Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 28. kvě 2019 11:45:17
Několik dnů už létají zavíječi jak vztekli :x .Včera večer ještě před setměním jsem viděla jednoho v akci,suverénně přistál na česnu klapky silného hnízda zemních,bez jakéhokoliv hledání :shock: ,prostě na jistotu :x .Neměla jsem odvahu sledovat jestli je schopný dostat se dovnitř když se ve vchodě míjejí dvě dělnice či lezou ven nebo dovnitř.Raději jsem ho hned zlikvidovala.
Jasně Niky,okamžitě zničit...sice já vlastně ještě neviděl-ani mouchy...na ně má Zdnek recept-obyčejný postřikovač na květiny,vodou je prudce ostříkne a než se vzpamatují,pozabíjí je...
Zdenda
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
úte 28. kvě 2019 8:30:56
Včera jsem u jednoho čmelínu zjistila, že se mi dělničky cpou pod střechu, tak jsem od 15 do 19hod. odchytávala a zaváděla přes klapku, pak mě napadlo, že jim vadí větvičky rododendronu, které byly před klapkou, roďák jsem přesadila a je klid, už chodí přes klapku. Po 19 hod. se na zahradě objevily dvě hledačky jednu jsem zavedla do opuštěného úlku udělala pamatovací let tak uvidíme. Ještě u sousedů hledala zemní. Tento rok je fakt divný.
Blanko,tady u mne jich taky není moc,hlavně ale nemají zájem.
Ty postřiky na řepce nevím,jak který podnik používá,nejspíš to není plošné stejným jedem-já mám řepku za plotem,čmeláky jsem na ní viděl,ale ani dva včelaři cca 200 metrů od řepky s tím problém neměli.Asi záleží na tom,kdo kde vládne eko-debil...
kaos
TOP člen
TOP člen

Luční u mě tu druhou generaci rozjíždějí ve velkém. Kromě té usazené tu mám další dvě velice živě vybarvené matky, které od včera sbírají pyl (stejně jako ta moje) na rododendronu. Všechny jsou obří s těmi co hledali na jaře se to nedá vůbec srovnávat. Patrně jim průběh jara velice svědčil. Některé založili hnízdo určitě už v druhé polovině března a díky pozdějšímu chladnému počasí měli vše z období květu ovocných stromů patrně téměř pro sebe, konkurence včel byla jen občasná. Loni mi tahle druhogenerační matka zmizela po 10 dnech, tato má 10 dnů dneska a létá. Stejně tak i před 11 dny usazená rolní. Lesní se bohužel nevrátil. Druhou rolní jsem dnes neviděl, ale už má 39 dní od usazení bez dělnic. Přijde mi že už nemá moc sil. Letos se těm rolním moc nedaří :-(
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

No já musím říci, že prožívám hodně nepovedenou sezónu. Po včerejších lijácích řeším razantní úbytek dělnic u rokyťáků i u skalních. Navíc u skalních jsem nenašel matku. Doufám, že byla jen ukrytá. :(

Usazovaný lesní se nevrátil. Sice po 5 dnech od usazování začal padat kamínek, ale to během víkendu ustalo a další pohyb už nebyl zaznamenán.

Jedinou radost mi dělají zemní. Luční jsou také slabší. Obě rolní létají. Našel jsem pod střechou kůlny hnízdo rokyťáků a ti vypadají velmi dobře.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahojte. Musím potvrdiť že zavíjači už opruzuju. Dnes ráno som 1 zlikvidoval nad klapkou zo skalnymi. :evil:
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Takže moje spolubývajúce :
9,10,6-zemne
1,5,3-rolne
2,4-lučne
7,11-skalné
8-záhradná
1 rolna ,,konečne" us.11.5. a 11 skalná us.25.5. na šupu ,,šikula" strašne ma potešila.Zbytok má robotnice .
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě včera odpoledne konečně vyletěly první dělnice skalní ubytované 26.4..Byly velmi slabé :( ,dvě už skončily při orientačním letu na hranolu,tak jsem je stříkačkou přesunula zpět do hnízda.A třetí orientační let sice zvládla,ale nebyla vůbec schopna najít vchod.Dost jsem pochybovala o tom jak to s hnízdem bude,naštěstí dnes jsou zřetelně silnější a docela jim to jde.Zajímavé,že matka nosila před několika dny pyl až za 1a1/2 hodiny,poslední dny už za půl hodiny.A je vidět,že za určitých vhodných okolností je schopna pyl nahrabat i za 12 minut jako zrovna před chvíli. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak po této tragické sezóně konečně dobrá zpráva. Luční usazená 2.4. má mladé matky. Jedna teď zaměřovala. Ač má matka pruhy dva, dcera má jen jeden, ale pěkně barevný.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kaos píše:
čtv 30. kvě 2019 13:32:57
Tak po této tragické sezóně konečně dobrá zpráva. Luční usazená 2.4. má mladé matky. Jedna teď zaměřovala. Ač má matka pruhy dva, dcera má jen jeden, ale pěkně barevný.
Gratulujem.Takze rod pokračuje.
kaos
TOP člen
TOP člen

U mě to na zahradě moc pěkně bzučí. Všude něco kvete a létají čmeláci. Oproti loňskému roku je to obrovská změna. Vidím už mladé matky rokytových, zahradních i hajových z přírody. Moji čmeláci zatím jen ti luční ale už je jich několik. V jednom hnízdě se rodí matky různých forem. S 1 i 2 pruhy a různě silnými. Radost mi dělají i skalní, dnes zaměřovaly dvě dělnice, žádná ořezávátka, celková aktivita velice pěkná. U hajových jsem před pár dny objevil nevybarveného samce, dělnice moc nelétají, jen tak 1-2x za hodinu, dnes možná trochu více. Jak je to hnízdo z laboratoře, tak nevím jestli je tam nějaký problém a nebo prostě mají zásoby z laboratoře. Další dvě hnízda lučních jsou dost aktivní, ale s tím prvním se to vůbec nedá srovnávat, snad do 1-2 týdnů také nějaké matky budou. Mladá luční co místo hibernace zvolila čmelín léta už 12 dní. První rolní létá už 41 dní bez dělnic. Druhá teprve 13.
Odpovědět