Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
sob 10. čer 2017 20:17:34
Pepane, nachytal jsi do těch petek hodně sršnů? Já rozvěsil ty petky tenkrát, jak mi sršeň zlikvidoval to jedno hnízdo. První dny se jich vykoupalo dokupy 6 kousků a od té doby nic, jen muchy a nějaká ta vosa. Zlatavý mok měním pravidelně. Na kvalitu si nemohou stěžovat, dostávají naše místní top pivo Radegast. Asi jim nevděčníkům nechutná :D na rozdíl ode mě.
Ahoj Kyrosi, no je jich tam už dost ! Apropo' , Radegast 12 je taky moje oblíbené pivo ( doufám , že na léto uvaří nějaký speciál ,chutnal mi extra hořký , měl červenou etiketu a 6 % alkoholu ) Jo oni začnou přibývat , až budou dozrávat jabka a jiné ovoce. :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem zase odháněl ty mouchy , začíná jich přibývat.Pořád se mi zdá , že na mouchu domácí jsou nějaké malé a dají se zabít klepnutím prstem , jako by neměly strach.Asi moc neškodné nebudou viz.trochu nechutné foto. :o

Obrázek

Obrázek

Napěchovaná vajíčky ! :!:

Obrázek

Obrázek

Omlouvám se za rozostřené fotky, nějak mi to nešlo , ale podstata je vidět.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé! Niky, to mě mrzí s tou luční. Sršni letos asi budou taky dělat velké problémy. :( I přes tu ztrátu jsi třída, tolik čmelínů.

Odchyt sršních královen se mi osvědčil nejlépe tak od poloviny května. Kdy zakládají hnízdo a spotřebují hodně energie. Potřebují se nakrmit a jejich potrava je hlavně míza ze stromů a případné šťávy. Proto to pivo tak funguje. Jde to vždy tak cca dva týdny. Teď už to není ono, navíc už budou první sršní dělnice, které začínají lovit hmyz všeho druhu pro krmení larev. Odchyt bude opět ve velkém možný až začne zrát ovoce...

Pepane, život pačmeláků po zahnízdění nemám zmapovaný, Co vím, tak se mi nikdy neubytoval. A v literatuře moc informací není. Jedno je jisté, pačmeláčí matka potřebuje najít už fungující hnízdo čmeláků. Matku většinou odstraní a převezme nadvládu. Dělničky se pak starají o pačmeláčí plod. Pačmeláci žádné své dělnice nemají. Z larev se po zakuklení líhnou rovnou nové matky a samečkové.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepane ten trávník máme podobně. Velké koberce jetele, to je to pravé! ;)

Blanko, můj názor je, že k chovu čmeláků v úlcích není povolení nutné. Když chytnu čmeláka a na deset minut ho zavřu do úlu, to je srovnatelné např. jako když odchytávám vzácné žáby u silnice a přanáším je na bezpečné místo. A na to povolení nutné není. Kromě toho krátkodobého odchytu nejsou čmeláci nijak omezeni a žijí si svým životem. Na chov čmeláků v laboratorních podmínkách už by bylo dobré povolení vyřídit.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ahojda lidi.
Vůbec nestíhám.Ale pravidelně Vás čtu. :D U nás se totiž naštěstí nic moc neděje.Pačmeláci už nedělají takové nájezdy, mouchy kolem otravují, ale dovnitř se nedostanou.Pravidelně čistím klapku.Hlavně u lučních a první zemní.Ty to teda omatlávají celkem usilovně.Lučnice vylézají třeba 4 najednou.Klapku jsem nechala originál ZD, ale příští rok potřebují určitě lehčí.Ztrácejí spoustu rousků a opravdu zasluhují obdiv, že se hnízdo slušně rozvinulo i přes ty těžký dveře.
Druhé zemní mají klapku od manžela a tam nejsou žádné ztracené rousky ,ani omatlanmá dírka.Skalní taky létají a celkem slušně se rozrůstají.Nejvíc živo je u první zemní, když si dám ucho k větracímu otvoru je to teda hukot!
Na svazenku se chodí krmit jen luční nikdo jiný.Vůbec netuším kam létají, ale někam mimo zahradu.Jen rozkvetlá vajgélie je trochu zaujala.Tam jsem viděla i zahradní.Rolní chodí na náprstník.
Zajímavost byla v noci.Po 2denním návratu v noci jsem šla první očistit klapky a ty silné zemní měly ve vchodu vrátnou! Když jsem posvítila baterkou na dírku začala na mě naštvaně bzučet :D .Takže zdravé a silné hnízdo má asi u vchodu i strážnýho..
Tak ať se všem hezky daří a užívejte si léta na zahrádkách a balkónech.
Ola

Ahoj,
v sobotu jsem si vzpomněla, jak jste tu řešili barvu přinášeného pylu. Koukala jsem na dělničky skalních na svazence a měly na nožkách plné koše modrofialové barvy, vypadaly legračně, ale neměla jsem u sebe foťák. Včera jsem byla ve foto-pohotovosti, ale zastihla jsem je jen sosat, rousky žádné (možná jim královna vysvětlila, že indigo není stylové). Svazenku pro změnu opanovaly včely, čmeldové asi objevili něco lepšího u sousedů. Začíná nakvétat minipolíčko lupiny, tak zase budou mít změnu hned za humny.
Míra2

Ahoj všem,
těší mě, že se vám všem daří a doufejme, že to tak i zůstane. Byl jsem teď služebně mimo a podle toho to také dopadá..
Můj první čmelínek bohužel navštívila sršeň, tak toho moc po sobě nenechala :cry: :cry: Dostala co proto..Královničká se ale už nevrátila a tak se dále soustředím na další dva, kde je celkem rušno.
O víkendu se mi ale naskytl nemilý pohled, protože jsem na česně, přímo pod klapkou nalez larvy vypadající jak čmeláčí nebo možná né ??
Dokážete někdo odhadnout co se mohlo stát? Do čmelínu se nebudu dívat, protoře dělničky rolní létají celkem usilovně a vylétává občas i královna. Mám kvůli malým dělničkám klapku tak 3-4 mm odsunutou a když dotáhnu šroubky, tak se tam nemůže dostat ani královna.
Nezbude mi než čekat až trochu povyrostou.
Mějte se a hodně štěstí proti predátorům :(
1.jpg
(234.5 KiB) Zatím ještě nestaženo
IMG_20170610_192013.jpg
(83.46 KiB) Zatím ještě nestaženo
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Dělnice se takto zbavují mrtvých larev a vynášejí je z hnízda. Ke konci hnízda dělnice záměrně vynášejí i živé.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Míváte také toho brouka antherophagus nigricornis?Já jsem ho viděla kromě toho posledního zmizelého i u vchodu dalších dvou úlků.Nejhorší je,že proti němu není ochrana. :x Před dvěma roky mi provrtali všechny buňky u polního v době první generace dělnic,samozřejmě to dopadlo špatně. :cry:

Poslední skalní už má ode dneška první dělnice :D ,tak doufám,že už to matka do zítřka v pohodě přežije a pak už bude uvnitř v bezpečí.Dnes ráno zase
na zahradě sršan lovil :x
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Míro 2, to je ono co dělali mi loni a taky Kyrosovi! Mi je vyhazovali ještě živé , asi úmyslně jak píše Tomáš.I ta jejich podoba je stejná.
Škoda že neumíš jednoduše vyměnit klapku za lehčí , to jsou ty skoby.Já mám jen šikmé hřebíky a můžu klapky měnit za "chodu" jak chci.
Aby se ti tam přes tu škvíru něco nedostalo!
Tak ať se daří. :)
Odpovědět