Čmelák pruhovaný
Luky,myslím že je štěstí ho vůbec někde spatřit,patří mezi ohrožené druhy.Na téhle mapě od roku 2010 není žádný výskyt.http://portal.nature.cz/publik_syst/nd_ ... axon=23297
Samozřejmě nemůže být asi zmapováno vše,ale přesto to hovoří samo za sebe.Honza ho vídává,snad se ozve.
Před nějakým časem jsem četla,že v Anglii mají nějakou záchrannou akci k jeho navrácení zpět do přírody.
Samozřejmě nemůže být asi zmapováno vše,ale přesto to hovoří samo za sebe.Honza ho vídává,snad se ozve.
Před nějakým časem jsem četla,že v Anglii mají nějakou záchrannou akci k jeho navrácení zpět do přírody.
Luky,zrovna předevčírem jsem narazila na článek jak je to s těmi příbuzenskými vztahy a nemůžu si vzpomenout kde.
Nejsem si úplně jistá,ale myslím,že se mladé matky můžou pářit se samečky z téhož hnízda,samozřejmě pokud jsou.
A tobě se podařilo usídlit matku?
Nejsem si úplně jistá,ale myslím,že se mladé matky můžou pářit se samečky z téhož hnízda,samozřejmě pokud jsou.
A tobě se podařilo usídlit matku?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Luky, čmelák pruhovaný je dost vzácný. Ale podle Prof. Ptáčka se např. východně od Prahy (blíže nespecifikováno) vyskytuje celkem hojně. Za sebe mohu říci, že i jižně od Prahy kolem Sázavy lze občas tento druh spatřit. Předloni jsem viděl jeden kus, loni dva. Jednu matku se mi podařilo ubytovat, ale bohužel po asi 10 dnech zmizela... Letos jsem ho ještě neviděl.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je opravdu možné. Velký dík patří panu Čížkovi!Tomáš píše:Ahoj, mám takový pocit, že čmelák pruhovaný se u Prahy vyskytuje jen díky panu Čížkovi, který je na chov tohoto druhu čmeláka zaměřen.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To by bylo pěkné, dozvědět se něco o chovu tohoto ohroženéhop druhu. Mám pocit, že pan Čížek chová čmeláky i laboratorně.Niky1 píše:Škoda,že nemá chvilku času něco nám o jeho chovu říct.
Mým velkým přáním je, aby se někdy alespoň částečně podařilo vrátit do naší přírody čmeláka obrovského, B. fragrans.