Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
domisek

Niky díky za radu, já se bojím, abychom nenadělali víc škody než užitku, tím, že tunýlek rozboříme. Netuším, kde přesně dílo má. Tak si říkám, že snad ví co dělá a neucpe si cestu. Horší je, že se nemůžeme podívat, co se stalo a tak nevíme, jestli o dělnice přišla, nebo se děje něco jiného :( . Je to jako u tebe, včera létali stále, dnes vůbec nic. Bzukot pokud se přiblížíme k tunýlku se ale ozývá.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:... takisto sa mi toto stalo asi 2 roky dozadu keď sa mi čmelák skalný doslova snažil prekúsať do úlu čm. lesnému. Ten bol v prepravke so zúženým vletovým otvorom :)
Janeku, ty fotky jsou jasným důkazem, že skalní není žádný "svatoušek".... Někde jsem i četl, že svým chováním se často podobá i pačmelákům.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Súhlasím Honzo ;) a to ich ma Niky tak ráda haha :) najhoršie bolo že keď tu lesní vyhnal a vrátil sa na ďalší deň, tak som ho pustil dovnútra, - myslel som si že prepravku príjme s radosťou, namiesto toho celé dielo rozkúsal na drobky... ;)

Hrozne som zvedavý na toho rokytového, ten úlek kde sú len dělničky bez matky nemá klapku, tak mohol by tam vletieť a prevziať to...v bezprostrednej blízkosti má 3 úly a 2 prepravky, takže si môže vyberať :) bol by to pre mňa zázrak..

inak ale zo skúseností niektorých chovateľov je aj čm. rokytový mrška, rád sa nasáčkuje občas do cudzieho ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Domisku,ale pokud si východ ucpou,tak také bude zle.Nevím jak velký máš ten tunýlek,ale na rozvoj hnízda nejspíš nebude stačit.Ještě bys mohla alespoň otevřít přes den(na noc ucpat obvazovou vatou namočenou ve vodě) větrací otvor jestli jim nebudou vylétavat a pokud ano přeinstalovat tam klapku.

U těch mojich dělnic mám podezření jestli je nepochytali ptáci nebo jiní predátoři,byly dost malé.Matka několikrát vylezla na česno a zase se vrátila.Tak nevím jestli chtěla sama letět pro pyl nebo jaký měla důvod.Jsem z toho dost nešťastná,protože v minulých rocích měly polní krásné mladé matky a hnízdo bylo většinou do konce září když nebyl mráz. :(
domisek

Niky máš pravdu, zítra se do toho pustíme. Otvírat větrací otvor asi nemá smysl, protože podle mě dělnice nejsou. U té naší taky byly malé, ale je mi divné, že by zmizly všechny najednou a to jsem je ještě včera v půl sedmé viděla lézt dovnitř. Díky moc za radu a přeju aby to bylo jinak a dělnice se ti opět objevily.
Pučmeloud
Kontaktovat uživatele:

Tak už od víkendu máme miminka. Už létají. Jsou to mrňousové, no prostě malé děti..... :-)
https://www.facebook.com/groups/1000601963366947/
Zvedne klapku a hned je pryč, udělat rozumnou fotku je nemožné. :) :-)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Mě zas přestaly létat dělnice polní a přitom den předem létaly poměrně často,nevím co se stalo. :(
Niky, to je mi moc líto. Bohužel něco se stalo nebo děje u mé skalní. Dělnice nejsou také už druhý den vidět....Nevím, budeme doufat, že to nebude konečná.... :(

Jinak po týdnu, kdy jsem viděl nemocnou zemní naposledy jsem otevřel čmelín a našel ji mrtvou na buňce. Byl to smutný pohled. Moc jsem si přál ji zachránit, ale nebylo jí pomoci :cry:
20160519_091022.jpg
(794.6 KiB) Zatím ještě nestaženo
No a taky trochu pozitivní věc, mám dělnice od zahradního. ;)
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

U mě letos 2x stejný pohled jako u tebe Honzo :cry:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tomáš píše:U mě letos 2x stejný pohled jako u tebe Honzo :cry:
Tomáši, to mě taky moc mrzí... :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

To mi je tak líto :( ,je nějaký nedobrý rok,nebo se zhoršuje prostředí?

Tomáši a ty jsi měl jenom ty dvě?každopádně by jsi asi měl zkusit vydesinfikovat čmelíny včetně klapky pro příští rok. ;) Pokud je to zaviněno nějakými postřiky zemědělců či zahrádkářu,pak by to bylo ještě horší.

Honzo,blahopřeji k dělničkám.Doufám,že se skalní vzpamatují,těch by mi bylo obzvlášť líto.

Já jsem se dívala té polní dovnitř,má tam malé kokony a dvě pomocné dělničky opravdu mini.Nevím jestli neodhadla množství potravy do kapes nebo nestačila dost nasbírat,byla ubytováná už 4.dubna.Týden před vylíhnutím dělnic ale nosila hodně pylu a létala poměrně často.Tak uvidím jestli se hnízdo dokáže vzpamatovat.Nevím za jak dlouho se líhne druhá dávka dělnic,ty první byly asi před deseti dny.
Pučmeloud má pěkné velké dělnice od polní. ;)
Odpovědět