Chov čmeláků v roce 2019

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kaos
TOP člen
TOP člen

Docela by mě zajímalo, jak se daří ostatním. Letos je to tu nějaké mrtvé, zdá se mi, že se mnoho lidí odmlčelo.

Včera jsem instaloval novou klapku u lučních 2. generace, dnes jsem je sledoval a 42 dní od usazení matky je aktivita docela vysoká.

Předevčírem jsem dělal hloubkovou prohlídku skalních a jsou pěkně rozjetí, dělnic tak ke stovce a ještě pár desítek dalších v kokonech.

Oba rolní fungují, decentní kolonie, ale mají docela příjemnou aktivitu.

Přestěhování zemní také létají i matky, jsou velice dobře živené.

První usazená luční už pomalu končí, ještě létají poslední matky, ale aktivita jde strmě dolů.

Chtěl bych z toho mít radost, ale už se nějak bojím radovat z čehokoliv, dokud neodlétnou matky.

Držím palce všem, ať přežijí čmeláci zítřejší vedra bez úhony!
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Kaosi pochybujem že také množstvo roztocov je pre kralovnu prínosom alebo že ju to nezatazuje. Bola apaticka a nebolo skoro poznať co je to za druh až na oranžovy zadok.
Inak tiež mi pomaly končia lúčne.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kaosi, kde najdu ten dokument a jak víš, že je zrovna nasátá ? A ti roztoči nejsou žádní drobci, tak že žádná zanedbatelná hmotnost !
A jak poznáš,že královna oblepená roztočema zahybernuje ? Taky nevíš...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Neonikotinoidy- jedná se o syntetické insekticidy na bázi nikotinu, používané v zemědělství k ochraně rostlin proti škodlivému hmyzu. Kromě zemědělství se využívají také jako ochrana proti kožním parazitům u psů a koček, neboť díky vysoce selektivním vlastnostem vykazují nízkou toxicitu pro savce. Podstata jejich účinku spočívá v narušení přenosu impulsů uvnitř nervového systému hmyzu. Vysoká toxicita neonikotinoidů pro hmyz a nízká toxicita pro savce je zřejmě podmíněna rozdíly ve stavbě a citlivosti nikotin-acetylcholinových receptorů u různých biologických druhů.
kaos
TOP člen
TOP člen

Pepane třeba tady: https://youtu.be/7UsvkfzTMFQ

Já nevím spoustu věcí, ale vím, že vztah čmeláků a jejich roztočů funguje milióny let.
Jakub - Mukařov (Praha Východ)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobré ráno. Kaosi ,ano vztah funguje miliony let, ale když jich má v kožichu tolik, že se plazí v trávě a neodletí tak je to na nás ,když už je chováme
,aby jsme jí pomohli od zátěže. V tom videu to není moc průkazné , je tam vidět napadení jen v nějaké sklenici ne přímo v dutině.
Kdybych viděl takto obsypanou královnu tak se zachovám stejně jako Rapo. Niki, zrovna včera byl na Seznamu článek, kde psal včelař z Opavska
,že včelám už řepka "nejede" a jsou zesláblé a neumějí se dostat do kondice. Už je tam těch postřiků asi moc ! :(
Přeji hezký den všem :) .
Jdu se teď podívat jak to lítá...
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer přátelé ! Potřebuji poradit s identifikací jedince, co mi lezl v trávě blízko úlku se silným hnízdem zemních. Není to "kukačka" :?: !

Obrázektop baby names 1910

Obrázek

Když roztáhla křídla ,tak ten žlutý pruh na zadečku je rozpůlený. To jsem ještě neviděl :shock: .
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Když se tak dívám na tu první fotku, tak ty křídla a holý zadek asi pačmelák ?
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj .Mne to pripadá ako pačmelak .Typoval by som na pacmelaka českého a ten žltý pruh na hrudi môže byť tiež farebná variácia ako u cmeliakov
Odpovědět