Popozeram. Matky uz mám aj v čm.8,7,1(skalne nad zemou ) a čm.9,10(zemne v zemi).Niky1 píše: ↑pon 25. čer 2018 11:27:52Rapo,tak to se máš .Kdoví jací jsou u těch dalších hnízd?Pokud tmaví jako ti naši,tak bys je také mohl přehlídnout.
Ještě jsem se dívala na fa cmelaci.cz a zrovna je tam fotka se samečky,ten vlevo má také nepatrný proužek za hlavou-jen čupřinu a ten vpravo ho má podobný jako Karel .Kdoví kolik těch barevných variací je? Doufám,že se Ondřej nebude zlobit za umístění obrázku,ale neumím zkopírovat odkaz,aby se pak zobrazil jen konkrétní příspěvek z fa. 36188787_264391754121846_9063964080850599936_n.jpg
Chov čmeláků v roce 2018
- Karel
- Stálý člen
- Kontaktovat uživatele:
Aspoň si maj dámy z čeho vybírat ... vyzývavé pankáče, nevýrazné tichošlápky, předpisové kravaťáky .... A nebo je to stejné jako s těmi kroji...
https://www.youtube.com/watch?v=w4_UJ4KliLw
https://www.youtube.com/watch?v=w4_UJ4KliLw
- Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.
- Jak se mi to daří a nedaří v komentované fotodatabázi zde: https://zahrada-na-vsi.rajce.idnes.cz/
Primum non nocere
No pred chvíľou mi vliezla kráľovná zemných do čm.4 kde sú skalny už bez kralovnej ale viletuju odtiaľ samcekovia.Uz nejaké cca2 týždne sa tam tlačila 1 zemna robotnica a v sobotu dokonca 2.Že by tam boli obidve kráľovne spolu a zemna zabilla skalnu?Inak vidím odtiaľ vyletovat nové skalne(zameriavaju).No ale čo by robila zemna kráľovná vonku?Nechápem.
Rapo,máš je dost blízko vedle sebe nebo stejné klapky?Myslím zemní a skalní.Ta zemní se nejspíš spletla.Já jsem měla problém s lučními,sem tam vlezla nějaká dělnice k polním a pak to dělaly i některé matky když se vylíhly.
Nevím jestli u obou zemních už jsou nějaké matky,ale dnes přiletěli nějací cizí samečci a kroužili kolem jejich úlků.Nevěděli kudyma vlézt,ale nakonec vlezli s dělnicemi. Dva dokonce vyletěli z jednoho a hned si to namířili do druhého.
Nevím jestli u obou zemních už jsou nějaké matky,ale dnes přiletěli nějací cizí samečci a kroužili kolem jejich úlků.Nevěděli kudyma vlézt,ale nakonec vlezli s dělnicemi. Dva dokonce vyletěli z jednoho a hned si to namířili do druhého.
Niky mám ich od seba skoro meter aj pol a jeden cmelin je žltý s červenou klapkou a druhy je modrý so zelenou klapkou.Niky1 píše: ↑pon 25. čer 2018 19:19:37Rapo,máš je dost blízko vedle sebe nebo stejné klapky?Myslím zemní a skalní.Ta zemní se nejspíš spletla.Já jsem měla problém s lučními,sem tam vlezla nějaká dělnice k polním a pak to dělaly i některé matky když se vylíhly.
Však uvidíš,ale možná se fakt jenom spletly. Mě ta poslední luční co se před líhnutím dělnic ztratila,omylem létala k lučním o cca 6m dál a pak zpět do svého úlku.Možná se jí to stalo osudným,nevím.
Mám velkou radost,zrovna jsem viděla na zahradě dělnice lesního .Takže naděje,že jednou uvidím i hledající matku tady pořád je.
Mám velkou radost,zrovna jsem viděla na zahradě dělnice lesního .Takže naděje,že jednou uvidím i hledající matku tady pořád je.
Rapo,to je přesně takový jak jsem myslela.Zajímavé,že jsi ho našel mrtvého .Buď jsou někteří ti skalní méně vitální nebo se možná fakt někteří spáří už v hnízdě a pak uhynou.
S tím zavíječem fakt smůla a tedy uvnitř úlku?Já vlastně také ještě pořád nevím jestli ten zavíječ,co jsem ho tehdy rozmáčkla ve vchodě,ta vajíčka stačil snést nebo ne,uvidím později.Každopádně příští rok,hned jak zjistím,že začali vyhazovat výstelku,večer klapku zapřu kolíčkem,aby to nemohli dělat.
S tím zavíječem fakt smůla a tedy uvnitř úlku?Já vlastně také ještě pořád nevím jestli ten zavíječ,co jsem ho tehdy rozmáčkla ve vchodě,ta vajíčka stačil snést nebo ne,uvidím později.Každopádně příští rok,hned jak zjistím,že začali vyhazovat výstelku,večer klapku zapřu kolíčkem,aby to nemohli dělat.
Niky dúfam že máš pravdu ohľadom parenia. Zavijaci bolí vo vnútri. Zlyhali ochrankyne alebo zavijaci lietaju cez deň lebo keď som prichádzal s práce tak klapka bola olepena pelom zvnútra a nepriliehala. Ps: Nechápem že tam boli 2 zavijaci.Niky1 píše: ↑úte 26. čer 2018 20:01:09Rapo,to je přesně takový jak jsem myslela.Zajímavé,že jsi ho našel mrtvého .Buď jsou někteří ti skalní méně vitální nebo se možná fakt někteří spáří už v hnízdě a pak uhynou.