Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,skvělé :D :!: Možná,že bys raději mohl ty létající kolem dát do čmelínu pomocí stříkačky,pokud budeš mít čas.Každá dělnička se počítá. :lol:
Takže se teď můžeme těšit na nové matky.

Majlo,a co ty?Podařilo se ti ty skalní přestěhovat a zbavit je zavíječů nebo už bylo pozdě na záchranu?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Honzo,skvělé :D :!: Možná,že bys raději mohl ty létající kolem dát do čmelínu pomocí stříkačky,pokud budeš mít čas.Každá dělnička se počítá. :lol: Takže se teď můžeme těšit na nové matky.
Tak už jsem třem bloudícím pomohl stříkačkou... ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A tady ještě malý záznam, že se skalním daří a nové bydlení přijali bez problémů. Už jim není tolik horko a mají i dostatek místa. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=stzNleH ... e=youtu.be

Ještě malý poznatek. Původní klapa byla připevněna k husímu krku přes polystyrenový mezikus - jednoduché řešení umožňující klapku šetrně a nerušeně namontovat. Čmelákům polystyren nevadil, i když jsem měl obavy, že ho časem "sešrotují". Naopak v chodbičce jsem objevil dvě buňky na zásoby. Zřejmě je tam měly vyrobené dělnice, co se staraly o hlídání a větrání u vchodu. Nebo už jim tam fakt bylo těsno, že chuděrky využívaly každý možný prostor. ;)

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/B. ... _do_hnizda
Niky1
TOP člen
TOP člen

Hned jim bude líp :D .
Já jsem také použila polystyren u toho vnitřního čmelínu,ale tu hadici jsem měla v tom polystyrénu zastrčenou.

Dnes na zahradu přiletěla krásná matka hypnorum,bohužel neměla v pořádku jednu část křídla,jakby trochu přetočenou.Nevím jestli dokáže přezimovat a založit úspěšně hnízdo. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.
Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé. ;) S tou síťkou přes celý čmelín to je asi nejlepší možnost, jak zajistit pořádné větrání. Používal jsem ji dříve, když jsem měl čmelíny z dutého pařezu nebo kmene. Přes strop jemná síťka a jen otočná stříška. Větrání se dalo regulovat a vstupu škůdců od stropu bylo taky zamezeno. ;)
zaza1

už cca týždeň pozorujem asi kráľovnú (som začiatočník a čmelích plyšiačikov zatiaľ iba sledujem a študujem, ale čmelín už je na ceste ku mne). Má niečo cez 3 cm, veľmi ťažko sa mi fotila, vždy keď sadla na kvet, tak ju to pod jej váhou pretočilo dole. Je obrovská oproti robotniciam, tak dúfam, že je to kráľovná a že sa zazimuje a v pohode prežije zimu a na jar ju očakávam :-)

Obrázek, Obrázek
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

zaza1 píše:už cca týždeň pozorujem asi kráľovnú
Vypadá to na pěknou královnu zemního. Pokud je v pořádku, má velkou šanci přečkat zimu a na jaře založit hnízdo. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.
Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé. ;) S tou síťkou přes celý čmelín to je asi nejlepší možnost, jak zajistit pořádné větrání. Používal jsem ji dříve, když jsem měl čmelíny z dutého pařezu nebo kmene. Přes strop jemná síťka a jen otočná stříška. Větrání se dalo regulovat a vstupu škůdců od stropu bylo taky zamezeno. ;)
JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatne :) Dnes jsem zahlednul opet jednoho samecka - nemas predstavu kolik samecku byva na jedno hnizdo?

Jinak na noc vracim plexisklo i pri velkych vederech stejne - mam porad strach ze zavijece ze se tam dostane...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatne :) Dnes jsem zahlednul opet jednoho samecka - nemas predstavu kolik samecku byva na jedno hnizdo?

Jinak na noc vracim plexisklo i pri velkych vederech stejne - mam porad strach ze zavijece ze se tam dostane...
Tak to opravdu říci nedokážu, snad někdo, kdo chová čmeláky laboratorně. Nových královen může být až kolem 40 - 50 kousků, záleží na síle hnízda. První samci se líhnou o něco dříve než královny. Stárnoucí matka a silné dělnice pak mohou klást další samčí vajíčka. Ve finále tak asi bude samců o něco více než nových královen.

Také jsem dnes viděl dva samečky. Nevím ale ,zda to bylo z mého hnízda - pásli se na jeteli asi 400m čmelínu.

Taky se bojím zavíječe, na větracím otvoru do čmelínu mám dokonce past, ale zatím jsem tam žádného zavíječe neobjevil (třetí den po stěhování). A doufám, že ani neobjevím....
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes mě skalní zase překvapili. Ráno vše ok, odpoledne byla klapka podložená chomáčem vaty. Dali si tu práci a vytáhli kus vaty 30 cm dlouhým husím krkem a pěkně se ulehčili nadzvedávání klapky. Jeich šikovnost jsem ocenil, ale pochopení pro jejich "výtvor" jsem samozřejmě neměl a odstranil jsem ho...Tak uvidíme s čím přijdou příště. ;)
Odpovědět