Dnes som bol na chalupe, čmelákom zemním sa darí, niektoré dělničky sa hrajú s klapkou aj 1 minutu, iné prejdú na prvý krát suverénne
Pri prechádzke som objavil čmelačí raj, asi 500 m2 kostivalu ...kúsok pod lesom pri potoku ..bolo tam ohromné množstvo čmelákov, tak už aspoň viem prečo ich máme na záhrade menej ako iné roky videl som tam aj královnu čm. humenného alebo zahradného... asi to bude královna ktorá založila hniezdo boli tam aj úplne prcky, dělničky od polního a lučného
Niky, ja som takto pomohol čmelákom zemním v tom druhom úlu co mám, prišli o královnu tak som im dal 2 dělničky z toho silného hniezda. Prešlo to úplne v pohode ale robím to nerad, vždy je asi riziko
Dúfajme že zosilnejú inak dnes som ešte upravil vletový otvor, zkosil som tú ostrú hranu aby tam dělničky nestrácali pyl
http://janek92.rajce.idnes.cz/12.6.2016/
Chov čmeláků v roce 2016
Zdravím všechny, několik dní se u nás na zahradě pásla tato královnička. Myslel jsem, že se jedná o mladou královnu čmeláka zemního, ale na ty je snad ještě brzo? Mám plný úl dělniček zemního, ale tahle královna není z mého úlu, protože při pravidelném sledování úlu bych ji určitě nepřehlídnul. Také je o něco menší než ta, co jsem na jaře usazoval do úlu. Letošní úl je můj první, tak se ještě v těch druzích ztrácím.
http://kyros63.rajce.idnes.cz/cmelaci/#kralovna.jpg
http://kyros63.rajce.idnes.cz/cmelaci/#kralovna.jpg
Naposledy upravil(a) Kyros dne úte 14. čer 2016 7:40:57, celkem upraveno 1 x.
Na zahradě jsem také několik dnů viděla dvě zemní.
Takže nakonec se přeci jenom v tom starším hnízdě lučního dnes objevili samečci. Vyletěli tak rychle,že jsem nestačila postřehnout kolik té žlutě mají,ale odstínem se odlišuje od té kterou mají dělnice.Zpět jsem neviděla přiletět žádného,to by bylo lépe vidět.
Dnes jsem zkusila do toho převzatého čmelínu vpustit jinou dělnici s pylem přes vchod.Když jsem ale viděla,že se jí tam vůbec nechce,tak jsem to vzdala.Ale podívala jsem se dovnitř a matka je bohužel úplně slabá,sotva reaguje a s ní dvě malé dělničky a pár mini kokonů.
Vidím to moc špatně a ani přidání dělnic by nejspíš nepomohlo.Kdyby matka normálně reagovala,to by bylo něco jiného.Navíc jsem tam v rohu našla mrtvou původní matku,která měla polovinu křídel ukousanou.Nejspíš to byl hájový i podle barvy dělnic.Nevím co to s těmi zemními letos je.
Majlo,ty jsi už zjistil jestli to máš úhorového nebo je to nakonec také luční?
Takže nakonec se přeci jenom v tom starším hnízdě lučního dnes objevili samečci. Vyletěli tak rychle,že jsem nestačila postřehnout kolik té žlutě mají,ale odstínem se odlišuje od té kterou mají dělnice.Zpět jsem neviděla přiletět žádného,to by bylo lépe vidět.
Dnes jsem zkusila do toho převzatého čmelínu vpustit jinou dělnici s pylem přes vchod.Když jsem ale viděla,že se jí tam vůbec nechce,tak jsem to vzdala.Ale podívala jsem se dovnitř a matka je bohužel úplně slabá,sotva reaguje a s ní dvě malé dělničky a pár mini kokonů.
Vidím to moc špatně a ani přidání dělnic by nejspíš nepomohlo.Kdyby matka normálně reagovala,to by bylo něco jiného.Navíc jsem tam v rohu našla mrtvou původní matku,která měla polovinu křídel ukousanou.Nejspíš to byl hájový i podle barvy dělnic.Nevím co to s těmi zemními letos je.
Majlo,ty jsi už zjistil jestli to máš úhorového nebo je to nakonec také luční?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
No musím říci, že ten, kdo letos úspěšně odchová zemní, může mluvit o malém zázraku...Takové ztráty a nezdary nepamatuju.Niky1 píše:Nevím co to s těmi zemními letos je.
Podle mě za to určitě může příliš teplá zima a mrazy v dubnu....Královny byly prostě slabé, stálo je to všechno moc energie. Celkově je letos méně čmeláků.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To bude asi ta jedna z posledních "bludiček", co nejsou schopné založit hnízdo. Minulý týden jsem taky dvě pozoroval na rododendronu.Kyros píše:Zdravím všechny, několik dní se u nás na zahradě pásla tato královnička.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Také mám svoje místa. Hluchavky a rozmanité luční kvítí, to je základ. Lidská ruka tam zasahuje minimálně - prozatím... Tam se čmelákům daří a mají i dostatek potravy.Janek92 píše:Pri prechádzke som objavil čmelačí raj, asi 500 m2 kostivalu ...kúsok pod lesom pri potoku
http://janek92.rajce.idnes.cz/12.6.2016/
Ahoj,
Tak zemní královna, která tehdy absolvovala to neúspěšné stěhování je ztracena. Od soboty jsem ji neviděl. Dneska jsem nakoukl a byla tam jen/už jedna dělnice. To je k nas... Letos jsem takto ztratil dvě luční a dvě zemní v době, kdy už měly mít nebo měly dělnice. Radim
Tak zemní královna, která tehdy absolvovala to neúspěšné stěhování je ztracena. Od soboty jsem ji neviděl. Dneska jsem nakoukl a byla tam jen/už jedna dělnice. To je k nas... Letos jsem takto ztratil dvě luční a dvě zemní v době, kdy už měly mít nebo měly dělnice. Radim
Dnes vyletěly ze čmelínu,kde jsem myslela že je to pravděpodobně hájový,dvě matky.Bohužel při návratu tak jako některé jejich dělnice měly úplně špatnou orientaci.Jedna bez rozmýšlení chtěla vletět do čmelínu kam omylem létaly i jejich dělnice a druhá vůbec nevěděla kam má vletět.Naštěstí jsem tam byla a obě odchytila.Jenže co bude příště když tam zrovna nebudu,tak jsem z toho dost nesvá.
Zvláště když jsem četla v knize pana Ptáčka,když přidali dělnici zemního k matce cryptarum,ta ji po týdnu usmrtila,odchovala její matky a sama nakladla samce.Takže dělnice zemního můžou být dost agresivní,o čemž jsem se sama přesvědčila.
Zemní to tedy asi určitě nebudou(méně početné hnízdo,matky velmi brzo),ale zase jsem neviděla samce zbarvené jako má hájový,tak mě napadlo jestli by to nemohl třeba být norový.
Zvláště když jsem četla v knize pana Ptáčka,když přidali dělnici zemního k matce cryptarum,ta ji po týdnu usmrtila,odchovala její matky a sama nakladla samce.Takže dělnice zemního můžou být dost agresivní,o čemž jsem se sama přesvědčila.
Zemní to tedy asi určitě nebudou(méně početné hnízdo,matky velmi brzo),ale zase jsem neviděla samce zbarvené jako má hájový,tak mě napadlo jestli by to nemohl třeba být norový.