Chov čmeláků v roce 2019
-
- Nový člen
Ahoj všem. Potřebuju radu. Kromě pačmeláků různých druhů se mi objevily na zahradě skalní hledající matky. Kdybych usazovala druhou generaci, mám větrací otvor nechat zavřený nebo otevřený. Když zavřený, tak kdy ho otevřít, aby se matka nevylekala. Vždy mi otevření větracího otvoru vycházelo až po dělnicích, takže matka byla ve tmě. Jsou to matky z hnízd na divoko, já ještě matky nemám. Moc děkuji za rady. Jarka.
Jarko,nevím,ale pochybuji,že by se skalní chtěli usadit jako druhá generace.To se občas může stát u lučních nebo eventuálně zahradních.Větrací otvor se nechává zavřeny při usazování matky.Když se už vrací,tak není třeba,aby byl uzavřený.Tady se jedná o to,aby matka při usazení nehledala východ u větracího okýnka místo u vchodu.
Nepamatuji si přesně, ale minimálně v jednom případě se jednalo o hledající matku skalní odchycenou v přírodě. V laboratoři pouze zkoušeli, zda to myslí "vážně". Pravděpodobně tuto schopnost mají všichni čmeláci, ale hustota hledání takových matek je tak malá, že nejsou prakticky vidět. Já jsem loni zaznamenal 1 luční a 1 zemní letos 1 luční a 1 zahradní.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- Nový člen
Ahoj. Já si od toho nic neslibuju, ale zkusila jsem dvě usadit a předvedly obě ukázkového pamatováka a dokonce jsem je viděla lézt do úlku i druhý den. Mně teď vrtá hlavou jiná věc. Loni jsem vychovala dvě skalní rodiny a teď jsou tu skalní všude kam se podíváš. Sama jsem jich usadila letos pět, ale dvě matky zmizely. Zůstaly tři a prosperují. Pak mám ještě jednu luční s lesním pačmelákem. Ještě mám dvě pěkná hnízda zemních na divoko, ale rolní snad letos vůbec nejsou. V loňském roce jich bylo jak by řekl Rapo neúrekom. Jestli ty skalní mi nevytlačují jiné druhy. Jarka.
Myslím, že zrovna mezi skalní a rolní kolize není. Rolní si zakládají hnízda v ledasčems, stačí jim málo a se skalní se potkají asi jen málokdy. Každé druhy mají trochu jiné nároky na hnízdění a tak třecí plochy tam jsou ale spíše se budou potkávat matky stejných druhů. U mě také pozoruji méně rolních letos. Respektive méně rolních, zahradních. Skalních je tu tak nastejno, tedy skoro tu nebyli loni, skoro tu nejsou ani letos.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Jarko,tak ať se ti skalní vyvedou .Pokud jich je u vás tak hodně,možná by ses příští rok mohla zkusit zaměřit na u vás méně hojné druhy .U mně to budou příští rok zahradní a skalní,ovšem pokud se bude dařit,bohužel s lesní nemám šanci vůbec vidět hledající .
Tak u nás je skalní těžko najít,se zahradními je to úplná katastrofa,jestli jsem viděla letos dvě či tři matky a nehledaly,kromě toho mého tmavého.Doufám,že se to snad v příštích rocích zlepší.Zato polních bylo málo myslím před třemi roky,letos jich naopak bylo hodně.Já sama mám ubytovaných osm.Zemní letos jakžtakž,hájové jsem neviděla.Rokytoví letos překvapili,hlavně tím,že nehledali ve výšinách jako obvykle.Lesní jsem letos ani nezahlédla.
Tak u nás je skalní těžko najít,se zahradními je to úplná katastrofa,jestli jsem viděla letos dvě či tři matky a nehledaly,kromě toho mého tmavého.Doufám,že se to snad v příštích rocích zlepší.Zato polních bylo málo myslím před třemi roky,letos jich naopak bylo hodně.Já sama mám ubytovaných osm.Zemní letos jakžtakž,hájové jsem neviděla.Rokytoví letos překvapili,hlavně tím,že nehledali ve výšinách jako obvykle.Lesní jsem letos ani nezahlédla.
Ahojte.No už bojujem aj ja s melittobiou .Mal som lepove pasti na site v čmeline z vrchu a už som ich dal aj zvnútra.Minuly rok so ich takto likvidoval a pomohlo.Su v č.4 kde sú od 1.6. nové matky a od včera vyletuju samcekovia.