Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Pert píše:
pon 03. dub 2017 19:18:22
u mě to vypádá že ani jedna mech zustává tak uvydím zítra,co všecko dáváte do čmélínu je lepší když je tam vlhčejc?nejak se jim tam nelíbi :(
Já dala vatu ze zelené domácnosti,suchej mech, v jednom mám i trochu peří se starýho polštáře.Po týdnu neúspěchů jsem přidala "suchej " mech přímo ze zahrady/byl pocitově suchej,ale ne vysušenej/ a na strop jsem dala karton potažený mokrým jílem.Nevim jestli to byla náhoda, nebo jsem se trefila, ale zabydlely se.Každopádně když jsem sáhla do výstelky odpoledne co na úlek svítilo sluníčko, ten mech byl pěkně zapařenej a krásně hřál.To bych si tipla, že je ono.Taky se mi osvědčilo nedávat výstelku na a nad výlez z trubky.Vylezou z trubky domalého volného prostoru a pak si zalezou do výstelky.
Tak držím palce.Loni jsem se taky neskutečně trápila.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé. Tak koukám, že se za těch pár dní celkem zadařilo. :) Takže Niky, Kavco, Marku gratuluju! Ukazuje se, že často rozhoduje jeden úspěšný den. U mě po letmé kontrole vše ok, pohyb je ve všech třech čmelínech. Ještě musím vypozorovat, co se dějě v tom čmelíně, kde se k zemní nastěhovala ta luční. Tam mám pořád podezření, že létají obě....
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Míra2 píše:
pon 03. dub 2017 14:42:25
Jediné co ještě řeším je délka vstupní cesty (krku). Připadá mi těch mích 30 cm husího krku nějak moc a mám modrou stříšku společně s modrým vstupem, nevadí to?
Míro, já mám u dvou čmelínů husí krk cca 40cm. Je to speciál pro zemní, kterým to vyhovuje. No ale té luční to také vůbec nevadí, spíš naopak..... ;)

Jinak někde jsem četl, možná tady na fóru, že měl někdo problém s modrou klapkou. Matky měly potíže v rozlišování modré, když bylo více čmelínů pohromadě. Nevím nemohu posoudit, modrou barvu nepoužívám. Třeba někdo zareaguje.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
úte 04. dub 2017 11:38:35
Jinak někde jsem četl, možná tady na fóru, že měl někdo problém s modrou klapkou. Matky měly potíže v rozlišování modré, když bylo více čmelínů pohromadě. Nevím nemohu posoudit, modrou barvu nepoužívám. Třeba někdo zareaguje.

Já mám v modré klapce tu nově usazenou luční.Ale úlek je samostatně.A úplně bez trubky či husího krku.Navíc , jsem jí zatím neviděla.Jen podle mechu ve vchodu.Plánuju si na ní dneska odpoledne počkat. :P
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
úte 04. dub 2017 11:29:07
Zdravím přátelé. Tak koukám, že se za těch pár dní celkem zadařilo. :) Takže Niky, Kavco, Marku gratuluju! Ukazuje se, že často rozhoduje jeden úspěšný den. U mě po letmé kontrole vše ok, pohyb je ve všech třech čmelínech. Ještě musím vypozorovat, co se dějě v tom čmelíně, kde se k zemní nastěhovala ta luční. Tam mám pořád podezření, že létají obě....
Diky Honzo,

myslim ze to je spise o nahode-konzultoval jsem minuly tyden napln cmelina s panem Dobrym ze ZD a del nej jejich napln evidentne bohate staci (nemam zadny mech apod), jen je potreba to zkusit vickrat a mit trochu stesti.

Stale jsem ale jeste na pozoru neb ted druhy den prsi a neni mozne poradne zkontrolovat aktivitu u vsech cmelinu. Pockam do vikendu az bude opet slunecno a pak bud reknu verdikt :)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
úte 04. dub 2017 11:55:44
Honza79 píše:

Já mám v modré klapce tu nově usazenou luční.Ale úlek je samostatně.A úplně bez trubky či husího krku.Navíc , jsem jí zatím neviděla.Jen podle mechu ve vchodu.Plánuju si na ní dneska odpoledne počkat. :P
Ja pouzivam zlutou, cervenou a modrou - nevim zda mela zemni o vikendu problem s modrou, ale rozhodne jsem ji videl nasledne se stehovat do jine (cervena)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
Ja pouzivam zlutou, cervenou a modrou - nevim zda mela zemni o vikendu problem s modrou, ale rozhodne jsem ji videl nasledne se stehovat do jine (cervena)

Nakonec si ještě budou holky vybírat barvu ! Dyť to řikám, pěkně s námi cvičej čmelandy :lol:
Jo a včera i mezi deštěm jsem viděla 2 hledací luční.I se krmit na úplně mokré třešince.Mám volný poslední velký úlek/na tu skalní/ Pořád doufám, že jejich čas ještě přijde.Letos jsem je zatím viděla hodně málo.
Míra2

Super, díky za rady. Chystám se ještě na jeden úlek, tak vytvořím pro jistotu i žlutou klapku.
Jinak nemůžu nikde sehnat trochu myšiny, tak snad bude stačit do cupaniny namíchat trochu mechu a pak čekat.
Škoda jen, že se teď takhle ochladilo:-(
Míra2

Nemáte někdo zkušenost s dobou odchytu matky?
Pokouším se chytat matky přímo na zahrádce, tak aby to bylo k úlku co nejblíže a přesun tak trval s největší opatrností co nejkratší dobu, ale protože se mi nechtělo čekat, tak jsem byl třikrát i v lesíku kousek od nás cca. 15 min, kde jsem chytil postupně další tři a opatrně je přenesl. Úspěch zatím jak jsem již psal žádný :cry:
Má to smysl, nebo raději čekat co nejblíže?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Míra2 píše:
úte 04. dub 2017 15:00:27
Nemáte někdo zkušenost s dobou odchytu matky?
Pokouším se chytat matky přímo na zahrádce, tak aby to bylo k úlku co nejblíže a přesun tak trval s největší opatrností co nejkratší dobu, ale protože se mi nechtělo čekat, tak jsem byl třikrát i v lesíku kousek od nás cca. 15 min, kde jsem chytil postupně další tři a opatrně je přenesl. Úspěch zatím jak jsem již psal žádný :cry:
Má to smysl, nebo raději čekat co nejblíže?
Obecně je nejlepší matku co nejrychleji přemístit do úlu. Dále pak ji při tom moc "nevytočit". Myslím, že obzvlášť u zemních je to základ úspěchu. Delším přenášením a skladováním se pravděpodobnost úspěchu snižuje. Ale určitá naděje je tu vždy. Jen připomenu loni moje zahradní, chycena a přepravována na kole 10 minut nebo skalní, která musela po chycení vyčkat 10 - 15 minut než jí se synem vyrobíme příbytek. ;)
Odpovědět