Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:Dnes mě skalní zase překvapili. Ráno vše ok, odpoledne byla klapka podložená chomáčem vaty. Dali si tu práci a vytáhli kus vaty 30 cm dlouhým husím krkem a pěkně se ulehčili nadzvedávání klapky. Jeich šikovnost jsem ocenil, ale pochopení pro jejich "výtvor" jsem samozřejmě neměl a odstranil jsem ho...Tak uvidíme s čím přijdou příště. ;)
Ja mam neco podobneho z dnesniho rana a chtel jsem se zeptat co to znamena, myslim ale ze se snazili o to same - https://youtu.be/GSnAObuTIcI

Jinak vcerejsi vedra dala asi hnizdu nejvic zabrat, tolik jsem jich nevidel bzucet pohromade - https://youtu.be/3N5EstCuTT4
Navic me za pomoc pri vetrani odmenili zihadlem :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,ale jich tam máš. :D
Mě tak vytahovali podestýlku zemní.Myslím,že jim překážela pro nedostatk místa. ;) Ty ji máš také až ke stropu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Marku, čmeláci dovedou stále překvapovat...Té podestýlky tam máš asi opravdu moc. Mám zkušenost, že pokud mají čmeláci přístup k větracím otvorům, tak je hned ucpou. A je jednou, že se v tu chvíli hnízdo přehřívá. Možná jim vadí průvan. ;) Koukni na to video, ta část čmelínu u větracího okénka je vyplněna podestýlkou až ke stropu.

Já jsem jim do čmelínu dal do rohu chomáč vaty jako pěst a zbytek tvoří materiál z květináče, tak to rozhodně přeplněné nemám. No a stejně to vytáhli ven. Byl to olepený chomáč umístěný na levou stranu od vstupu... Jo vědět tak, co zamýšlí. ;)

Mě už teď venku před klapkou nevětrají, mají více místa než v těsném květináči. Vystačí si s vnitřní ventilací.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:Marku, čmeláci dovedou stále překvapovat...Té podestýlky tam máš asi opravdu moc. Mám zkušenost, že pokud mají čmeláci přístup k větracím otvorům, tak je hned ucpou. A je jednou, že se v tu chvíli hnízdo přehřívá. Možná jim vadí průvan. ;) Koukni na to video, ta část čmelínu u větracího okénka je vyplněna podestýlkou až ke stropu.

Já jsem jim do čmelínu dal do rohu chomáč vaty jako pěst a zbytek tvoří materiál z květináče, tak to rozhodně přeplněné nemám. No a stejně to vytáhli ven. Byl to olepený chomáč umístěný na levou stranu od vstupu... Jo vědět tak, co zamýšlí. ;)

Mě už teď venku před klapkou nevětrají, mají více místa než v těsném květináči. Vystačí si s vnitřní ventilací.
Podestylku uz jsem tak dostal uvnitr od ZD tak predpokladam ze to je optimalni mnozstvi pro vetsinu hnizd. Dali si ji ke stropu postupne az poslednich dnech behem veder, mam dojem ze jich musi byt uvnitr opravdu hodne - co by jsi doporucoval? Odebrat kus vaty v tom rohu? Necham si poradit od zkusenejsich...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Marku, trochu té podestýlky uber. Ale rozhodně za tmy, posviť si červeným světlem. Ta náplň od ZD je spíše pro velký čmelín. Ono je těžké odhadnout, aby toho bylo akorát. V dubnu jsem se báli mrazů, teď zase veder. A taky zaláží jaký druh usadíš a jak silné hnízdo bude. To je rozhodující pro klima na vrcholu sezony. Jinak hlavně, aby byl čmelín ve stínu. Oni už to čmeldové zvládnou.
jans

Tak jsem dnes viděl 3 nové matky jak vletěli do čmelínu,toho prvního.Tak za 14 dní by mohli lítat i z toho druhého.No a 6 dělnic přistálo na přistávací ploše,to byla koule a který dřív vleze dovnitř.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,tak ses také dočkal. :D
Nevím proč se ti polní posouvají směrem dolů místo nahoru. :roll: Dnes jsem zvedla termoboxový čmelín a dnem vypadla matka a jeden kokon s druhým prázným.Prokusali docela silný polystyren,ještě že to bylo kousek nad zemí.Už mi to kdysi také udělali,ale zapomněla jsem na to.
To jsem zvědavá co budou příští rok dělat až je ubytuji do dřevěného čmelínu,tam to určitě neprokoušou. :lol:
jans

Já musel nahradit víko polystyrenem,doufám že to neprokoušou z nedostatku místa,to by měli díru ve střeše.
Niky1
TOP člen
TOP člen

To asi ne,mě vždy kousali jenom dno,nevím proč vchod mají zcela volný jelikož u nich nemám tunýlek.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Dělničky skalního se zase vrátily na zahradu když začali kvést kyprej,jetel a štětka soukenická. :D Jsem zvědavá jestli později zavítá i nějaká mladá matka,to by byla velká šance,že se objeví i na jaře.Koupila jsem si semena štírovníku růžkatého,ten mají skalní rádi a rostliny chrpy.
Nevíte o nějaké květině,kterou by skalní navštěvovali velmi hojně?A nějaké,které mají v oblibě zahradní?Já mám čistec a digitalis,na jeteli jsem je prozatím neviděla. ;)
Odpovědět