Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Krásne velke skalné kráľovny vyletuju a vletuju v čm.8 a 7. :P
Čm.4 a 7 vyletuju samcekovia skalných.Zo 4 ledva ledva a zo 7 úplne v pohode. :)
Karel
Stálý člen
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Rapo dobrá práce ! Když je tam ještě i stará královna, máš šanci vyvést mnohem více matek, než kdyby jsi to neudělal ...
  • Chov čmeláků i vlastní zahradu se snažím vést tak, abych nezpůsobil v okolní krajině více škody než užitku.

Primum non nocere
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Karel píše:
sob 30. čer 2018 13:54:32
Rapo dobrá práce ! Když je tam ještě i stará královna, máš šanci vyvést mnohem více matek, než kdyby jsi to neudělal ...
Dik.Nechal som si to rozlezat v hlave skočil som kamaratovi pre overal na vcely a zaťal som sa.Zena mi pri tom asistovala. Inak ona utiera klapky deň co deň aj niekoľko krát.Odmenu ma pel. ;)
kaos
TOP člen
TOP člen

Dostal jsem úžasnou možnost, provést záchranu hnízda čmeláků před biolitem. Majitelům chaty se totiž uhnizdili za revizními dvířky u hlavního uzávěru vody. Stěhování bylo sice náročné, ale povedlo se bez jediného žihadla, naopak čmeldové byli až překvapivě mírní. Co mě ovšem překvapilo, jednalo se o zemní, kolonie měla tak 60 členů, jenže většina dělnic byla strašně malinká, o pohlavních jedincích si asi mohou nechat ještě zdát. Snažil jsem se dívat po parazitech, kteří by mohli rozvoj kolonie brzdit ale našel jen jednoho Antherophaguse. Snad tam nic nebude, je možné, že byla rodina založena hodně pozdě?

Jinak report z akce je zde https://m.facebook.com/story.php?story_ ... &__tn__=-R
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,tak to je skvělé,že se ti to povedlo a že ses vůbec k tomu odhodlal :D .
S těmi samečky je to zajímavé.Blahopřeji ti k těm dalším skalním :D a tiše závidím. :mrgreen: Já je mám vlastně jen v tom jednom hnízdě,snad jich příští rok bude víc.Hlavně,že vůbec jsou. :D

Karle,děkuji za poznámky k pastím :) .
Já prozatím žádnou nemám,ale ta vsuvka od pana Čížka,tedy kus pet láhve s mřížkou,se mi zdá velmi jednoduchá na zhotovení a levné obnovení,tak to zřejmě pro příští rok zkusím. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,to je skvělé :D .A matka tam je?Hnízdo mohlo být později založené a možná měli i špatné podmínky pro rozvoj. ;) Už se těším na zprávy jak se jim u tebe bude dařit a zda se podaří i nové matky. :D :!:
kaos
TOP člen
TOP člen

Niky1 píše:
sob 30. čer 2018 16:10:35
Kaosi,to je skvělé :D .A matka tam je?Hnízdo mohlo být později založené a možná měli i špatné podmínky pro rozvoj. ;) Už se těším na zprávy jak se jim u tebe bude dařit a zda se podaří i nové matky. :D :!:
Ano, matku jsem chytil také. Trochu jsem se bál jak si zvyknou na změnu potravy, protože jsou z čistě zemědělské krajiny a u mě je to samý les. Ale při první procházce za plotem jsem je našel jak sklízejí vikve, musí to být oni, zemní tam nikdy předtím nebyly :-D
Jakub - Mukařov (Praha Východ) web: www.chov-cmelaku.cz
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kaosi,já myslím,že si na potravu zvyknou,hlavně aby tam kvetoucí rostliny byly. :) Nemáš náhodou nějaký záběr čmeláka zblízka,jsou to určitě zemní nebo to můžou být i hájoví?Tak to vypadalo,že budeš letos bez čmeláků a jak se ti nakonec zdařila adopce :D .

Na té fotce je trochu špatně vidět,ale proužky mají poměrně hodně jasně žluté,proto se ptám jestli jsou to určitě zemní.
Naposledy upravil(a) Niky1 dne sob 30. čer 2018 18:46:07, celkem upraveno 1 x.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dakujem Niky. Neviem kto to pisal tusim ty ze ich na noc privres aby nevysli alebo aby niečo nevoslo dnu.Asi dám na noc ten stipec aby bol zicher. Žena vstáva o 5:00 tak ich pustí.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Kaosi super držím palce.Ty sisi to vymodlil. :D
Odpovědět