Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi hodně dobrý, já věděl proč sem napsat. To by mne nenapadlo a děti dostanou větrník :lol:
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

Ještě jak jsi psal s tou svíčkou, tak mě napadá alternativní metoda a to je mít uzavřenou krabičku (čmelín) a napnout materiál na střechu, která se zavře. Vnitřek by se pak něčím vytopil na třeba 50°C a teploměrem by se po otevření měřil čas, kdy teplota poklesne např. o 20°C. V tomhle případě je ale potřeba mít teplotu vnějšího prostředí stálou. Může se ale stát že obě metody nebudou mít dostatečně velkou rozlišovací schopnost a každé měření je třeba několikrát opakovat aby se určil rozptyl. Ale přinejhorším děti dostanou větrník to ano :-D
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Mne se tvá metoda s větákem libí. Trošku ji asi modifikuji. Dám do kousku instalatérské trubky n co používám na pasti na jeden konec fén a na druhý pak testovanou síťku (tak aby byla na těsno a vzduch mohl jen přes ni) pak zas kousek trubky - tím mám tunel bez vlivů okolního proudění a na konci té druhé trubky volně zavěšený proužek papírku - s ním provedu vychylovací měření. Papírek mohu dávat do různé vzdálenosti od výfukového ústí a tím nastavit citlivost... Referenčí hladina bude organza...

Teplotní je dobrý na testování pasivního větrání, je ale hodně ovlivněn vnějšími faktory.
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
kaos
TOP člen
TOP člen

U té trubky ale pozor, pokud by byl proud vzduchu silně usměrněný do trubky, vytvoří se tlak a tak při menší propustnosti by mohlo méně vzduchu proudit rychleji a tím by se smazal rozdíl v propustnosti. Také jsem to původně uvažoval, ale myslím že na straně větráku by mělo být vzduchu umožněno jít okolo, aby se tomu přetlaku před membránou zabránilo. Drubna na druhé straně s papírkem je ok.
kaos
TOP člen
TOP člen

Jinak provedl jsem skutečně hloubkovou prohlídku výstelky v opuštěném úlku, našel jsem miniaturní dílko a tohoto broučka, tuším, že je to Antherophagus nigricornis. Nebyly tam ovšem žádné larvy, je možné, že matce snědl brouček snůšku vajíček a ta pak přestala o hnízdo jevit zájem?
Screenshot from 2018-06-14 11-41-44.png
(602.39 KiB) Zatím ještě nestaženo
Screenshot from 2018-06-14 11-41-55.png
(809.9 KiB) Zatím ještě nestaženo
brumla

Ahoj, zkusím se poptat v práci, kolega je vystudovaný vzduchař, mě napadá ventilátor z PC na jedné straně trubky, s přesnými otáčkami, na straně druhé anemometr. Při prázdné trubce by měla být rychlost proudění měřena anemometrem stejná jako vytváří ventilátor. Měl by to byt spíše vánek, fén již vytváří tlak. Pak vkládat organzu, a ostatní látky a měřit pokles na rychlosti anemometru. Jak píše ale kaos, před filtry bude vznikat přetlak díky odporu filtračních materiálů a ten bude ovlivňovat výkon ventilátoru. Nápad s papírek dobrý, ale na konec trubky bych dal spíše placku tvrdého papíru velikosti vnějšího rozměru trubky ( něco jak bývá na starých traktorech, které měli svislý výfuk, aby do nich nepršelo) na malém pantu a nastavit rychlost ventilátoru tak aby byla klapka otevřená v nějaké výchozí pozici. Vkládáním různých materiálu by se klapka přivírala.
Teď mě ještě napadla myšlenka, průhledná plastová trubka (používají bazénáři) uprostřed měřený materiál, svisle postavene, dole zapálit doutnik, cigaretu, nějaký vývin kouře a pozorovat propustnost.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zkouším, jestli se ještě hnízdo lučních nezmátoří. Příkrmuju je pylovými rousky, co odpadnou na klapce od zemních a skalních. Zdá se, že to přjímají. Uvidíme. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to je k pláči i vzteku :( .Tu poslední matku luční jsem neviděla ani včera,proto jsem se podívala dovnitř.Matka tam samozřejmě není jak jsem se obávala.Tak nevím jestli se nevrátila v úterý v tom lijáku nebo si zas spletla hnízdo.Viděla jsem ji totiž jak několikrát vlétla k lučním co měli první matky asi o 6 m dál a po asi dvou minutách přiletěla do svého úlku.Je to velká škoda jelikož má v hnízdě kopeček buněk velikosti hrášků a jedna dělnice se už musela vylíhnout,protože jedna buňka je prázdná. :cry:

Honzo,to by jim mohlo pomoct,pokud je to jen slabší hnízdo. :)

Máte už někdo samečky u skalních?Dívala jsem se na fa a tam už jeden včera vyletěl na cmelaci.cz.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 15. čer 2018 13:17:00
Honzo,to by jim mohlo pomoct,pokud je to jen slabší hnízdo. :)
No říkám si, že tímto pokusem už nic nezkazím a třeba to pomůže.

Samečky skalních jsem zatím neviděl, ale provoz je silný. Je to na dobré cestě... ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Já jsem dnes v lese zas potkal ty "šedivé" zahradní. Fakt si myslíte, že jsou umazaní pylem ?:-o
Screenshot from 2018-06-15 16-04-07.png
(271.8 KiB) Zatím ještě nestaženo
Příloha 34862735_10212535035155259_1483543362588901376_n.png je dlouhodobě nedostupná.
Odpovědět