Ahoj Niky, Kaosi a ostatní. Fakt s těmi lučními bydlí společně vetřelec. Jestli je to čmelák nebo pačmelák opravdu nevím. Podle obrázků je to spíš čmelák, ale nemá zadeček do rezava, spíš ho má plešatější. Velký je jako královny lučních, ale štíhlejší. Královny lučních létají, dělnice taky. Co se bude dít dál? Hnízdo už se povedlo, tak snad ten pačmelák by nevadil. Je taky chráněný.
Jak jsem zmiňovala, že jsem viděla celé černé s pruhovaným zadečkem, tak to můžou být také lesní pačmeláci. Budu se snažit o foto.
Je to pořád tak napínavé. Jarka.
Chov čmeláků v roce 2019
Rapo napsal:
Chudák ,ta uvnitř ji určitě pobodala. Asi je třeba si dát opravdu mezi dalším usazením několik dní pauzu,aby to tak zbytečně špatně nedopadalo.Rapo píše: ↑pát 07. čer 2019 13:23:06Ahojte.Tak do č.11 mi vliezla skalna ( klapka sklopena na doraz)za asi 1-2 min vyšla a vôbec nemohla lietať tak som ju dal na klapku.Maximalny nezáujem ísť dovnútra.Nevladna capla na zem.Zrazu spod klapky vyliezla dalsia skalna.Takze sa najskôr vrátila usadzovana z 18.5.(už znovu).No teraz je tam buď s 18.5. alebo 25.5.
Vidíš ani 7 dní nestačilo.Prave sa mi na dvore kŕmila mladá matka zemnych.Moja to pravdepodobne nebude.Niky1 píše: ↑pát 07. čer 2019 16:09:47Rapo napsal:
Chudák ,ta uvnitř ji určitě pobodala. Asi je třeba si dát opravdu mezi dalším usazením několik dní pauzu,aby to tak zbytečně špatně nedopadalo.Rapo píše: ↑pát 07. čer 2019 13:23:06Ahojte.Tak do č.11 mi vliezla skalna ( klapka sklopena na doraz)za asi 1-2 min vyšla a vôbec nemohla lietať tak som ju dal na klapku.Maximalny nezáujem ísť dovnútra.Nevladna capla na zem.Zrazu spod klapky vyliezla dalsia skalna.Takze sa najskôr vrátila usadzovana z 18.5.(už znovu).No teraz je tam buď s 18.5. alebo 25.5.
Inak ta skalna nakoniec odletela.
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Niky,lesní dělnice lítají,ale že by nějak moc jich bylo se nedá říct,nedokážzu odhadnout počty,bo nevydržím koukat na jedno místo,když v Kersku těch čmelínů j osazených 6...ale po rododendronu mi lítají asi dvě matky,co ještě nemají mladé,no není se co divit,když kolem 25.5.jsem jich načapal asi 4 hledačky.Ale zájem o usazení nejevily...
- Zdenda
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky,přesně jak u mne-rolní mám troje ale ani jedno hnízdo není extra aktivní,sem tam nějaký vyletí,ale moc slabé je to na to,že už 10.5.byly první dělnice.Niky1 píše: ↑stř 05. čer 2019 6:28:41Kaosi,tak to je fajn .S těmi polními je to letos nějak divné ,dělnice které se u mně vylíhly hodně po termínu létají minimálně.Ale i ty co se vylíhly na čas létají mnohem méně než by měly .Nevím jestli kromě jiného jsou příčinou i lovící sršni na zahradě a navíc jsem viděla jak za dělnici zemního letělo to obří šídlo,naštěstí dělnice uletěla.Nebo je to tím hrozným počasím co letos bylo či ještě i jinými okolnostmi .Jsem zvědavá kolika hnízdům polních se podaří odchov pohlavních jedinců. Stále doufám,že se to zlepší a hnízda se začnou rozvíjet jako jiné roky.
Dokonce i skalní-obě hnízda jsou na tom podobně-dělnice mají od 15.5.,ale žeby se to nějak pořádně rozvíjelo,to teda ne.
Ahojte.No ja mám hniezda silné ako minulý rok hlavne zemné(3x) a skalné(1x).Uz majú aj vrátničky(stražkyne).Lúčne a záhradné je extra silne a jedno rolne je tiež silné.Druhe lúčne ledva prežíva.Lietaju tak 2-3 robotnice a trochu ich prikrmujem.Kazdym dňom by mali byť nové matky ale moc tomu nedávam.