Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pon 10. črc 2017 11:26:11
"Hurááá",tak jsem se obávala zbytečně.Zrovna vyletěla obří nová matka od zemních co byly první dělnice 29.4. :D :D Teď je řada na skalní č.2. :)
Tak zemni opravdu zatim nic, ale skalni fesanda uz zahlednuta venku a popletla si hned cmelin :)

https://youtu.be/t5rHoV2MGtk
Niky1
TOP člen
TOP člen

Je docela zajímavé pozorovat jejich chování. :) Nedí divu,že se nejdřív spletla ;) asi šla za pachem.No ale našla nakonec to svoje. :lol: :)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

nestalo se někomu, že si ucpali celý husí krk a namohly ven. Jak to čisti. Já má u skalních co vyhazují vystýlku večer ve vchodu hlídače, když zaleze tak to čistím dlouhým háčkem na vytahování gum, je asi 30cm dlouhý, jemný, ale za roh se nedostanu. Odstranění části ptačího hnízda se asi povedlo, holky lítají o závod. U druhé skalní vylezl sameček, tentokrát hezký, baculáček, pěkně vybarvený. Takže můžu očekávat každým dnem královny.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kavcaa, super video, jsou krásné, ale neohrabané, když jsem měla luční královny, tak se pořád dělničkám pletly do cesty. Já udělala klapku z krabičky od Tik taků, ale nahříváním dolního ohybu úplně neleží, odchlipuje se mi nahoře, tak nebudu raději nic riskovat. Teď nevím u koho to bylo, ale když máte nahoře síťku, necháváte otevřenou střechu, nevadí jim světlo? Já mám síťku udělanou tak, že jsem vyřezala čtverec v pozorovacím okénku a lepicí páskou tou stříbrnou jsem přilepila 2x síťku do oken. Teď nevím, jestli je to dostačující jak to tady čtu. Svazenku jsem nasadila všude, kde se dalo a jsou na ní jen včelky. Na zahradě, kde jsem všechno porušila a nasadila jen medonosné trvalky mám samé včela a dělničky čm. zemních a rokytových, kteří jsou usazení někde v okolí. Na diviznách taky včelky a ty moje chuděrky lítají někde daleko, dokonce nosily tmavě modré rousky. Myslím si, že pohled na pasoucího se čmeláka je nádherný a když je to ještě Vaše královna, nádhera. Mějte se a už jen hezké zprávy.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko mě se stalo ke konci hnízdění zemních,že si trubku dost ucpali,když jsem ještě měla tu původní ze ZD.Tehdy jsem ji uvolnila v místě spojení s klapkou,aby mohli ven,ale to bylo hnízdo už ke konci.Příští rok si zkus nějaký čmelín nechat bez ní.Jak jsem už psala,mám ji jen ve dvou čmelínech ze 14 a i zemního mám v takovém bez chodbičky ubytovaného. :)

Já tu síťku mám s menšími oky než ta co se prodává proti mouchám,aby mi mi tam dovnitř nevlezla nežádaná havěť.Víko nesundávám,jen vepředu podepřu kouskem lišty,kterou můžu na noc nebo podle potřeby dát pryč a nechat úplně zavřeno.Pepan dával odkaz na husté sítě 30x30cm za slušnou cenu.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, dočítal som Vaše úspechy a neúspechy pri chove čmeliakov a máme to všetci rôzne. Ja už pomaly môžem bilancovať tohtoročnú sezónu. Jeden čmelín s rakytovými na balkóne už dožíva, veľmi zriedkavo sa tam vracajú nejaké robotničky a občas tiež mladé matky, ale musím na ne dlho čakať. Druhý čmelín s rakytovými na záhrade už pravdepodobne tiež nemá dlhé trvanie, ale pohyb je tam ešte pravidelný. Mladých matiek pribúda a tak to má byť. Tri čmelíny mi zanikli, o tých som písal v predošlých mojich príspevkoch. Tie už som vyčistil, nanovo nafarbil a odložil na novú sezónu. Zemný usadený v kope kompostu nejavia známky rozvoja, dôvodov môže byť viacero, však to poznáme.
Na záhrade sa mi to na rozkvitnutých letných kvetoch hemži robotnicami všetkých druhov a tiež pribúdajú aj mladé matky všetkých druhov. Nech si len zvykajú na záhradu, na jar ich rád znova privítam a dúfam usadím v mojich čmelínoch.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak moje skalní rodinka č.2 už má také nové matky. :D Jsou stejně obří jako u č.1,ale zdá se,že je jich víc. :)

Julio,škoda že to nevyšlo s tím zemním v kompostu. :( A dělnice vylétávají nebo vůbec?
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Včera jsem instalovala moji klapku z tik taku, dělničky lítaly jako o závod a žádné rousky, večer jsem to zatížily kouskem modelíny, aby to nebylo tak lehké. U druhého čmelínu jsem viděla dělničku jak odnáší larvu v kusadlech pryč, večer jsem se šla podívat dovnitř vypadalo vše v pořádku, tak jsem je nechala na pokoji, tohle hnízdo je nějaké divné, dělničky mají světlejší skoro šedé prdelky, usazená je stopro skalní. Velký provoz tam není a přitom už vyletěl sameček. Asi bude něco v nepořádku, mám odhrnout vystýlku a pořádně je překontrolovat nebo to nechat na přírodě. Od zavíječe hrozí nebezpečí jen večer, není lepší lehčí klapka a večer zátkovat vchod a ráno v 6h. odzátkovat, stejně dřív nelítají ven.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Niky díky za radu s tou tužkou, jsem stará baja, počítač ovládám jen základy, ale učím se.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Blanko,moji luční a zemní už létají od půl páté,dokonce jsem viděla,že se v tu dobu už některá vracela z pastvy.A poslední se také vracejí večer podle světla ve 21,10 až 20 :lol: Ale je pravda,že skalní vylétávají později,jen jsem nezjistila v kolik. ;)

Myslím,že je lepší nechat je tak.Zkontrolovat hlouběji jen pokud to vypadá velmi špatně.A to asi nebude pokud se vylíhl sameček. ;)
Odpovědět