Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Gratuluju Niky! :D Já dnes zahlédl prvního skalního samečka. Chtěl jsem otřít klapku a když jsem ji nadzvedl, tak jsem kromě dvou strážnic zahlédl světlou čupřinu u třetího jedince. Dvě strážnice zůstaly, ale sameček zdrhl do bezpečí hnízda... :lol:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Díky :) ,jen nechápu proč bývají samečci skalních tak slabí,myslím i z různých sezon.Ondřej dával před nějakou dobou na fa ukázku prvního samečka a také byl úplně slabý. ;) Jedině že by se už pářili v hnízdě,nevím jestli po spáření také umírají jako trubci včel? ;)
Samečci těch jedněch lučních byli silní a bez jakýchkoliv problémů odletěli. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Past s lepivou vložkou podle pana Čížka funguje náramně. Tady je pohled na odchycenou havěť po pěti dnech provozu na čmelíně se zemními. ;)

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Oc ... 164502.jpg
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Niky moji jsou stejní, už jsem jich zachytl asi 6 a většinou se jim z klapky moc nechce, ale dělnice je vystrkají ven a zpět je už nepustí. Pak tam sedí, snaží se dostat zpět a nejsou schopni letu, když spadne na zem a chci ho přenést, tak jen popolétává tak 10cm a víc mu nejde, je jako ochromený, pak si vyleze do blízké růže a tam odpočívá, ale asi na konec odletí neboť pak už tam není a dole taky mrtvý není. Myslím si, že skalní ho vyhodí asi skoro hned jak se narodí, takže nemá čas se zmátořit a musí to stihnout až venku..... Jen jeden nebo dva mi odlétli hned, ale i oni byli stejně velcí jako starší dělnice. Asi je to jejich normální velikost (zas nemají důvod k velikosti, jejich život je stejně určen na pár týdnů...) . Matky zatím nemám nebo jsem je neviděl, teď nemám moc čas u nich sedět, bohužel. Asi tam hodím v úterý ,až nebudu v práci, kameru. Nemají na sobě žádné parazity ani nejsou nějak viditelně poškozeni a tak to beru asi u nich jako normální jev, ono i ty dělničky jsou proti matkám mimisové...

Prostě jednou větou vypadá jako chlap co dostal kopačky :mrgreen:
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Karle,ti moji samečci jsou velikostně jak mají být,ale zbarvením vypadají jako dělnice-tedy černí s červeným zadkem.Jen úplně zblízka je vidět tenký nevýrazně žlutý proužek za hlavou. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 24. čer 2018 19:23:42
Karle,ti moji samečci jsou velikostně jak mají být,ale zbarvením vypadají jako dělnice-tedy černí s červeným zadkem.Jen úplně zblízka je vidět tenký nevýrazně žlutý proužek za hlavou. ;)
Potvrzuju, že samci skalních jsou poslední roky nevýrazní. Žlutý proužek, skoro není vidět. Třeba na tomto videu z roku 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=5en19p_qDYY
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Holt máte horší oddíl :),

Obrázek

ale může to být krajově, kdy jsou úspěšnější ty bez pankáčků a dochází tam k nějakému potlačení genů / vliv chemie v postřicích, skladba pylu ono těch faktorů může být mnoho.
Přílohy
krasavec skalní.jpg
(210.39 KiB) Zatím ještě nestaženo
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Niky1
TOP člen
TOP člen

Nejspíš to asi bude oblastmi kdy se některý typ zbarvení vyskytuje častěji ;) ,protože u lučního jsem také měla samečky vždy jen s trochou žlutého a letos u toho třetího hnízda byli opravdu hodně žlutí,jak jsem na internetu obdivovala.

Karle ty ho máš také nějakého ještě jiného než já nebo Honza.Typicky by měl vypadat jako na přiloženém obrázku vlevo.Ale toho druhého proužku na hrudi si nevšímej,nevím jestli tam bývá výjimečně ;) .
male-and-worker.jpg
(55.3 KiB) Zatím ještě nestaženo
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky presne takých mám ako na ľavom obrázku.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,tak to se máš :mrgreen: .Kdoví jací jsou u těch dalších hnízd?Pokud tmaví jako ti naši,tak bys je také mohl přehlídnout. ;)

Ještě jsem se dívala na fa cmelaci.cz a zrovna je tam fotka se samečky,ten vlevo má také nepatrný proužek za hlavou-jen čupřinu a ten vpravo ho má podobný jako Karel :) .Kdoví kolik těch barevných variací je? :?: Doufám,že se Ondřej nebude zlobit za umístění obrázku,ale neumím zkopírovat odkaz,aby se pak zobrazil jen konkrétní příspěvek z fa. :oops:
36188787_264391754121846_9063964080850599936_n.jpg
(150.39 KiB) Zatím ještě nestaženo
Odpovědět