Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,hezké ukázky,je vidět,že se ti čmeláci činí. :) Ten velký kus mi přijde jako stará opotřebovaná matka zemního,tedy ne pačmelák.
Po té matce co uhynula dříve ti nezůstaly ani dělnice?A jak to dopadlo s tím čmelákem s oranžovým zadkem,byl to přeci jenom zemní ušpiněný od pylu?
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím vás všechny.Také trošku zhodnotím úspěchy a neúspěchy. Dva zemní a jeden rolní mi pracují velmi dobře. Dělnice se potkávají na česně a je jich stále více a více.Matky nejsou ještě vidět. S vlhkostí do současné doby nemám problém . Dle počasí otevírám křížové větrání a do současné doby se mi neobjevily kapky na pozorovacím skle. Starosti mi dělá čmelín ve skalce.Pomalu již do bude 30 dnů a stále mám jen pár /2-3/ 1. dělnic. Ty však pravidelně vylétají a nosí do čmelína plné košíčky. Nevím však, zda je to pro další generaci dělnic, nebo jenom pro jejich vlastní žití.Mám obavy, zda matka neuhynula a dělnice jenom z vrozeného instinktu nosí pyl do čmelínu.
šáby

Niky, určitě dám vědět když uvidím matky, ale problém je jestli je vůbec poznám :roll: ještě nemám tu zkušenost. A ještě jedna zpráva. Včera jsem asi viděl tu ztracenou matku rokytového. Zahlédl jsem jak vlétla do úlku a asi za 5 minut zase vylétla. Pak už jsem jí už neviděl :( Tak zase nevím jestli to byla ona a co si mám o tom myslet :o K tomu vlhku ve čmelínech :?: Já mám nainstalované dvě větrací šachty z husího krku o průměru 30 a myslím, že je úlech absolutně sucho. Na krycím skle jsem sebemenší vlhkost ještě neviděl;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,tak to je fajn,že se daří. :) V tom ve skalce třeba bude také vše v pořádku. ;) Já právě také měla obavy o ten s s hájovým či jaký tam vlastně je,protože dělnice vylétávaly velmi málo a přesto už mají několik matek o 3-4 týdny rychleji než mívají zemní.
Křížovým větráním myslíš 4 otvory proti sobě nebo jinak?Já mám u jednoho čmelínu jeden 35 mm v přední stěně a u druhého stejné velikosti dva(a samozřejmě jeden 20 mm dole ve výšce jako ten v klapce).Bohužel nemám pozorovací okénko,tak teprve uvidím jestli bude rozdíl ve vlhkosti,v obou mám silná hnízda zemního.

Šáby,určitě to poznáš,matky jsou znatelně větší než dělnice a vydávají při letu silnější zvuk. :) Ty větrací otvory máš na stejné straně jako vchod?
jans

Ta samička s oranžovým zadkem,měla ho oranž jen napůl,možná to bylo nějaké zranění,ta právě uhynula a ta zelená plíseň byla na jejím díle.Rozebral jsem buňku a byly tam vidět i nožičky,takže úmrtí pár dnů před vylíhnutím dělnic.Ten větší mrtvý má takový holý krunýř nad zadkem,jedině by to ochlupení zmizelo,na té mrtvé samičce to ochlupení bylo stále zřetelné,ale nemám pocit že by ta matka byla až tak velká.To bych musel to hnízdo rozhrábnout abych viděl jestli tam je nebo ne,nerad bych jim něco poškodil.Možná si dodám odvahu, a časem natočím.A čmelíny vypadají na rekonstrukci,dřevěný určitě,a vylepšit větrání,dost si to ucpali.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jansi, moc pěkná videa. Čmelákům se daří dobře. :D

Trochu jste mě vystrašili se zavíječem, tak jsem provedl kontrolu. U lučních je vše ok a dokonce bez vlkkosti. Viděl jsem i dva krásné samečky. ;)

U zahradní (humenních?) také všechno v pořádku, u větracích otvorů se však objevují různé mouchy a mušky, takže hnízdo je už cítit na dálku. Vlhkost asi nejvíce působí na podlahu čmelínu, je lehce pokroucená a popraskaná. Stěny jsou bez závad, plíseň jsem naštěstí nenašel.

Ke skalním do květináče se nedostanu, to bych jim to celé rozbil. Hnízdo je navíc už poměrně silné, takže by mě ještě dělnice pořádně prohnaly... ;)
Tady bude nebo už i je problém s větráním a prostorem. Celé to bylo dělané narychlo, takže na důmyslné větrání nebyl čas. Je slyšet, jak během dne dělnice uvnitř větrají, občas vylezou i na klapku. Zatím to řeším tak, že když jsem na zahradě, tak klapku otevřu, aby mohl dovnitř pořádný proud vzduchu. Uvidíme, snad to takhle vydržíme. Stěhovat se mi je do čmelínu moc nechce.... :?

Majlo, to máš opravdu nehoráznou smůlu. Ty klapky - vlastní výroby používáš už déle nebo letos poprvé, máš dostatečný přesah klapky přes vstupní otvor(to je velice důležité - pan Stuchl na to vždy speciálně upozorňoval)? Dříve si psal, že používáš lehčí plexi než je u originálních klapek. Zavíječi stačí málo... Určitou sílu při touze dostat se do hnízda vždycky vyvine. Když třeba klapka pořádně nedolehá (nečistota, kulička pylu na klapce), zavíječ se protáhne dovnitř.... Já používám originál klapky a nemůžu stěžovat. Pravda je, že to mají dělnice těžší a občas ztratí pracně nasbíraný pyl. Ale pokud je navíc každý večer klapka očistěna, zavíječ nemá téměř žádnou šanci. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,staré matky uhynulé mívají takové lysé krunýře a podívej na ten žlutý pruh na dolní části těla,to mívají zemní. ;)

Honzo,držím palce ať větrání skalním stačí a vyvedou krásné nové matky. :)

Mě dnes dopoledne létalo sem a tam plno matek toho silnějšího hnízda lučních.A u obou koncem března ubytovaných zemních jsem přišla s dopolední kávou k doslova invazi. :lol: Během půl hodiny celkem vylétlo či vlétlo v prvním 130 čmeláků a v tom druhém kde tak silně větrají dokonce 170 :shock: ,a to nepočítám ty co létali před čmelíny sem a tam.Určitě samci,tak doufám,že se brzy vylíhnou i matky. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Mě dnes dopoledne létalo sem a tam plno matek toho silnějšího hnízda lučních.A u obou koncem března ubytovaných zemních jsem přišla s dopolední kávou k doslova invazi. :lol: Během půl hodiny celkem vylétlo či vlétlo v prvním 130 čmeláků a v tom druhém kde tak silně větrají dokonce 170 :shock: ,a to nepočítám ty co létali před čmelíny sem a tam.Určitě samci,tak doufám,že se brzy vylíhnou i matky. :D
Tak to je paráda. No luční jsou na vrcholu cyklu. Já jsem se teď vrátil z města, otevřu branku a na chodníku jsem přistihl páreček lučních "v tom lejlepším" :lol:
josef569
Nový člen
Nový člen

Niky - Já u čmelínů mám větrací otvor v rohu horní části o průměru 40 mm a druhý na protější stěně úhlopříčné ve spodní části o stejném průměru.Větrání je opatřeno klapkou, kterou reguluji velikost otvoru.
jans

Tak dneska jsem viděl v dřevěném i samičku,šmejdila nad hnízdem,jako obr proti ostatním.Přidal jsem trubku do výšky aby to mělo lepší tah.Oni si to hnízdo prodloužili až k větracím otvorům,a je to přicpané.Trochu jsem to očistil ale určitě to bude zase zalepené.Ta budka je malá a nízká,chce to vyšší aby si to neucpávali.
Odpovědět