Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Tak já mám o hnízdo navíc. Kousek ode mě dělníci při vyklízení objevili hnízdo zemních ve volně ležící skelné vatě. Jel jsem ho přestěhovat a bylo to dobře. Je to totiž nádherné silné hnízdo s téměř 30 mladými matkami, jenže v něm už úřadoval zavíječ. Vytahal jsem spoustu housenek, půlka kokonů prožraných, přijel jsem tak akorát včas.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to super,jak pro čmeláky tak pro tebe. :D

Nevím jestli je to přerostla dělnice,ale vydává stejně silný a hluboký zvuk jako matky ;) .
kaos
TOP člen
TOP člen

No to je výraz pana Čížka. Jsou to matky, ale vykonávají činnosti dělnic. Říkal mi, že jakmile začne nosit pyl, tak už je nemůže hibernovat. Prý se to stává matkám, které si dlouho nejsou schopny najít samce.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zajímavé.A jak je to pak tedy s druhou generací ;) :?: . :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

A jak to pan Čížek zjistil ? Měl je označené a sledoval jak která skončí ? Zajímal by mně postup jak na to přišel ? A kde ,jestli ve skleníku ?
kaos
TOP člen
TOP člen

Druhá generace se chová normálně, paří se, ale neupadne do hibernace, místo toho začne voskovat a stavět hnízdo.

No pan Čížek má laboratoř, takže může vše detailně sledovat.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jeden povedený snímek z večerní kontroly zemních. Po odklopení klapky vylezly hned tři nové matky. :D

https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Z ... G_0029.jpg
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

kaos píše:
stř 26. čer 2019 14:46:17
Tak já mám o hnízdo navíc. Kousek ode mě dělníci při vyklízení objevili hnízdo zemních ve volně ležící skelné vatě. Jel jsem ho přestěhovat a bylo to dobře. Je to totiž nádherné silné hnízdo s téměř 30 mladými matkami, jenže v něm už úřadoval zavíječ. Vytahal jsem spoustu housenek, půlka kokonů prožraných, přijel jsem tak akorát včas.
Kaosi jsi super záchranář.
Niky1
TOP člen
TOP člen

To je :) ,já bych si na zemní za denního světla rozhodně netroufla. :lol:

Tak i já už mám první matky zemních.U těch druhých ještě nic,i když se ubytovaly ve stejný den ;) .A skalní konečně začali solidně létat,tak snad z nich nakonec přeci jenom něco bude :) .
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pát 28. čer 2019 14:39:49
To je :) ,já bych si na zemní za denního světla rozhodně netroufla. :lol:

Tak i já už mám první matky zemních.U těch druhých ještě nic,i když se ubytovaly ve stejný den ;) .A skalní konečně začali solidně létat,tak snad z nich nakonec přeci jenom něco bude :) .
Niky mozna mam stesti ze jsem jeste zihadlo tento rok nedostal, ale troufam si za svetla tam nakouknout taky :) U me uz skoro vsechny matky zemnich (prvni hnizdo) odletely a podle poctu to odhaduju na 35-40 kousku! Druhe hnizdo zemnich je o poznani slabsi a zadna matka zatim nespatrena.

Co se tyce skalnich-obe vypadaji silne a uz jsem zahledl prvni samecky :)
Odpovědět