pozorovat čmeláčky. Mám na zahradě také vlčí bob, ale prvním rokem, tak ještě nekvete. Moc děkuju za rady, ten cedník by mě nenapadl, super. Kdo to má těch 14 úlů, super. Včera jsem pozorovala podstřešáky a zjistila jsem, že mi zalézají škvírou do toho prvního hnízda, kde mi vletěly sosy a dlouho tam nebyl pohyb a já ucpala díry, té škvíry jsem si nevšimla, manžel už nachystal další klapku, tak ještě počkám jestli je tam nějaký větší pohyb, vypadlé suky jsem už neucpávala, ale dala jsem tam dvojitou síťku. Držím Vám všem palce, Vy vyhlížíte první královny a mě teprve začaly vylétávat první dělnice skalních. Ať máte všichni jen radost. Mějte se a pište.
Ahoj Blanko, aspoň to budeš mít rozložené na etapy a pořád se bude na co koukat, stejně jako u Niki. Jo relax to je, kafe si taky dám ,ale většinou koukám s pivem v ruce :lol: A dneska je nato ideální počasí, tak Vám přeji hezký podvečer .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

A ještě jsem Blanko zapomenul , napiš jestli ještě ztrácejí ten pyl ?
Jak jsi psala o tom "anglickém trávníku" , je to dost náročné ho vypěstovat a udržet. Mi se to nedařilo tak jsem si to musel nějak rozumně vysvětlit proč a řekl jsem si " vždyť to je docela sterilní trávník" No a teď tam nějaký ten plevel mám a už to moc neřeším. Zítra dám foto, není to zas tak špatné.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

A kde je Kavča ? Chybí tu její humor ? :)
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, jen přidám svůj příspěvek z minulého roku k těm larvám...
Tomáš píše:
sob 04. črc 2015 20:01:16
Určitě je velmi nevhodné jakékoliv dělnice likvidovat, protože se jedná o přirozený vývoj čmeláčí rodiny. Dle jednoho z nejzkušenějších chovatelů čmeláků v České republice pana Miroslava Shuchla se jedná o takzvaný "bod zvratu", kdy po určité době přestává v čmeláčí rodině dominance královny nad dělnicemi a nejsilnější dělnice se začnou pokoušet o převzetí nadvlády v hnízdě. Důvodem je prý zrání jejich vaječníků. Chování těchto dělnic je přirozené a proto bych se nepokoušel nějak zasahovat. Druhá možnost je, že dělnice z hnízda jen odnášejí již mrtvé larvy.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já jsem tak otrávená :cry: .Ve čtvrtek jsem neviděla poslední matku luční.Nejdřív jsem si myslela,že jsem ji jenom nezahlédla,ale pak jsem si vzpomněla,že ve středu večer žral sršan na cibuli nějakého většího čmeláka.Začala jsem být nervozní jestli se i ona nestala jeho obětí a když se ani včera neukázala,tak jsem po setmění zkontrolovala úlek.Matka tam bohužel nebyla,jen džbáneček a pěkný kopeček kulatých buněk. :cry: U buněk jsem objevila broučka Antherophagus nigricornis,takže mohla i proto hnízdo opustit nebo ji fakt sežral sršan. :x :cry:
Doufám,že se alespoň poslední matce skalní nic špatného nepřihodí :roll: ,nejpozději v úterý by měly vyletět první dělničky.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

To je smutné Niki :cry: , já už jsem rozvěsil petky s pivem.
Tady je foto té mojí nešťastnice z trojky, které chyběl už jen kousek . Mám ho pořád v teple ale už moc nedoufám že se vyklubou. Možná si ji dám do rámečku se sklem za tu snahu.

Obrázek

Obrázek

A zde je ten můj "anglický trávník" s jetelem . :)

Obrázek

Obrázek
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Josefe , jaký vývoj a chování mají ti pačmeláci se asi nedovíme. Možná , že to někdo vyzkoumal a je to někde popsáno ? Kdo ví ? :(
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane ten Váš trávník je lepší než můj, hlavně kvůli jetelíčku. S těma rouskama je to lepší. Už mi lítají u obou sklaních dělničky. U lučních mi lítají malé dělničky a jednou tak velké, které více bzučí, na královny by byl i čas, ale nezdá se mi velikost. Nemám zkušenost, hlavně že se jim daří. Žádná larva se už neobjevila, držím si palce. Ještě jsem se chtěla zeptat, řešíte někdo povolení od Kraj. úřadu živ.prostředí, na chov čmeláků?
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Blanko , myslím že tak jak to děláme my , že je chovat můžem. Někde jsem to četl , ale už nevím kde. Niki to určitě bude vědět a něco tady vloží. :?:
Tak tam máš už jinou klapku , že je to lepší ? Musím zaklepat , já to mám beze strát na pylu.
Tak zatím a hezký sobotní podvečer. :)
Kyros
Nový člen
Nový člen

Pepane, nachytal jsi do těch petek hodně sršnů? Já rozvěsil ty petky tenkrát, jak mi sršeň zlikvidoval to jedno hnízdo. První dny se jich vykoupalo dokupy 6 kousků a od té doby nic, jen muchy a nějaká ta vosa. Zlatavý mok měním pravidelně. Na kvalitu si nemohou stěžovat, dostávají naše místní top pivo Radegast. Asi jim nevděčníkům nechutná :D na rozdíl ode mě.
Odpovědět