Pepane,vypadá to dobře.Tím ohřevem se lep asi určitě lépe nanáší.

Otázkou je, proč v hnízdě zůstala. Někdy se to stane, většinou ale všechny matky odletí zimovat do přírody. Matka taká nemusí být v pořádku. Osobně bych ji tam už nechal, pokud vydržela až do těchto dní. Při velkých mrazech bych úl překryl dekou a dál bych ji nerušil. Na jaře až se oteplí, bych úl otevřel a pokud by byla živá, tak bych ji nakrmil a pustil na svobodu. Úl je pak samozřejmě nutné pořádně vyčistit a starou výstelku zlikvidovat.brumla píše: ↑úte 01. led 2019 19:31:40Zdravím všechny v Novém roce a přeji hodně úspěchů, nejenom se čmeláky. Dlouho jsem nebyl přihlášen, nějak jsem ten minulý rok nestíhal, ale snad naší péčí s paní o čmelín jsem přispěl k dobru té naší přírodě. Prosím o konzultaci, letos se mi podařilo osídlit jeden čmelín, zemními, vyletěla spousta královen, a konečně jsem se dostal k čištění úlku. Přikládám foto, v hnízdě zůstala jedna královna, snad živá, úlek mám stále ještě venku. Dá se pro ni něco udělat?
Děkuji.
https://brumla58.rajce.idnes.cz/Cmelin#Hnzdo.jpg
Kaosi, máš to pěkné. Vzhledem k poloze zahrady u lesa máš možnost na opravdu zajímavý a úspěšný rok.kaos píše: ↑úte 01. led 2019 10:51:27Také přeji výbornou sezónu, já včera zpracovával zbytky dřeva co zbylo po rekonstrukci terasy a vyrobil jsem podstavce pod úly.
Pak plánuji vyrobit dva závěsné, které půjdou na terasu, kde loni vylétaly matky rokytových a jeden na zem, kde byly zemní. Nepočítám s plnou obsazeností, chci co největší pestrost druhů a tak možná zůstanou nějaké neobsazené.
Nožky musím ještě dodělat, takže bude
Mě se zdá, jako by ta matka měla vyholené chloupky nad zadečkem. Je skutečně živá? Nemůže to být stará mrtvá matka?brumla píše: Zdravím všechny v Novém roce a přeji hodně úspěchů, nejenom se čmeláky. Dlouho jsem nebyl přihlášen, nějak jsem ten minulý rok nestíhal, ale snad naší péčí s paní o čmelín jsem přispěl k dobru té naší přírodě. Prosím o konzultaci, letos se mi podařilo osídlit jeden čmelín, zemními, vyletěla spousta královen, a konečně jsem se dostal k čištění úlku. Přikládám foto, v hnízdě zůstala jedna královna, snad živá, úlek mám stále ještě venku. Dá se pro ni něco udělat?
Děkuji.
https://brumla58.rajce.idnes.cz/Cmelin#Hnzdo.jpg