Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanko, pokud se podařilo odstranit vršek ptačího hnizda, tak už by to mělo být dobré. Čmeláci budou mít více místa pro stavbu hnizda i prostor, kam hrnout nadbytečnou výstelku. Jak psala Niky, večer je ještě můžeš zkontrolovat. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Blani, tady mám fotku klapky.Je dělaná z plastové dozy na potraviny a využité ohnutí u dna. Vítr jí nenadzvedává, navíc čmelín je hodně vnořený pod keřem ,takže chráněný.Zatím prosperují dobře.Všimněte si toho téměř čistého česna, klapku prakticky není potřeba čistit.A to už je tam slušnej pohyb.Se skalníma nesrovnatelný.
http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/

Jinak přátelé...dneska byl důvod otevřít lahvinku slaďoučké odměny. Dočkala jsem se královen u první zemní.Plánovala jsem si ,jak Vám popíšu, jak jsou poslední 2 dny dělnice jak z divokejch vajec.Jak splašený Térky.Dneska navíc mě dvakrát hnaly od klapky, že jsem utíkala pryč jak když do mě střelí :lol: Dělnice splnýma nohama rouků se vrátila z trubky až za klapku a zkoušela to znovu dovnitř...blázinec!A teď navečír jdu kolem , mrknu..Je to obr.Neohrabanej obr.Tahle mamina byla trefa do černýho.Hnízdo je fakt hodně silný a nové princezny obří.

Další zajímavostí je chování dělnic/už tak týden/.Vynáší ven larvy.Ty jsou stočené do klubíčka.Mají je v kusadlech, ale nevyhazují je ven jen tak jako výstelku,ale odlétají s nima pryč.Dneska jedna měla obří larvu v kusadlech a jak jí nemohla unést, snesla se na zem a tam bzučela a pořád jakoby do ní kousala.Ale ona si jí jen lépe chytla a nakonec s ní odletěla pryč.Dost jí záleželo, aby jí tam jen tak nenechala.To mě zaujalo.A teď když jsem fotila klapku u druhých zemních , taky dělníce odlétala s larvou v kusadlech.Nejsem samozřejmě tak znalá, ale podle mě jsou to na 99% čmeláčí larvy .Ne parzit.Celkem by mě zajímalo, proč to dělají?

Dneska jsem viděla odlétat samečka u lučních, pak párkrát pohyb dělnic, jinak už během dne nic.
Skalní se taky činí, snad tam bude taky vše v pořádku, ale určitě jim to bude déle trvat.

Držím Vám všem palce! JÁ SŮ TAK ŠČASTNÉÉÉ :lol: :lol: :lol:

Ještě video naší karasavice, škoda, že tam není pořádně vidět, jak je veliká.
https://youtu.be/StmiBfvAdiI
Naposledy upravil(a) kavcaa dne sob 08. črc 2017 19:51:12, celkem upraveno 1 x.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem celkem zklamaný. U prvních zahradních jsem objevil zavíječe, čmelín od ZD + originál zelená klapka. :( Obě hnízda už stagnovala a tak jsem se dnes podíval do úlů. V jedom jsem našel úplnou spoušť, všechno sežrané a už se ty potvory hromadily pod střechou na zakuklení. Udělal jsem s nima krátký proces, zrovna jsme končili s malým táborákem, tak jsem je hned zlikvidoval. I přes tu smůlu můžu říci, že to dopadlo ještě snad dobře a většina mladých matek včas odlétla. Je vidět, že ani klapka není stoprocentni.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzo to jsi spálil celý úlek? Představa, že po sezoně řeknu manželovi, že půjde jeho dílo na oheň... :o To by byly asi moje poslední úlky v životě..Pomalu se chystám podívat se do úlku po lučních.Je to takovej šuplík, nouzovka , netěsnila střecha, měla jsem to omotané lepící páskou nahoře i dole proti marvencům.Nakonec to holky zvládly..Možná už zítra se tam podívám.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
sob 08. črc 2017 19:58:29
Honzo to jsi spálil celý úlek? Představa, že po sezoně řeknu manželovi, že půjde jeho dílo na oheň... :o To by byly asi moje poslední úlky v životě..Pomalu se chystám podívat se do úlku po lučních.Je to takovej šuplík, nouzovka , netěsnila střecha, měla jsem to omotané lepící páskou nahoře i dole proti marvencům.Nakonec to holky zvládly..Možná už zítra se tam podívám.
Ne ne, jenom komplet výstelku a nasbírané larvy zavýječe. Úlek teď nechám pořádně na sluci vyschnout a na zimu ještě profouknu horkovzdušnou pistolí. ;)

Jinak gratuluju k zemním matkám. :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

To se mi ulevilo.Moc děkuju.Mám velkou radost.
eljerry

Blahopřeji všem úspěšným. Krásná videa a fotky. Já se už těším na další rok a snad se mi podaří "ustájit" nějakou královnu.

Pro Blanku:

já jsem použil plexisklo o síle 2 mm. Jinak jsem někde našel radu na výrobu klapky z kolečka, které je v krabičce s CD nebo DVD. V každém balení je jedno průhledné jako ochrana proti poškrábání. Je docela tenké, asi se bude muset dovažovat.

Držím palce a nasadil jsem spoustu svazenky, mám na zahradě spoustu čmeláků. Tak se aspoň bavím pozorováním. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kavcao,matičky zemních ti moc přeju :D ,také mám vždy velkou radost,když první vyletí. :)

Honzo,to jsi mě vůbec nepotěšil :( s těmi zavíječi.Nemohli tam nějak vlézt přes větrací otvor,pokud máš starší typ toho čmelínu?Já si teď nemůžu vzpomenout jestli jsem tam síťku vyměnila nebo nechala původní. :roll:

Eljerry,i to je dobrá zábava. :) A příští sezonu se dočkáš určitě i ty. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 09. črc 2017 5:27:24
Honzo,to jsi mě vůbec nepotěšil :( s těmi zavíječi.Nemohli tam nějak vlézt přes větrací otvor,pokud máš starší typ toho čmelínu?Já si teď nemůžu vzpomenout jestli jsem tam síťku vyměnila nebo nechala původní. :roll:
Přes větrací otvor to určitě nebylo, mám to vylepšeno - trojitá síťka. Navíc ta vnitřní je opravdu jemná a drátěná. No asi se mu povedlo protáhnout přes klapku.... :(

Jinak dnes po ránu první matka od druhých zemních. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to se daří. :D Snad i na mně se s druhou zemní usměje štěstí. :)
Odpovědět