Chov čmeláků v roce 2016
Takže dneska to celkem lítalo,u zemních vyletěl úplně nový,jak z obchodu,černá byla černá a bílá byla bílá,okružní let.Kouknul jsem do budky a vylezlo jich ze 5 na hnízdo,takže to asi žije.Moje obavy jsou asi pryč.U třetího zatím matka,nevím jestli to bude skalní,má zadek do oranžova,ale ne úplně celý,nemám kvalitní foto,je hned ve vnitř.Zítra zkusím odfotit.
Já dneska viděla dvě skalní hledačky.Jednu jsem odchytila, ale neměla zájem .Třeba ještě zítra nějaký pokus bude.Na červeném javoru se mi krmí asi něčí dělničky.Mají tenký žlutý proužek za hlavou ,pak černá a zadeček zrzavý.Jsou velký jak malá masařka.Asi luční že? Spousta rolních se tu krmila na kytkách.Hned to tu na zahradě bylo veselejší.Strašně si přeju někdy zažít to hemžení u úlku,který jsem osadila.Snad to příští rok klapne.
Naposledy upravil(a) kavcaa dne sob 21. kvě 2016 20:42:10, celkem upraveno 1 x.
Na co tam mají tu předsíňku?Aby se jim líp míjelo?Z předsíňky už mají jen dírku nebo ne? A přes den to mají otevřené a na noc zavírají? Mají vchod pokaždé trochu jinde...to jim neva?Niky1 píše:Líbí se mi ty klapky ve verandě jak si je dělají Němci http://www.hummelfoto.de/anzeige.php?bi ... kasten.jpg .
Niky- čmelín ve skalce se mi podařilo znovu osadit zemním, počítám tak během týdne by měiy být dělnice. Matka zemního pravidelně létá, je pěkně velká, tak jsem zvědavý na potomky. Jinak pořád čekám na první dělnice rolního. Již je to 40 dní od osazení, takže někde je problém. V jednom období jsem myslel, že čmelín je prázdný.Čtyři dne nebyl zaznamenán žádný pohyb a pak se rolní znovu objevil. Vysvětluji si to tím, že došlo k znovu osídlení čmelínu bez mého přičinění.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, nezůstala žádná. Je to už marný... ale člověk to prostě musí vyzkoušetNiky1 píše:Honzo,a co ty?Zůstala některá matka v tom vydesinfikovaném čmelínu nebo už neměly zájem?
Jinak koukám, že se ze zemního stává dosti problematický druh. Vychovat dělnice je dost těžké. Matky se ztrácí nebo přímo hynou na buňce. Možná na to letos mají vliv ty teplotní výkyvy. Ale bude toho asi více. Tomáši, je mi to moc líto.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše jans - dokrmování, kontrola. Já dodám, že předsíňka slouží i k zachytávání hnízdního materiálu a jiných předmětů, které čmeláci dost často vytahávají do vchodové chodbičky. Tím se někdy může stát, že něco uvízne přímo v ochranné klapce a ta pak nedolehá. Předsíňka se pak jen pravidelně čistí a klapka funguje s ještě větší spolehlivostí. Do předsíňky bývá také často zavedeno větrání, které nahrazuje přívod vzduchu přes zavřenou klapku. Prostě předsíňka je taková vychytávka, která je výsledkem pověstné německé preciznosti.kavcaa píše:Na co tam mají tu předsíňku?
Jansi,tu předsíňku sis sám vyrobil nebo koupil?
Josefe,to jsem ráda,že ho máš osídleny jsem zvědavá na celkový výsledek,včetně odolnosti proti vniknutí mravenců.
Dnes jsem viděla i větší dělnice té polní,takže nová generace dělnic.
Zato naopak nelétají ty zemní či možná hájoví a od začátku vylétávaly dělnice velmi málo. Dokud nevyletí nové matky,tak asi pořád budou nějaké starosti,ale co se dá dělat.
Konečně pomalu začíná nakvétat svazenka a musím si pořídit víc kostivalů pro luční a polní.
Pro skalní mám nachystanou cibuli sečku,moc rádi ji navštěvují.Jedna skalní už se chtěla dostat ke květům,ale ty také teprve pomalu začínají rozkvétat.
Josefe,to jsem ráda,že ho máš osídleny jsem zvědavá na celkový výsledek,včetně odolnosti proti vniknutí mravenců.
Dnes jsem viděla i větší dělnice té polní,takže nová generace dělnic.
Zato naopak nelétají ty zemní či možná hájoví a od začátku vylétávaly dělnice velmi málo. Dokud nevyletí nové matky,tak asi pořád budou nějaké starosti,ale co se dá dělat.
Konečně pomalu začíná nakvétat svazenka a musím si pořídit víc kostivalů pro luční a polní.
Pro skalní mám nachystanou cibuli sečku,moc rádi ji navštěvují.Jedna skalní už se chtěla dostat ke květům,ale ty také teprve pomalu začínají rozkvétat.
Celou budku jsem dělal sám,podle němců,je jen menší,a nemám pant ale šroubek dole.Dnes mě samička převezla,čekal jsem v dobu kdy se vracívala ale mrška teprve vylezla a je to rychlost jak vyletí,při vlezení by se dala nafotit.Doba se krátí, jak vyletí mladí tak ji už neuvidím, jestli je skalní nebo zemní s flekem.