Honzo,skvělé Možná,že bys raději mohl ty létající kolem dát do čmelínu pomocí stříkačky,pokud budeš mít čas.Každá dělnička se počítá.
Takže se teď můžeme těšit na nové matky.
Majlo,a co ty?Podařilo se ti ty skalní přestěhovat a zbavit je zavíječů nebo už bylo pozdě na záchranu?
Chov čmeláků v roce 2016
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak už jsem třem bloudícím pomohl stříkačkou...Niky1 píše:Honzo,skvělé Možná,že bys raději mohl ty létající kolem dát do čmelínu pomocí stříkačky,pokud budeš mít čas.Každá dělnička se počítá. Takže se teď můžeme těšit na nové matky.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
A tady ještě malý záznam, že se skalním daří a nové bydlení přijali bez problémů. Už jim není tolik horko a mají i dostatek místa.
https://www.youtube.com/watch?v=stzNleH ... e=youtu.be
Ještě malý poznatek. Původní klapa byla připevněna k husímu krku přes polystyrenový mezikus - jednoduché řešení umožňující klapku šetrně a nerušeně namontovat. Čmelákům polystyren nevadil, i když jsem měl obavy, že ho časem "sešrotují". Naopak v chodbičce jsem objevil dvě buňky na zásoby. Zřejmě je tam měly vyrobené dělnice, co se staraly o hlídání a větrání u vchodu. Nebo už jim tam fakt bylo těsno, že chuděrky využívaly každý možný prostor.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/B. ... _do_hnizda
https://www.youtube.com/watch?v=stzNleH ... e=youtu.be
Ještě malý poznatek. Původní klapa byla připevněna k husímu krku přes polystyrenový mezikus - jednoduché řešení umožňující klapku šetrně a nerušeně namontovat. Čmelákům polystyren nevadil, i když jsem měl obavy, že ho časem "sešrotují". Naopak v chodbičce jsem objevil dvě buňky na zásoby. Zřejmě je tam měly vyrobené dělnice, co se staraly o hlídání a větrání u vchodu. Nebo už jim tam fakt bylo těsno, že chuděrky využívaly každý možný prostor.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/B. ... _do_hnizda
Hned jim bude líp .
Já jsem také použila polystyren u toho vnitřního čmelínu,ale tu hadici jsem měla v tom polystyrénu zastrčenou.
Dnes na zahradu přiletěla krásná matka hypnorum,bohužel neměla v pořádku jednu část křídla,jakby trochu přetočenou.Nevím jestli dokáže přezimovat a založit úspěšně hnízdo.
Já jsem také použila polystyren u toho vnitřního čmelínu,ale tu hadici jsem měla v tom polystyrénu zastrčenou.
Dnes na zahradu přiletěla krásná matka hypnorum,bohužel neměla v pořádku jednu část křídla,jakby trochu přetočenou.Nevím jestli dokáže přezimovat a založit úspěšně hnízdo.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé. S tou síťkou přes celý čmelín to je asi nejlepší možnost, jak zajistit pořádné větrání. Používal jsem ji dříve, když jsem měl čmelíny z dutého pařezu nebo kmene. Přes strop jemná síťka a jen otočná stříška. Větrání se dalo regulovat a vstupu škůdců od stropu bylo taky zamezeno.marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.
už cca týždeň pozorujem asi kráľovnú (som začiatočník a čmelích plyšiačikov zatiaľ iba sledujem a študujem, ale čmelín už je na ceste ku mne). Má niečo cez 3 cm, veľmi ťažko sa mi fotila, vždy keď sadla na kvet, tak ju to pod jej váhou pretočilo dole. Je obrovská oproti robotniciam, tak dúfam, že je to kráľovná a že sa zazimuje a v pohode prežije zimu a na jar ju očakávam
,
,
JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatne Dnes jsem zahlednul opet jednoho samecka - nemas predstavu kolik samecku byva na jedno hnizdo?Honza79 píše:Marku, koukám, že se skalním taky dobře vede. To je skvělé. S tou síťkou přes celý čmelín to je asi nejlepší možnost, jak zajistit pořádné větrání. Používal jsem ji dříve, když jsem měl čmelíny z dutého pařezu nebo kmene. Přes strop jemná síťka a jen otočná stříška. Větrání se dalo regulovat a vstupu škůdců od stropu bylo taky zamezeno.marek972 píše: Pri velkem vedru se mi osvedcilo vyhodit plexisklo a mam na nej jen jemnou sitku, kterou castecne prikryju strechou.
Jinak na noc vracim plexisklo i pri velkych vederech stejne - mam porad strach ze zavijece ze se tam dostane...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to opravdu říci nedokážu, snad někdo, kdo chová čmeláky laboratorně. Nových královen může být až kolem 40 - 50 kousků, záleží na síle hnízda. První samci se líhnou o něco dříve než královny. Stárnoucí matka a silné dělnice pak mohou klást další samčí vajíčka. Ve finále tak asi bude samců o něco více než nových královen.marek972 píše:JJ, jsem taky velmi rad ze je hnizdo silne - na muj prvni pokus to neni spatne Dnes jsem zahlednul opet jednoho samecka - nemas predstavu kolik samecku byva na jedno hnizdo?
Jinak na noc vracim plexisklo i pri velkych vederech stejne - mam porad strach ze zavijece ze se tam dostane...
Také jsem dnes viděl dva samečky. Nevím ale ,zda to bylo z mého hnízda - pásli se na jeteli asi 400m čmelínu.
Taky se bojím zavíječe, na větracím otvoru do čmelínu mám dokonce past, ale zatím jsem tam žádného zavíječe neobjevil (třetí den po stěhování). A doufám, že ani neobjevím....
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes mě skalní zase překvapili. Ráno vše ok, odpoledne byla klapka podložená chomáčem vaty. Dali si tu práci a vytáhli kus vaty 30 cm dlouhým husím krkem a pěkně se ulehčili nadzvedávání klapky. Jeich šikovnost jsem ocenil, ale pochopení pro jejich "výtvor" jsem samozřejmě neměl a odstranil jsem ho...Tak uvidíme s čím přijdou příště.