Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, Rapo, gratuluju k novým matkám. :D

Jinak Rapo dobře, že si se do toho vyčištění dal. Nakonec se to ukázalo jako nutné řešení.

Kaosi, paráda! Záchrana hnízda a čmeláci Ti ještě budou dělat radost.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
sob 30. čer 2018 22:13:08
Niky, Rapo, gratuluju k novým matkám. :D

Jinak Rapo dobře, že si se do toho vyčištění dal. Nakonec se to ukázalo jako nutné řešení.

Kaosi, paráda! Záchrana hnízda a čmeláci Ti ještě budou dělat radost.
Honzo presne.Bolo to nutné spraviť.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zavíječ v hnízdě :( https://www.youtube.com/watch?time_cont ... jZi8RWzn28 , http://nurturing-nature.co.uk/wildlife- ... e-video-2/ je to sice anglicky,ale google nám to přeloží :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak bohužel mám další ztráty. Už týden se mi zdálo, že není skoro žádný pohyb u rolních. Dnes jsem to už nevydržel a provedl kontrolu. Žalostný pohled, mrtvá matka, dělnice pryč, jedna malá dělnička zatuhlá v rohu... :( Nevím, co se stalo, žádný parazit, prostě nic. Trochu mi to připomíná osud lučních, tam to bylo podobné. Najednou rychlý konec. :( Možná postřiky od zemědělců, nevím.

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Ro ... 100331.jpg

Jedinou radost mi dělají skalní a obě hnízda od zemních. Momentálně jsou skalní asi nejsilnější a matky tu musí být každým dnem. Zemní jsou taky při síle a u toho prvního hnízdo by matky taky mohly být už brzy,
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,tak to mě moc mrzí :( ,to je na tom chovatelství stinná stránka a každou ztrátu těžko rozdýchávám. :(

Až je mi trapné přijít pro mně s radostnou zprávou po té tvé smutné. :(
Nechápu to :shock: ,jak se říká,že polní mají pozdní vývoj,tak od mé polní naposled z polních ubytované(18.4.)zrovna teď vyletěla krásná velká nová matka :D ,vůbec jsem to tak brzo nečekala.Původní matka byla také velká a i dělnice byly větší než v ostatních hnízdech.To jsem zvědavá dokdy toto hnízdo bude žít celkově.Jestli do podzimu nebo teď v červenci skončí. :?:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
ned 01. črc 2018 11:37:08
Honzo,tak to mě moc mrzí :( ,to je na tom chovatelství stinná stránka a každou ztrátu těžko rozdýchávám. :(

Až je mi trapné přijít pro mně s radostnou zprávou po té tvé smutné. :(
Nechápu to :shock: ,jak se říká,že polní mají pozdní vývoj,tak od mé polní naposled z polních ubytované(18.4.)zrovna teď vyletěla krásná velká nová matka :D ,vůbec jsem to tak brzo nečekala.Původní matka byla také velká a i dělnice byly větší než v ostatních hnízdech.To jsem zvědavá dokdy toto hnízdo bude žít celkově.Jestli do podzimu nebo teď v červenci skončí. :?:

No letos mě ta smůla provází už od začátku. Prostě, když se nedaří, tak se nedaří... :( Jen doufám, že už to letos bylo poslední zklamání.

Gratuluju k matičce! :D
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute. Takze vyčistenie napadnuteho hniezda čm.3 ako som pisal na 95%.Dnes ráno kontrola 3 husenice :evil: .Uvidím večer pri kontrole. No potešilo ma že po vystelke pobehovali 2 nove kralovne ktoré som počul cez vetrak už večer. :D .Nove matky mám v 8 cmelinoch. Čm.10(zemne) spravili nové kráľovne 12x pamatovaci let behom doobedia.
Honzo tej smoly si mal tento rok už na 3 sezóny.Uz to môže byť len lepšie.
Niky gratulujem.Ja som zistil že 2 hniezda rokytovych su vlastne rolne ale strasne slabe a robotnice sú vychudnute a maličké .Kontrola ukázala že v hniezde niesu žiadny skotci.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,Rapo děkuji,už jich teď létá víc. :) Přemýšlím jestli by to nemohl být humilis,když jsou matky tak brzo,ale silně pochybuji. ;)

Edit:tak je to určitě polní,úplně jsem zapomněla,že můžou mít matky už i za 70-78 dní od usídlení.Zmátlo mě,že se u nich uvádí druh s dlouhým vývojem. ;)
Naposledy upravil(a) Niky1 dne stř 11. črc 2018 7:59:01, celkem upraveno 2 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Rapo,to se dalo čekat,že nějaké budou schované pod hnízdem v buňkách,ale už jim nemůžou tolik uškodit jako kdybys nevyčistil.
Takže ty už máš všechny matky kromě těch dvou hnízd co jsou polní?Tak to je úspěch a můžeš si gratulovat :D Ty polní se můžou ještě "zvetit" pokud tam nejsou žádní škůdci-hlavně antherophagus,který dokáže právě polním dost poničit hnízda :( .
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
ned 01. črc 2018 13:04:18
Rapo,to se dalo čekat,že nějaké budou schované pod hnízdem v buňkách,ale už jim nemůžou tolik uškodit jako kdybys nevyčistil.
Takže ty už máš všechny matky kromě těch dvou hnízd co jsou polní?Tak to je úspěch a můžeš si gratulovat :D Ty polní se můžou ještě "zvetit" pokud tam nejsou žádní škůdci-hlavně antherophagus,který dokáže právě polním dost poničit hnízda :( .
Niky to vyčistenie som vedel že to úplne neskončilo ale kontrola minim. 2x za deň.
Ešte čakám na čm.6(zemne). Čm.4(skalne)tam bola uhynula kráľovná a hniezdo produkuje samcekov a ako hovoríš čm.5 a čm.vtacia búdka polni. Na tu 6 sa teším lebo to je silné hniezdo (v zemi) úplne čisté ako keby som dal teraz vystelku.
Odpovědět