Ahoj Niki , tak jsem byl "čuchat" ůlek i část vystýlky, kterou použiju pro příští rok a žádná zatuchlina spíš vůně sena.Větrání tak jak jsi psala ,střecha je přizvednutá se sklonem pro lepší stékání kondenzu a centimetrová škvíra dokola a přesah dolů proti dešti.Perlinku jsem dal jen zvenčí pro zpevnění ůlku i na střechu ta je také z polystyrénu.Nejprve natáhneš lepící stěrkovou maltu CT 85 Ceresit nebo pod. pak dáš perlinku a zahladíš.Na druhy den smírkem obrousíš a napenetruješ proti vodě .Já jsem použil luxol jedlová zeleň samozřejmě ,že jen zvenku.Uvnitř ůlku to má výhodu ,že tam nekondenzuje voda a čmeláci nic nevyhryžou a působí to přírodním dojmem.Klapku chci vylepšit tak ,že do ní navrtám díru průměru vchodu a přes ní nalepím jemnou síťku ,tak že i přes zavřenou klapku by měl proudit vzduch,ale uvidíme v roce 2017.Dnes mi přišly ty značky na matky,jsou barevné a očíslované od1 do100.Včelaři mají 2017 značky žluté,tak budu dávat žluté/jestli to půjde ,to zatím nevím?/ a taky mi přišla cukrová pasta Apifonda,tu bych dal matce zjara na přilepšení do ůlku,ale jak říkám uvidíme!Zde je odkaz:
https://www.ivcelarstvi.cz/opalitove-ba ... cce-P1570/ Jsou tam i různá léčiva,možná ty knoty proti roztočům by se daly po uhnízdění matky také použít?