Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Pepane, v Hamburku zatím klid. První matky byly zaznamenány v oblasti okolo Hannoveru v Dolním Sasku a dále v Severním Porýní - Vestfálsku. Krmily se na Mahónii a krokusech. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Mám nachystaných 9 čmelínů, v březnu dám vystýlku, dva půjdou ven, jeden do kůlny, tam se mi loni sama vrátila skalní, jeden tam bude rezervní, kdyby byl nával a 6 čmelínů budu mít v dílně husí krk přes stěnu. Teď musím dělat větrání přes střechu, vyřežu v plexi okýnko, z jedné str. pevná síťka, z druhé uhelon přelepím stříbrnou páskou. Mimochodem moc nedrží. Dnes jsem ji kontrolovala ve Čmelínech, přilepovala jsem karton a ne některých místech nedrží. To plexi se mi blbě řeže, praská mi to. Pepane Ty máš přesně na obrázku takovou mřížku navětrání, jen není z plexi, utěsňuješ případné netěsnosti modelínou? Loni jsem dělala větrací rámečky podle návodu na FB čmeláci, šílená práce a moc mi to netěsnilo, holt ženská. Dodám fotky jak budu mít usazené čmelíny v dílně, tento týden budeme vrtat díry přes stěnu, tak držte palce ať nám nevypadne kus stěny, to bych byla po smrti. Mějte se.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Jinak všechny fotky co posíláte na postimg.org mi nejdou otevřít a to jsem počítač měla u poč. machra, prý je to zavřené a nejde to otevřít. A to jsou ty fotky tak důležité.
kaos
TOP člen
TOP člen

Blanko plexi je strašný materiál, já jsem s ním skončil, vše dělám z tohoto:
https://www.polykarbonat.cz/polykarbona ... /?from=346

Kolik toho potřebuješ a jaké rozměry? Mohl bych ti poslat nějaké odřezky. Je to výborný materiál, velice pevný, UV stabilní (na rozdíl od plexi vydrží několik let) a dá se stříhat nůžkama.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,vůbec žádné ti nejdou otevřít nebo třeba ty z 2017?Zrovna jsem na takové narazila,ty poslední od Pepana se normálně zobrazují.Ty starší už jsou pro nás asi ztracené. ;)
Proto je myslím lepší převést fotky do jpg před přidáváním na stránky.Není to přeci až tak zdržující. ;)
Všimla jsem si toho už kdysi na zahraničních forech,.Myslela jsem si,že to může být staršími obrázky,alezrovna jsem se dívala na jiném foru na obrázky z 2016 a jsou v pohodě.Chyba bude asi v něčem úplně jiném,to by se chtělo zeptat někoho kdo s postimagem více pracuje a už se s tímto případem setkal.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny. Blanko pro jistotu ty rámečky utěsňuji modelínou. Počítač máš určitě dobrý a nic neděláš špatně.Mne ty staré fotky také nejdou rozkliknout. Tady dávám odkaz, kde by to mělo jít otevřít. Je tam většina ,ale ne všechny fotky co mám o čmelácích.Je to páté přes deváté,
nemám v tom takový pořádek jako má Karel ,ale snad něco najdeš. (Nějak se mi do toho nechce si v tom udělat pořádek :) )
Když bude korunkový nebo normální vidiakový vrták ,příklep a pomalé otáčky tak to půjde vrtat jak po másle(jen něco netrefit :) ) a z druhé strany dej manželovi kontra, třeba deskou ať vám nevypadne velký kus.Ale to asi ví.
To bude můj cíl na příští rok, mít úlek v dílně a česno na stěně venku...

https://postimg.cc/gallery/18202l4qs/

Tak se zatím mějte a Blanko ať se ti to podaří a dej zase fotky.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos píše:
pon 18. úno 2019 14:13:22
Blanko plexi je strašný materiál, já jsem s ním skončil, vše dělám z tohoto:
https://www.polykarbonat.cz/polykarbona ... /?from=346

Kolik toho potřebuješ a jaké rozměry? Mohl bych ti poslat nějaké odřezky. Je to výborný materiál, velice pevný, UV stabilní (na rozdíl od plexi vydrží několik let) a dá se stříhat nůžkama.
Kluci Vy jste zlatý. Poměřím si to a dám vědět. Nevím ale jestli míře 250x250 říkáš odřezky a mám 10 čmelínů, kdybys takové odřezky našel budu ráda,jinak si myslím se to dostane koupit v Hornbachu ne? Niky mě se nezobrazují ani fotky z roku 19. Pepane moc díky, tvoje fotky mít pohromadě je sen je to motivační, bude ze mě kutil. Mějte se.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Obavy z některých nepoučených nováčků jsou nejspíš namístě ;) .Zrovna jsem četla na německém foru tento dotaz:"V loňském roce jsem použil 5 královen čmeláků v různých krabicích.Všichni zemřeli v krátkém čase.Vyplněno kapokem.Dřevo ze smrku. Neošetřeno.Můžete mi pomoci?" :(
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny příznivce čmeláků. Na letošní rok si připravuji 6 nových polystyrenových čmelínů s horním větráním podle vzoru Pepana. Na utěsnění horní síťky budu používat modelínu. Chtěl jsem se zeptat, kdy provádíte opatření proti vosičce melittobia. Hned od počátku sezony, nebo až později? A ještě jeden dotaz. Vydrží polep v pasti /chemstop/ celý rok, nebo se musí obnovovat? Díky a mějte se.
Odpovědět