Zdravím všechny, delší dobu jsem tady nebyl. Trochu jsem to tu pročetl a jsem rád, že se Vám všem celkem v rámci možností daří. Já jsem už prakticky 14 dní vzhledem k nedostatku času a počasí (chladný týden co byl) neměl možnost pokoušet se usazovat samičky. Dopadlo to tak, že doma ve vnitřním čmelínu jsem předpokládal úhorového což nakonec podle nynějších dělnic, které mají za hlavou náznak žlutého proužku bude zřejmě mnohem běžnější druh černá varianta čmeláka rolního. Dělničky jsou opravdu malinkaté to jsou normálně mouchy ani ne masařky... Druhá generace už je obstojnější. Měl jsem obavu že nebudou zvládat klapku, ale nedělá jim to žádný problém i ty nejmenší bez nějakých váhání zvládají výlet i vstup.
Druhý čmelín uvnitř baráku jsem po opuštění zemním už nedokázal obsadit. V tuto dobu moc v obsazení nevěřím.
No a nakonec, ikdyž jsem tvrdil jak nechám skalní uhnízděnou v ptačí budce svému "přírodnímu" osudu, mi to nedalo a došlo na stěhování, který nyní po třech dnech snad mohu říci bylo úspěšné. Hlavně jsem se snažil, aby nedošlo k výraznému posunu vstupu a samička nehledala o půl metru vedle. Takže jsem připravil polici přesně pod starou ptačí budku na kterou jsem plánoval umístit čmelín. Pak jsem přelepil/uzavřel vchod budky odnesl jí dovnitř do tmy s červeným světlem přemístil výstelku s komůrkou a samičkou z budky do nového čmelínu, hlavně jsem se soustředil na to, abych komůrku umístil správně tak jak byla v budce a ne vzhůru nohama a šup s čmelínem do stejného místa jako byla budka.
fotky před a po na odkazu:
http://majla82.rajce.idnes.cz/Stehovani ... udky_2016/
V dalších dvou čmelínech mimo domov mám také skalní a zemního dělničky tam očekávám každým dnem možná už tam lítají u přestěhované skalní doufám tak za týden a do té doby se budu snažit jí učit na klapku.