Chov čmeláků v roce 2019
Tak já mám o hnízdo navíc. Kousek ode mě dělníci při vyklízení objevili hnízdo zemních ve volně ležící skelné vatě. Jel jsem ho přestěhovat a bylo to dobře. Je to totiž nádherné silné hnízdo s téměř 30 mladými matkami, jenže v něm už úřadoval zavíječ. Vytahal jsem spoustu housenek, půlka kokonů prožraných, přijel jsem tak akorát včas.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
No to je výraz pana Čížka. Jsou to matky, ale vykonávají činnosti dělnic. Říkal mi, že jakmile začne nosit pyl, tak už je nemůže hibernovat. Prý se to stává matkám, které si dlouho nejsou schopny najít samce.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jeden povedený snímek z večerní kontroly zemních. Po odklopení klapky vylezly hned tři nové matky.
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Z ... G_0029.jpg
https://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Z ... G_0029.jpg
Kaosi jsi super záchranář.kaos píše: ↑stř 26. čer 2019 14:46:17Tak já mám o hnízdo navíc. Kousek ode mě dělníci při vyklízení objevili hnízdo zemních ve volně ležící skelné vatě. Jel jsem ho přestěhovat a bylo to dobře. Je to totiž nádherné silné hnízdo s téměř 30 mladými matkami, jenže v něm už úřadoval zavíječ. Vytahal jsem spoustu housenek, půlka kokonů prožraných, přijel jsem tak akorát včas.
To je ,já bych si na zemní za denního světla rozhodně netroufla.
Tak i já už mám první matky zemních.U těch druhých ještě nic,i když se ubytovaly ve stejný den .A skalní konečně začali solidně létat,tak snad z nich nakonec přeci jenom něco bude .
Tak i já už mám první matky zemních.U těch druhých ještě nic,i když se ubytovaly ve stejný den .A skalní konečně začali solidně létat,tak snad z nich nakonec přeci jenom něco bude .
Niky mozna mam stesti ze jsem jeste zihadlo tento rok nedostal, ale troufam si za svetla tam nakouknout taky U me uz skoro vsechny matky zemnich (prvni hnizdo) odletely a podle poctu to odhaduju na 35-40 kousku! Druhe hnizdo zemnich je o poznani slabsi a zadna matka zatim nespatrena.
Co se tyce skalnich-obe vypadaji silne a uz jsem zahledl prvni samecky