Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Míra2

Moc děkuji , o víkendu udělám rozborku a zjistim situaci jak moc je opravdu ten parazit rozlezlí..
Koukal jsem, že létají pravidělně, tak je snad nevyplašim.
Niky1, síto jsem kupoval v Bauhausu , na větracím otvoru jsem ho umístil z obou stran, funguje velice dobře a je z plastu.
Moc díky za rady..
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 30. čer 2017 7:25:36
Dnes u těch samých skalních obří zavíječ,tentokrát ráno seděl na dřevěném kolečku větracího otvoru. :x Je vidět,že jich je tam moc a pach silně přitahuje zavíječe. :(

Pepane,ta síta jsou hodně hustá,ještě víc než mám já.Kdoví jak jsou prodyšná,ale asi bohužel kovová? :?: Nenašla jsem materiál z čeho jsou.Ty máš také nějaké přikryté,kolik µm jsi dával?
Ahoj Niki , jsou umělá proto je řežu páječkou aby se zatavili okraje. Nejsou ani hustá , na obrázku je na nich položený špendlík pro představu.
Já ji mám nalepenou na rámečku , který je pod střechou a přesto se větrá celý úl. Když bych na ni položil perforovaný lepící pasek , tak by to sloužilo i jako past proti škůdcům. Na fotkách , které jsem zde dal je vidět rozebraný úl. (Už nevím na které straně).
Na zavíječe v úle jen Lepinox plus , jak radila Sysa 42 (Na straně 4. vložila i odkaz na video jak se používá.) Sice v návodu je napsáno , že působí jen na zavíječe a různé jiné motyli larvy , ale zkusil bych to i na ty brouky , co kdyby ? :idea:
Jo' a kde vlastně Sysa 42 je , dlouho nic nenapsala a taky Domísek ? :(
Tak zatím .... :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane dík,škoda že jsem nevěděla dřív,mohla jsem některou vyzkoušet.Já s páječkou neumím,tak jsem ty svoje obentlovala na šicím stroji. :lol:

Ty zavíječe doufám uvnitř nemám :roll: ,o postřiku vím,ale asi bych ho nepoužila,nevím jestli se nemusí postříkat přímo buňky. ;)
Míra2

Také moc díky za rady, jedu přípravek koupit a vyzkouším čmelím uvnitř postříkat.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Míro,a jak velká oka má ta síť?Já momentálně nepotřebuji,ale je dobré vědět. :) O tom postřiku se ještě dobře informuj,abys čmelákům třeba spíš neublížil než pomohl,brouky ti nezlikviduje. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Když jsem měla v minulosti hnízda skalních,tak mi k nim přilétli odněkud samečci a rojili se před úlky.Jenže byli celí černí jako dělnice bez žluté čupřiny či proužku za hlavou. ;) Letos už také odněkud přiletěli,opět bez proužku či čupřiny a rojí se v určitých intervalech před úlky skalních.Tak nevím jestli bývají samečci skalních i bez nich nebo je některá matka jiný druh než skalní? :?: Měli jste někdo u skalních také samečky bez těch žlutých znaků?
Míra2

To je právě to z čeho mám strach..Ještě jsem lustroval ten odkaz na youtube a chlapík o tom moc nehovoří, pouze že je to postřik, tak jen doufám, že to má Sysa42 vyzkoušené a nic jim to neudělá, to by mě bolelo..
Jinak ta síťka je odzkoušená na mravencích i na tom Antherophagus nigricornis a ten konkrétně neproleze, tedy dovnitř se dostal přes čmeldy, tak jen pro předestavu rozměru ok.
Trápil se asi tři dny na síťce, když se pokoušel vylezt a pak zalezl zpět.
Nevím, jak jsou na tom menší mravenci, ale já jich měl docela hodně a dovnitř se zaručeně nedostali.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 30. čer 2017 14:33:14
Když jsem měla v minulosti hnízda skalních,tak mi k nim přilétli odněkud samečci a rojili se před úlky.Jenže byli celí černí jako dělnice bez žluté čupřiny či proužku za hlavou. ;) Letos už také odněkud přiletěli,opět bez proužku či čupřiny a rojí se v určitých intervalech před úlky skalních.Tak nevím jestli bývají samečci skalních i bez nich nebo je některá matka jiný druh než skalní? :?: Měli jste někdo u skalních také samečky bez těch žlutých znaků?
Niky, loni jsem měl samce skalních skoro bez žlutého pásku. Byl tak tenký a tmavožlutý, že nebyl téměř vidět.

https://www.youtube.com/watch?v=5en19p_qDYY
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zemní začínají být nějak agresivní. Když se člověk přiblíží tak na metr, hned si ho nějaká dělnice všimne a útočí na hlavu. Matky už asi brzy budou... ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Mám tu pár záběrů z dneška. Šrumec u zemních a mladé matky od zahradních. :D

https://www.youtube.com/watch?v=Kai3tBKM9VU

https://www.youtube.com/watch?v=sgaJkhZHBSk
Odpovědět