Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
Po díle lezly malé housenky broučka antherophagus nigricornis a jsou to pěkné potvory.Několik buněk bylo navrtáno a samozřejmě uvnitř uhynulí vysušení čmeláci. :evil:
Tak nevím jestli to byly dírky od toho Antherophagus nigricornis a nebo od mouchy Brachycoma devia,protože její larvy nechávají otvor v kukle a vysušeného čmeláka. :evil: Nepodařilo se mi nikde najít obrázek larvy.
Vašek

Niky, našel jsem jediné video, kde je pravděpodobně Brachycoma:
https://www.youtube.com/watch?v=qp1o4CeN9tQ

S určováním těch čmeláčích druhů je to opravdu těžké, zvlášť pro mně jako začátečníka, variabilita je vysoká... Zkusím poslat fotky Troubska, třeba mi odpoví :-)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku dík,larvy tam jsou dobře vidět.
jans

Moje poslední hnízdo ještě žije,při poklepání je bzukot,dělnice ještě lítají,v jakém je to stavu nevím,jsou tam i mouchy,asi i zavíječ,po síťce chodí i škvoři.Mladou matku jsem neviděl delší dobu,snad už vyletěli.Už by to mělo končit,jsem zvědavý co je uvnitř.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny chovatelé čmeláků! Právě jsem se zaregistroval ,abych se mohl také podělit o zkušenosti z chovem čmeláků.Je mi 47 let a čmeláky jsem chtěl chovat už od mala , ale nebylo dost informací.Tak jsem začal ,až loni se dvěma úlky a taky jako host zde na foru. Loni ani jedno zahnízdění
letos se šesti úlkama .Osazených jsem měl pět úlků ,ale zůstaly jen tři zemní.Vyletěly pěkné samičky ,macandy větší než na jaře , teď už pomalu život v ůlech končí je to rychlovka jak to uběhlo od jara.Taky jsem tam měl ty malé housenky.Jinak mám ůlky z polystyrenu 30mm , ale nátahnuté lepidlem na fasády.Z venku ještě perlinka a luxol proti vodě.Větrání přes celou střechu přes síťku, kdy střecha přečnívá.Uvnitř tak bylo sucho žádná plíseň.Jinak mám v hlavě další vylepšení pro rok 2017, nejenom klapky ale i dalších věcí.Ve včelářských potřebách jsem si objednal značky na matky , tak si je příští rok budu značit a uvidíme jestli to bude mít nějaký význam.Jinak jsem na Skype jako epipedobates .S pozdravem Pepan.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Ahoj Pepane,mohl bys trochu rozvést popis toho polystyrenového čmelínu?Lepidlo na fasády máš natáhnuté uvnitř i z venčí?Větráš tedy podložením střechy,aby tam pronikal vzduch?Zatuchlina (sklepina nevím jak to nazvat) ti nebyla cítět vůbec? :?: Blahopřeji k úspěšnému odchovu matiček. :)

Já měla z venčí kdysi také polystyrenové čmelíny natažené Tevamixem,ale pak se mi to začalo odlupovat,protože jsem tam žádnou perlinku neměla a u dalších jsem to proto vzdala.Ta perlinka se nejdřív nějak přichytí(jakým způsobem??) a pak se natáhne to lepidlo?Měl jsi nějaké flexibilní?
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ahoj Niki , tak jsem byl "čuchat" ůlek i část vystýlky, kterou použiju pro příští rok a žádná zatuchlina spíš vůně sena.Větrání tak jak jsi psala ,střecha je přizvednutá se sklonem pro lepší stékání kondenzu a centimetrová škvíra dokola a přesah dolů proti dešti.Perlinku jsem dal jen zvenčí pro zpevnění ůlku i na střechu ta je také z polystyrénu.Nejprve natáhneš lepící stěrkovou maltu CT 85 Ceresit nebo pod. pak dáš perlinku a zahladíš.Na druhy den smírkem obrousíš a napenetruješ proti vodě .Já jsem použil luxol jedlová zeleň samozřejmě ,že jen zvenku.Uvnitř ůlku to má výhodu ,že tam nekondenzuje voda a čmeláci nic nevyhryžou a působí to přírodním dojmem.Klapku chci vylepšit tak ,že do ní navrtám díru průměru vchodu a přes ní nalepím jemnou síťku ,tak že i přes zavřenou klapku by měl proudit vzduch,ale uvidíme v roce 2017.Dnes mi přišly ty značky na matky,jsou barevné a očíslované od1 do100.Včelaři mají 2017 značky žluté,tak budu dávat žluté/jestli to půjde ,to zatím nevím?/ a taky mi přišla cukrová pasta Apifonda,tu bych dal matce zjara na přilepšení do ůlku,ale jak říkám uvidíme!Zde je odkaz:https://www.ivcelarstvi.cz/opalitove-ba ... cce-P1570/ Jsou tam i různá léčiva,možná ty knoty proti roztočům by se daly po uhnízdění matky také použít?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane děkuji. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak u mě skalní zatím fungují. Pravda, už nelétají tak intenzivně jako dříve. Dnes při kontrole vnitřku vylezly na povrch hnízda i dvě nové matky a celý roj ještě solidně bzučel. Ze škůdců jsem objevil jednu mouchu. Tak snad kolonie ješte nějaký týden vydrží. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,ještě že jsi je přesunul do čmelína,za to se ti odměnili. :D

Mě ještě pořád slušně létají dělnice polních,luční z toho slabšího hnízda uvnitř pořád trochu bzučí a do obou dvou zemních jsem viděla létat matky s pylem.Sice už z toho asi nic nebude,ale mám radost,že čmelíny ještě neskončily. :D
Odpovědět