Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pon 12. čer 2017 14:25:48
Míváte také toho brouka antherophagus nigricornis?Já jsem ho viděla kromě toho posledního zmizelého i u vchodu dalších dvou úlků.Nejhorší je,že proti němu není ochrana. :x Před dvěma roky mi provrtali všechny buňky u polního v době první generace dělnic,samozřejmě to dopadlo špatně. :cry:

Poslední skalní už má ode dneška první dělnice :D ,tak doufám,že už to matka do zítřka v pohodě přežije a pak už bude uvnitř v bezpečí.Dnes ráno zase
na zahradě sršan lovil :x
Ahoj Niki, já ty brouky zatím neviděl , jen z obrázku (naštěstí) od p. Stuchla jak se drží té královny za nohu.
Proti těm sršňům pověs petky s pivem .
Míra2

Děkuji za informaci s těmi larvami.U dalších čmelínů jsem si udělal již svá česna s lehčí klapkou, tak to tam celkem i funguje,ale tady v tom případě asi příští rok změním..Ať se všem daří a děkuji..
PS: ještě se omlouvám, že jsem si nepřečetl příspěvky na 78 straně, ale aspoň jsem přispěl fotkou čmeláčí larvy :roll:
Mějte se pěkně.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pro Julia k rokytovým:dnes bylo na fac.. toto "Včera v 6:54 ·
Hnizdo cmelaka rokytoveho s mladymi matkami. Ty se, na rozdil od rozezlenych delnic, tvari jako ze jim pohled do hnizda moc nevadi, nebo se dekuji pod seno.
Video jsem tocil ve vcelarske kukle - jednotlivi cmelaci na mne utoci, jakmile se priblizim na 1-2m k hnizdu - jdou rovnou na oblicej.
Kdyz jsem otevrel cmelin a pokladal tam pozorovaci vicko, tak na mne sli ve velke skupine. Ale kukla funguje a diky tomu je pohled do soukromi cmelaku pohode. No...v pohode...dost Italie, co? https://www.facebook.com/ondrej.hercog? ... S_TIMELINE
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 14. čer 2017 7:01:58
Pro Julia k rokytovým:dnes bylo na fac.. toto "Včera v 6:54 ·
Hnizdo cmelaka rokytoveho s mladymi matkami. Ty se, na rozdil od rozezlenych delnic, tvari jako ze jim pohled do hnizda moc nevadi, nebo se dekuji pod seno.
Video jsem tocil ve vcelarske kukle - jednotlivi cmelaci na mne utoci, jakmile se priblizim na 1-2m k hnizdu - jdou rovnou na oblicej.
Kdyz jsem otevrel cmelin a pokladal tam pozorovaci vicko, tak na mne sli ve velke skupine. Ale kukla funguje a diky tomu je pohled do soukromi cmelaku pohode. No...v pohode...dost Italie, co? https://www.facebook.com/ondrej.hercog? ... S_TIMELINE
Taky už jsem zažil něco podobného. :lol: Roj rokytových dovede člověka pořádně prohnat To i u hnízda těch sršní bývá větší klid.... ;)
julio
Nový člen
Nový člen

Niki1: na FB nie som a ani neplánujem. Viem, čo dokáže hniezdo rakytových. V súčasnosti chodím na balkón len zavčasu ráno alebo až po zotmení. Ináč mi hrozí frontálny útok (útek). Druhé hniezdo rakytových mám na záhrade a tie ma zatiaľ nechávajú na pokoji.
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny, dnes mi poslala manželka do práce tuhle fotku s dotazem, co prý se to promenáduje po naší zahradě? :?:
https://postimg.org/image/g7pvhjwlx/
Chci se zeptat, zkušenějších - je to čmelák nebo pačmelák? Podle toho špičatého zadku bych to tipnul na pačmeláka, ale zase nemá černá křídla. Jsem z toho poněkud zmaten. :? Nevím, zda ho mám na zahradě přivítat nebo ho odchytit a odvézt do sousední vesnice? :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Čmelák zahradní,zvláště že leze do náprstníku. :)
Kyros
Nový člen
Nový člen

Děkuji Niky. Potěšila si mě. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U mě je pár novinek. Obě hnízda zemních a zahradních stále posilují. Zejména u zemních to v úlu hučí jak u včel. ;) Včera jsem zahlédl první letošní matku od lučních. :D Trochu starosti mi dělají skalní. Dělnic nějak ubylo, navíc jem včera viděl odlétat matku. Vzhledem k tomu, že první dělnice se objevily 30.5., tak její výlet po 15 dnech určitě není normální... :o

Také jsem na zahradě objevil hnízdo sršní. Měl jsem jisté podezření už asi dva týdny a včera se to potvrdilo. Už mají první dělnice. A to možná bude ještě jedno... :x
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj. Minulý týždeň som kúpil nový kompostér a chcel som do neho nahádzať záhradný odpad, ktorý mi nevošiel do môjho staršieho kompostéra. Ako som tak stál nad tou hromadou zbadal som nad ňou lietať matku zemného. Myslel som, že je to oneskorená hľadajúca, ale zaliezla do tej kopy. Keď som nahliadol do otvoru, vyletela z neho mladá robotnica. Takže mám na záhrade ďalšie hniezdo. No a kopa odpadu počká ešte nejaký mesiac, nechám ich dohniezdiť. Paradoxom je, že som mal dva metre od tej kopy umiestnený prázdny čmelín, ale ten matka neobjavila.
Odpovědět