Chov čmeláků v roce 2019
-
- Nový člen
Ahoj Kaosi, taky ti držím palce ať to zvládneš. S tímhle problémem bych si neuměla poradit. Já akorát každý den honím pačmeláka a vynáším ho do lesa. Jestli se vrací pořád stejný nebo se jich tolik narodilo nevím. Niky, jsou to pačmeláci cizopasní. Ty už poznám na 100 %. Jarka.
Ve stinu smutnych zprav od Jakuba, ja litam cely vikend okolo zemnich, kde mam neskutecnou urodu mladych matek. V tom vedru jsem je o vikendu pri prvnim letu casto sbiral pod cesnem na trave, protoze se jim spatne litalo. Zatim jsem jich napocital 24 ale myslim ze jich je urcite vic (stale se lihnou protoze nektere nebyly jeste vybarvene). Dnesni foto:
Snazim se jak jen to jde, ale je jich uvnitr hodne - huci to tam nonstop jako ve vcelim ule
Vystelku jim po nocich okolo vetrani ubiram jako doporucil Honza, ale vzdy to za 2-3 dny opet doplni az nahoru. V nejvetsich vedrech strkam pod strechu v ruznyh intervalech chladici desku (co se dava do chladicich tasek) a navic jsem strechu jeste pokryl alobalem. Na strechu sice sviti trochu jen skrz kere, ale proc ne.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak mám dělnice od obou rolních. U lučních jsem zahlédl několik samců a dvě matky. Dnes jsem našel jednoho lučního samce pod klapkou. Byl ještě nevybarvený a ani nemohl létat. Přesto už byl dělnicemi vyhozen z hnízda. Podařilo se mi snad stabilizovat rokytové pomocí příkrmu a rousků od zemních. Uvidíme, co z toho bude a jak dlouho ještě vydrží fungovat matka.
Jenže oni tam bydlí už třetí rok, hledají pod stropem, tak nevím jestli je dávat k zemi příští rok. Po letošních zkušenostech s navrátilkama se už bojím experimentovat. Jinak stěhovala jsem čmelíny , otáčela jsem celou konstrukci o 90stupňů. Udělala jsem to za tmy a nebyl žádný problém, dokonce v jednom lítá ještě s dělničkama matka a taky v pohodě. Moje luční jsou venku na klapce, už je celá upatlaná. Hned vedle je ještě jedna luční obě mají už nové matky a ta je v pořádku doma, takže to horkem nemůže být, v místnosti, kde jsou čmelíny je 24 stupňů, cesta uspaná není, protože procházejí dělničky s rouskama. Mě to připadá, že jsou to nové matky se samečkama. Už jsem je odchytávala a nesla na kytky, vracejí se zpět. Nevím.
Blanko,lučním umístění u země vyhovuje,i když jsou schopni se ubytovat i výš.Jen si myslím,že je lepší pro tento druh úlek bez delší chodbičky.Pokud tvým druhým lučním nevadí,tak je to v pořádku.Skalní jsou dva typy,jedny hledají jako zemní- místa v trávě a druhý typ spíš trochu výše kolem dřevěných staveb,kde hledají otvory a škvíry.Nevím který typ máš ty.
To s tím vysedáváním na česně někde řešili myslím u skalních,některé dělnice dokonce napadaly ty druhé(jako když napadají vetřelce).Nevím jestli se už něco změnilo nebo přišlo na důvod. Mě se tam hromadí jen ti rokytoví,ale jim je vedro,i když teplota je v úlku cca 23°C,tak nevím. Nejspíš to tvoje hnízdo lučních bude velmi silné,moje je také a hučí to tam občas ve vedru skoro jako u zemních.
edit:už jsem to našla ze 14.6. na čmeláci od:Petr Sýkora,mám to nasdílené.
To s tím vysedáváním na česně někde řešili myslím u skalních,některé dělnice dokonce napadaly ty druhé(jako když napadají vetřelce).Nevím jestli se už něco změnilo nebo přišlo na důvod. Mě se tam hromadí jen ti rokytoví,ale jim je vedro,i když teplota je v úlku cca 23°C,tak nevím. Nejspíš to tvoje hnízdo lučních bude velmi silné,moje je také a hučí to tam občas ve vedru skoro jako u zemních.
edit:už jsem to našla ze 14.6. na čmeláci od:Petr Sýkora,mám to nasdílené.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne stř 19. čer 2019 12:37:14, celkem upraveno 1 x.