Odchyt a přesun čmeláků
-
Tato stránka je nová, je potřeba založit různá témata. Nás zajímá možnost přesunu odchycených matek v časovém limitu, případné krmení pro snížení stresu.
-
Nikdo nic neradí,tak popíši moje snažení. Odchyt jsem prováděl pomocí síťky /jako na motýly/, někdy ještě vložena do igel.taškyse síťkou. Doba přesunu maximálně 5 minut.
Po vypuštění na okno v předsíni /jdou jednoznačně za světlem/ jsem je přesunul do papírové trubice a usazoval je do čmelína .Posun z trubice s pomocí smotku novin.
Šlo to, ale nedostatečná kontrola polohy a pohybu matky. Někdo poradil ve fóru použití injekční střikačky upravené. Děkuji mnohokrát za tuto vynikající radu .
Matka vleze do střikačky a může se tam i otočit. Je nádherně vidět v jaké je poloze a pokud se ji moc nechce, tak ji pístem střikačky trošku zmenším prostor a je vidět
jestli běží dovnitř nebo zůstala stát na kraji trubice a to ostatní je stále stejné.Vyndám ucpávku a čekám a čekám
Po vypuštění na okno v předsíni /jdou jednoznačně za světlem/ jsem je přesunul do papírové trubice a usazoval je do čmelína .Posun z trubice s pomocí smotku novin.
Šlo to, ale nedostatečná kontrola polohy a pohybu matky. Někdo poradil ve fóru použití injekční střikačky upravené. Děkuji mnohokrát za tuto vynikající radu .
Matka vleze do střikačky a může se tam i otočit. Je nádherně vidět v jaké je poloze a pokud se ji moc nechce, tak ji pístem střikačky trošku zmenším prostor a je vidět
jestli běží dovnitř nebo zůstala stát na kraji trubice a to ostatní je stále stejné.Vyndám ucpávku a čekám a čekám
Také se mi moc líbí nápad s injekční stříkačkou,jen se mi 20ml zdá trochu úzká,proto jsem si teď koupila v lékarně výplachovou 50ml http://www.velkoobchod.maxizdravi.eu/z0 ... iwund.html ,tak ji chci na jaře vyzkoušet.Dosud jsem ubytovávala matky přímo vložením do čmelínu,ale určitě bude lepší je vkládat vchodem,protože některé měly problém najít cestu ven.Na přenos by se asi musely udělat větrací dírky přímo v trubici,jelikož v pístu by to byl nejspíš problém.
Popsáno bylo jiz vícekrát v ostatních vláknech, ale ano také pouzivam stejnou strikacku s odriznutym spodkem. Samicku chytnu do igelitového pytliku, vsunu strikacku do pytliku a cmelaka opatrne dostanu do strikacky. Pak uz jen strikacku prilozim ke vletovému otvoru (dávat pozor aby v té chvilce cmelak ze strikacky nezdrhl) a pistkem strikacky ho opatrne dostanu dovnitř cmelina. Jakmile se tam dostane ucpu rukou prstem otvor aby ho nelákalo zpet ven svetlo drive nez vleze dovnitř (na cca 30 sekund).
Pak uz jen sedim a cekam na způsob odletu, to znamena odfrci hned pryc/nezajem, nebo pomalu vyleze omrkne, zakrouzi kolem otvoru a cmelinu/snad se vrati.
Pak uz jen sedim a cekam na způsob odletu, to znamena odfrci hned pryc/nezajem, nebo pomalu vyleze omrkne, zakrouzi kolem otvoru a cmelinu/snad se vrati.
Zdravim a chtěl bych se zeptat, zda někdo provádíte nakrmení odchycené královny před usazením do čmelínu. Zajímavý je odchyt, přesun a usazení matky, jak je prezentovaný dědou na německých stránkách. Nakrmení zřejmě kladně ovlivňuje úspěšnost usazení. Já to znám . Pokud má člověk plné břicho, je spokojený, vláčný a přístupný. Uvažuji, že bych to letos zkusil s umělým nektarem. Někde jsem našel složení, mělo by se jednat o 2 dílky ovocného cukru,1 dílek cukru a 1,5 dílku vody. I když se mi nezdá ten klasický cukr, ten by se neměl podávat.Takže přátelé,podělte se se zkušenostmi, názory a postupy.
třeba by jen stačilo do čmelína vložit ten kalíšek s cukerným roztokem, jak je uváděno na webu:http://www.cmelaci.cz, ale nevím, třeba někdo má ještě nějaké další zkušenosti.
Já vždy těsně před vložením matky do čmelínu přidám nejdřív roztok ve víčku od petláhve,které překryji alobalem až pod víčko a pak na kraji udělám otvor.Poté vpustím matku.Na německých stránkách dávají místo normálního cukru třtinový.Letos to vyzkouším jelikož mě zarazilo,že po rozpuštění našeho cukru v roztoku lítají nějaké bílé kousky.Vím,že někteří včelaři z tohoto důvodu poslední dobou někde kupuji cukr dražší než v marketech,ve kterém tyto zbytky nejsou.Mohl by se dát i roztok medu,ale jen z opravdu spolehlivého zdroje,aby se matky nenakazily,pokud by náhodou nepocházel od zdravého včelstva.
V krmení jsem konzervativní a říkám téměř vždy ne, jedině snad při pomoci úplně zesláblému jedinci, ale i tam to nemá moc šancí na úspěch, pokud je zesláblý nemocí a ne jen nepřízní počasí.
Proč ne:
- zdraví čmelák dokrmování nepotřebuje, snad ani nevyhledává
- ať uděláte sebelepší roztok je to prostě náhražka co se nevyrovná tomu co si čmelák nasbírá sám (med jak bylo napsáno je riziko chorob)
- když matka hledá hnízdo je obvykle nasycena a nic než hledání ji v tu chvíli nezajímá a proto je z mého pohledu krmení jen rozptylující
- zásadní proč ne je přitahování dalšího hmyzu a tím ztráta klidu královny, hlavně mravenci, už se mi stalo, že jsem moc chtěl vše matce ulehčit byla to usazená matka naučená na klapku (do čmelínu jsem jí dal víčko s roztokem ovocného cukru a mravenci se i přes klapku nakonec dostávali do čmelínu až královna nakonec opustila čemlín. Zůstala po ní hezká vyvoskovaná komůrka s první buňkou a v ní cca 6 larev první generace dělnic. Mimo to, si myslím, že stejně zdravá matka dá přednost květům, ikdyž jí pod nos strkáte umělé dokrmování, za to mravenci si dávají rádi vždy.
- snažíme se jim ulehčit když jím dáváme čmelíny pod nos, aby našli hnízdiště, ale nechovejme se jako spasitelé se snahou učit přírodu něčemu novému, mají snad v přírodě čmeláci někde nektar v nově nalezeném hnízdě...
Proč ano:
- nic mě nenapadá
Proč ne:
- zdraví čmelák dokrmování nepotřebuje, snad ani nevyhledává
- ať uděláte sebelepší roztok je to prostě náhražka co se nevyrovná tomu co si čmelák nasbírá sám (med jak bylo napsáno je riziko chorob)
- když matka hledá hnízdo je obvykle nasycena a nic než hledání ji v tu chvíli nezajímá a proto je z mého pohledu krmení jen rozptylující
- zásadní proč ne je přitahování dalšího hmyzu a tím ztráta klidu královny, hlavně mravenci, už se mi stalo, že jsem moc chtěl vše matce ulehčit byla to usazená matka naučená na klapku (do čmelínu jsem jí dal víčko s roztokem ovocného cukru a mravenci se i přes klapku nakonec dostávali do čmelínu až královna nakonec opustila čemlín. Zůstala po ní hezká vyvoskovaná komůrka s první buňkou a v ní cca 6 larev první generace dělnic. Mimo to, si myslím, že stejně zdravá matka dá přednost květům, ikdyž jí pod nos strkáte umělé dokrmování, za to mravenci si dávají rádi vždy.
- snažíme se jim ulehčit když jím dáváme čmelíny pod nos, aby našli hnízdiště, ale nechovejme se jako spasitelé se snahou učit přírodu něčemu novému, mají snad v přírodě čmeláci někde nektar v nově nalezeném hnízdě...
Proč ano:
- nic mě nenapadá
Já tam tu první dávku nedávám proto,abych to matce usnadnila,ale proto abych ji nalákala.Samozřejmě se to nevyrovná nektaru,ale svůj účel myslím splní.Samozřejmostí je mít čmelín dobře zabezpečený proti vniku mravenců.Pokud to není možné,tak raději nedávat.