Niky, děkuji za odpověď před pár dny
Měl jsem se čmelínem ze ZD přesně ten samý problém, jak píšeš, zkroutila se přední a zadní stěna a vznikla spára. Nešla dokonce ani sundat střecha, popsal jsem to v tom mém dlouhém příspěvku. Myslím, že jsem pozdě odstranil plastový kryt pod ní, hodně se tam při větším rozvoji hnízda kondenzovala vlhkost a dřevo se pak zkroutilo. Zřejmě tudy potom vnikl i zavíječ, asi to nebylo jen otevřenou klapkou.. Ty jsi ten plast dala pryč?
Honzo máš pravdu, bohužel jsem tentokrát neměl koho poprosit, aby se o čmeláky staral. Pracovně hodně cestuji, ale příště už to nepodcením.
Chov čmeláků v roce 2016
Vašku,já myslela,že ti stěny jen vlhkem nabobtnaly,to pozorovací okénko z plexi jsem tam vůbec neměla i když ho mám koupené.
Nevíš jestli to zkroucení půjde nějak opravit?Napadlo mě,jestli by nešlo pokroucené části navlhčit a pak nějakým stahovákem rovnat,ale nedělám si moc naděje.
Nevíš jestli to zkroucení půjde nějak opravit?Napadlo mě,jestli by nešlo pokroucené části navlhčit a pak nějakým stahovákem rovnat,ale nedělám si moc naděje.
Koukal jsem dnes rano na svuj a zadni stena je dole troche roztazena taky (asi o 2mm), ale nic hrozneho. Jiz drive jsem zjistil ze spodni cast vlhne-chybi ji prirozene vetrani a tak mam cmelin postaveny na jeste jednom prkenku aby spodni drevo vetralo.Niky1 píše:Vašku,já myslela,že ti stěny jen vlhkem nabobtnaly,to pozorovací okénko z plexi jsem tam vůbec neměla i když ho mám koupené.
Drevo jinak potom muzes navlhcit znova a sverakem stahnout-myslim ze to pujde a narovna se.
Jinak kraloven uvnitr mi pribyva, po sitkou jich jde videt i vic nez deset, jen uz nejdou dlouho pozorovat-maji tendenci si nadzvednout sitku (i pres upevneni pripinacky) na okrajich a dostat se ven-uz mi takhle jedna utekla...
Marku,roztažení by mi až tolik nevadilo,to se dá vždy utěsnit.Jsem zvědavá jak to bude vypadat vespod hnízda,ale noviny,kterými jsem měla obložené stěny až k výstelce někam zmizely.
Mám radost,že se ti se skalními tak daří. Koupila jsem si plastové síto proti mouchám a zvažuji jestli přeci jenom nevyrobím nějaký jednoduchý rámeček.
Mám radost,že se ti se skalními tak daří. Koupila jsem si plastové síto proti mouchám a zvažuji jestli přeci jenom nevyrobím nějaký jednoduchý rámeček.
Aha-ja nechal ten cmelin tak jak jsem ho koupil - na vnitrek jsem taky zvedavy na podzimNiky1 píše:Marku,roztažení by mi až tolik nevadilo,to se dá vždy utěsnit.Jsem zvědavá jak to bude vypadat vespod hnízda,ale noviny,kterými jsem měla obložené stěny až k výstelce někam zmizely.
Byla jsem si dát nařezat jednu spárovku 20cm na výšku a spojila vruty v rozích.Vložím do termoboxu,postavím na vrstvu novin a nahoru přidělám síťku proti hmyzu.V termoboxu udělám po dvou větracích otvorech na protilehlých stranách a ty zadní otevřu až budou vedra.No a uvidím jak se to osvědčí,jestli bude větrání dostatečné,eventuálně budu moct přes den nadzvednout i víko,protože na té dřevěné části bude ta síťka.
To zní moc dobře Niky, to by mohlo ve vedrech spolehlivě fungovat
Já jsem ten dřevěný ZD čmelín opravil dlouhými vruty, vyvrtal jsem až skoro nahoře úzké díry a sešrouboval. Mělo by to držet, uvidíme příští sezónu. Říkal jsem si, že bych ještě vyřízl uzavíratelný větrací otvor přímo do střechy a překryl ho i síťkou. když bude další síťka ještě přes celý čmelín pod stříškou, tak už by to snad mělo být před zavíječem dostatečně bezpečné.. Ještě jsem si znovu přečetl článek na cmelaci.cz o ochraně hnízda a přemýšlím o nainstalování té krátké větrací pasti z instalatérského kolena - nemáš s tím nějaké zkušenosti?
http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... y-cmelaku/
Já jsem ten dřevěný ZD čmelín opravil dlouhými vruty, vyvrtal jsem až skoro nahoře úzké díry a sešrouboval. Mělo by to držet, uvidíme příští sezónu. Říkal jsem si, že bych ještě vyřízl uzavíratelný větrací otvor přímo do střechy a překryl ho i síťkou. když bude další síťka ještě přes celý čmelín pod stříškou, tak už by to snad mělo být před zavíječem dostatečně bezpečné.. Ještě jsem si znovu přečetl článek na cmelaci.cz o ochraně hnízda a přemýšlím o nainstalování té krátké větrací pasti z instalatérského kolena - nemáš s tím nějaké zkušenosti?
http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... y-cmelaku/
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Mám past z novodurové trubky na čmelíně se skalními. Funguje to spolehlivě - zajišťuje větrání jako u větracího okénka a k tomu občas odchytí nějakého škůdce, většinou tak 2 až 3 mouchy denně. Zavíječe jsem letos ještě v pasti nenašel a ani po něm netoužím...Vašek píše:Ještě jsem si znovu přečetl článek na cmelaci.cz o ochraně hnízda a přemýšlím o nainstalování té krátké větrací pasti z instalatérského kolena - nemáš s tím nějaké zkušenosti?
Vašku,o větracím otvoru ve střeše jsem přemýšlela,ale pořád mám obavy,že vajíčka zavíječe mohou dolů lehce propadnout.Jedině k večeru vždy zavřít.
Honzo,tu trubku sis sám nějak ohýbal a máš to přesně podle návodu i s těmi drátěnými síťkami? http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... y-cmelaku/ Nevím jak tam ty drátěné síťky upevnit,aby držely.
Honzo,tu trubku sis sám nějak ohýbal a máš to přesně podle návodu i s těmi drátěnými síťkami? http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... y-cmelaku/ Nevím jak tam ty drátěné síťky upevnit,aby držely.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, tu past jsem pořídil společně se čmelínem na bazaru. Je to podobné, jak je uvedeno na cmelaci.cz. Jedná se o dvě slepené trubky. Síťka je přilepená lepidlem. Uvnitř na spoji obou trubek je gumový kroužek (těsnění), na kterém je opět přilepena síťka. Vnější síťka je přilepena na instalatérském víčku (zátce), které se nasadí na trubku. Vchod pro škůdce je řešen malou trubičkou, která ústí do předsíňky před prostřední síťku. Past nasadíš na větrací otvor v boční stěně čmelínu (vodorovně - ani případná vajíčka nemohou propadnout) a pak už jen kontroluješ odejmutím víčka, zda se něco chytilo.Niky1 píše:Honzo,tu trubku sis sám nějak ohýbal a máš to přesně podle návodu i s těmi drátěnými síťkami? http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... y-cmelaku/ Nevím jak tam ty drátěné síťky upevnit,aby držely.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Past_na_zavijece/#