No to mě štve, neděle a pondělí jsem v práci.....
Chov čmeláků v roce 2017
Tak dnes večer další pokus..vzal jsem sebou svou šestiletou dcerku do lesa a během dvou minut jedna modelka opatrně chycena, vložena do krabičky a během cca. 15 min. zavedena do úlku. Vydržela tam asi tak 15-20 min, až mi připadlo, že je tam nějak dlouho. Žádné bzučení ani létání jsem neslyšel.
Nechal jsem klapku dole a tak nejdříve chtěla ven a nešlo jí to, vlezla na cca 5 min. zpět, načež jsem klapku zvedl a sledoval co přijde.
Vylezla ven, otočila se a začla se jakoby čistit, následně se vznesla, udělala v úrovni úlku dva kroužky a pak se ve větších asi třech kruzích zvedla a hurá pryč. Nevím co čekat, tak půjdu pro jistotu zítra pro další..
U nás bylo dnes 8 stupňů, tak jsem ani nevěřil, že něco uvidíme..
Nechal jsem klapku dole a tak nejdříve chtěla ven a nešlo jí to, vlezla na cca 5 min. zpět, načež jsem klapku zvedl a sledoval co přijde.
Vylezla ven, otočila se a začla se jakoby čistit, následně se vznesla, udělala v úrovni úlku dva kroužky a pak se ve větších asi třech kruzích zvedla a hurá pryč. Nevím co čekat, tak půjdu pro jistotu zítra pro další..
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,to je to dilema.Záleží jak kvalitní byl ten pamatovací let.V ůlku byla docela dlouho, tak bych ještě asi počkal ,protože pak se ti jich vrátí víc a je to pak líto.Míra2 píše: ↑stř 05. dub 2017 20:53:15Tak dnes večer další pokus..vzal jsem sebou svou šestiletou dcerku do lesa a během dvou minut jedna modelka opatrně chycena, vložena do krabičky a během cca. 15 min. zavedena do úlku. Vydržela tam asi tak 15-20 min, až mi připadlo, že je tam nějak dlouho. Žádné bzučení ani létání jsem neslyšel.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,taky jsem zvědavý jak to dopadne.Nejlepší by bylo kdy se shodly,ale to asi nepůjde? U mně se to v některých ůlcích taky nějak střídá.Honza79 píše: ↑stř 05. dub 2017 18:10:26Tak mám potvrzeno, že mi k zemní pořád létá ta luční a to už asi 6 - 7 dní. Opravdu se celkem divím, že ještě nedošlo ke střetu. No čmelín je prostorný a asi se holky ještě nepotkaly....
Jinak už více jak týden u nás skoro žádné matky nehledají, ale dneska odpoledne jsem zahlédl krásnou rokytovou. Bohužel jsem v tu chvíli nebyl na odchyt patřičně vybaven a vhodný okamžik jsem propásl. Mrzí mě to, ale snad bude ještě příležitost.
Rokytku bych taky chtěl je moc pěkná,lítá mi na angrešt.
Tak hodně zdaru.
Ahoj, no právě, dilema . Stavím další úlek, aby byla větší šance. Pro jistotu jsem dal ještě do vchodu drobet mechu, tak uvidím zítra večer.
V pátek mám volno, tak úlek dodělám a půjdu hledat další čmeldy, tedy pokud nebude moc zima..
Ještě jsem zvažoval navštívit nějaký zverimex a zeptat se na trochu myšiny..
V pátek mám volno, tak úlek dodělám a půjdu hledat další čmeldy, tedy pokud nebude moc zima..
Ještě jsem zvažoval navštívit nějaký zverimex a zeptat se na trochu myšiny..
Ahojte všichni,
po dlhej dobe mám konečne čas napsat sledujem a čítam fórum aktívne, vidím že nejaké úspechy už sú, co je super vše je ešte v začátkoch, rozbehne sa to po nedeli, nebojte v lednu som dokončil 2 nové úly, takže celkem 8 na chalupe sa mi vrátili zemní z loňska, co ma ohromne teší, v nedeli ráno som odchytil královnu čm. zemního, po pamatovacom lete sa vrátila až na druhý den v pondělí, mal som už strach ale je to normálne, minulý rok sa mi vrátila zemní po 4 dnech !
takže 2/8 obsazené ... ta královna zemního bola odchytená /mojou klasickou metódou odchytu/, na lúke za mestom do čajovej krabičky s výstelkou, potom transport autem domov, trvalo to asi 20 minut, pak ešte transport z krabičky do úlu čmelanda si ucpala vletový otvor, výstelku natahala až ven nebojte se čmeláky odchytávat i takto, klidne prevážet autem nebo na kole, nebo v baťohu. Jak to niekto správne napsal, pravdepodobnosť každou minutou klesá ale nie nejak dramaticky a rozhodujúce je ako moc královnu vystresujeme-naštveme pri odchyte a vkládaní do úlu.
Výstelku používam ptačí hnízda so suchou trávou s jemnými drobnými pilinami které sú vlhké až lehce mokré a hlavne králičí srst kterou mám v každém úlu, krásne drží teplo. Zatim u nás na 3 lokalitách hledali jen zemní/luční/rolní ....je proste ešte brzo.
Když po odchytu královna z úlu nevyleze sama do 30 minut, myslím že nejlepší je otvoriť opatrne strechu úlu, nechať tam škvíru a čekat. Královna tam nemuší hneď zaspať, stalo sa mi to pred pár dňami, krásne si vylezla a spravila pamatovací let na otvor cez strechu. Pak samozrejme nasleduje učenie na nový vstup do úlu, ne cez strechu ale vletovým otvorom už sa mi to stalo viac krát dokonca aj s čm. úhorovým .
Honzo, ta luční a zemní sú super, akurát pri súboji môžu zahynúť obe..ja osobne by som po 6-7 dnech určite královny rozdelil, večer by som úlek otvoril a opatrne odoberal materiál atď. Královny už dávno majú plod, t.j. je potreba spraviť to v teple. Majú plod t.j. neni se čeho bát, klidne ty královny odchyť do skleniček a pak ich tam zase vrátiš Je smutné čakať na to kedy to skončí k súboju dojde skôr či neskôr 100 percentne. Už ako uznáš
ps: prílišná kontrola po osazení úlu královnou je zbytočná a skôr to škodí, za tmy trochu mechu nebo vaty do vletového otvoru - nic víc.
Prajem hodne úspechov a trpezlivosti, niekto to tu napsat moc hezky - vše dobré v našom krásnom koníčku
po dlhej dobe mám konečne čas napsat sledujem a čítam fórum aktívne, vidím že nejaké úspechy už sú, co je super vše je ešte v začátkoch, rozbehne sa to po nedeli, nebojte v lednu som dokončil 2 nové úly, takže celkem 8 na chalupe sa mi vrátili zemní z loňska, co ma ohromne teší, v nedeli ráno som odchytil královnu čm. zemního, po pamatovacom lete sa vrátila až na druhý den v pondělí, mal som už strach ale je to normálne, minulý rok sa mi vrátila zemní po 4 dnech !
takže 2/8 obsazené ... ta královna zemního bola odchytená /mojou klasickou metódou odchytu/, na lúke za mestom do čajovej krabičky s výstelkou, potom transport autem domov, trvalo to asi 20 minut, pak ešte transport z krabičky do úlu čmelanda si ucpala vletový otvor, výstelku natahala až ven nebojte se čmeláky odchytávat i takto, klidne prevážet autem nebo na kole, nebo v baťohu. Jak to niekto správne napsal, pravdepodobnosť každou minutou klesá ale nie nejak dramaticky a rozhodujúce je ako moc královnu vystresujeme-naštveme pri odchyte a vkládaní do úlu.
Výstelku používam ptačí hnízda so suchou trávou s jemnými drobnými pilinami které sú vlhké až lehce mokré a hlavne králičí srst kterou mám v každém úlu, krásne drží teplo. Zatim u nás na 3 lokalitách hledali jen zemní/luční/rolní ....je proste ešte brzo.
Když po odchytu královna z úlu nevyleze sama do 30 minut, myslím že nejlepší je otvoriť opatrne strechu úlu, nechať tam škvíru a čekat. Královna tam nemuší hneď zaspať, stalo sa mi to pred pár dňami, krásne si vylezla a spravila pamatovací let na otvor cez strechu. Pak samozrejme nasleduje učenie na nový vstup do úlu, ne cez strechu ale vletovým otvorom už sa mi to stalo viac krát dokonca aj s čm. úhorovým .
Honzo, ta luční a zemní sú super, akurát pri súboji môžu zahynúť obe..ja osobne by som po 6-7 dnech určite královny rozdelil, večer by som úlek otvoril a opatrne odoberal materiál atď. Královny už dávno majú plod, t.j. je potreba spraviť to v teple. Majú plod t.j. neni se čeho bát, klidne ty královny odchyť do skleniček a pak ich tam zase vrátiš Je smutné čakať na to kedy to skončí k súboju dojde skôr či neskôr 100 percentne. Už ako uznáš
ps: prílišná kontrola po osazení úlu královnou je zbytočná a skôr to škodí, za tmy trochu mechu nebo vaty do vletového otvoru - nic víc.
Prajem hodne úspechov a trpezlivosti, niekto to tu napsat moc hezky - vše dobré v našom krásnom koníčku
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Kavčo, taky bych chtěl letos ještě skalní a rokytovou .Loni jsem u nás viděl snad jen dvě skalní, budu muset vyrazit někde na další lokality. Jinak, zatím se mi daříkavcaa píše: ↑úte 04. dub 2017 13:17:40
Nakonec si ještě budou holky vybírat barvu ! Dyť to řikám, pěkně s námi cvičej čmelandy
Jo a včera i mezi deštěm jsem viděla 2 hledací luční.I se krmit na úplně mokré třešince.Mám volný poslední velký úlek/na tu skalní/ Pořád doufám, že jejich čas ještě přijde.Letos jsem je zatím viděla hodně málo.
vypadá to, že mám 8 ůlku z 10 obsazených.Dostávám se na poměr 4 chycené 1 usazená, o proti loňsku nebe a dudy.Ale zdá se ,že se letos daří všem.
Nerad bych to ale zakřiknul ! Tak ať se daří!
Zdravím všechny na tomto fóru. Vidím, že spousta z vás už má nové nájemníky a ti, co zatím mají prázdné úly, se určitě dočkají. Vždyť je to teprve začátek.
Já měl minulý týden 2 úspěšné pokusy. Odchytl jsem čmelandu zemní a tu druhou rolní. Oběma se zřejmě v úlech hned zalíbilo. Výstelku mám z mechu a nacupovaných izolačnich pásů na vod. trubky. Promícháno s nastříhaným konopím na závity a nějakou vatou ze starého kabátu. Myšinu jsem nesehnal, tak chlupy musel poskytnout náš chundelatý psí kamarád. Tuhle kombinaci jsen měl i loni a čmelandy napoprvé vždy zůstaly.
Pokud je venku trochu teplejii, tak u nás celkem hojně lítají a hledají, kde by se zabydlely. Tak je mi jich nějak líto a vyrobím ještě jeden úlek.
Chtěl bych se zeptat, jak poznáte, že se vám vracejí matky z loňska? Že jako hledají v blízkosti úlu, kde se narodily? Na těch místech totiž hledaly i loni a to ten úl tam byl nově usazený.
Přeji, ať se všem daří a žadný úlek ať nezůstane prázdný.
Já měl minulý týden 2 úspěšné pokusy. Odchytl jsem čmelandu zemní a tu druhou rolní. Oběma se zřejmě v úlech hned zalíbilo. Výstelku mám z mechu a nacupovaných izolačnich pásů na vod. trubky. Promícháno s nastříhaným konopím na závity a nějakou vatou ze starého kabátu. Myšinu jsem nesehnal, tak chlupy musel poskytnout náš chundelatý psí kamarád. Tuhle kombinaci jsen měl i loni a čmelandy napoprvé vždy zůstaly.
Pokud je venku trochu teplejii, tak u nás celkem hojně lítají a hledají, kde by se zabydlely. Tak je mi jich nějak líto a vyrobím ještě jeden úlek.
Chtěl bych se zeptat, jak poznáte, že se vám vracejí matky z loňska? Že jako hledají v blízkosti úlu, kde se narodily? Na těch místech totiž hledaly i loni a to ten úl tam byl nově usazený.
Přeji, ať se všem daří a žadný úlek ať nezůstane prázdný.
S modrými klapkami mám problém já.Mám čmelíny umístěné v polostínu a když se matka vrací,tak má problém najít otvor,jako by ho tam vůbec neviděla.Letos měl problém luční i se zelenou.Když jsem mu nad horní okraj nalepila kousek žluté pásky,bylo po problému.Tak nevím jestli jim splývá stejná barva,která je i v otvoru,nebo mají někteří čmeláci větší problém s orientací.
Pepane,také jsem si všimla v minulých rocích oblibu angreštů u rokytových,rádi navštěvují i kamčatské borůvky.Viděla jsem hledající,bohužel se mi ji nepodařilo odchytit,jen chvilku hledala níže a pak se hned vznesla a začala hledat kolem okapů.
Janeku,to je zajímavé s těmi vlhkými pilinami pro zemní čmeláky,jelikož zemní potřebují o něco vyšší vlhkost.Nejsou po sezóně plesnivé?Já jsem letos piliny nedávala,protože se jim ucpával tunýlek,ale mohla bych je dát tak,aby nebyly v blízkosti trubky.
Kyrosi,oni se vracejí přímo do čmelínu,mě se tak kdysi vracely skalní.Někdy to ale může být problém,když se jich vrátí víc.
Pepane,také jsem si všimla v minulých rocích oblibu angreštů u rokytových,rádi navštěvují i kamčatské borůvky.Viděla jsem hledající,bohužel se mi ji nepodařilo odchytit,jen chvilku hledala níže a pak se hned vznesla a začala hledat kolem okapů.
Janeku,to je zajímavé s těmi vlhkými pilinami pro zemní čmeláky,jelikož zemní potřebují o něco vyšší vlhkost.Nejsou po sezóně plesnivé?Já jsem letos piliny nedávala,protože se jim ucpával tunýlek,ale mohla bych je dát tak,aby nebyly v blízkosti trubky.
Kyrosi,oni se vracejí přímo do čmelínu,mě se tak kdysi vracely skalní.Někdy to ale může být problém,když se jich vrátí víc.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Janeku, už jsem o tom taky přemýšlel, nějak matky rozdělit. Při chovu čmeláků jsem toho dost zažil, včetně stěhování celé kolonie. Rozdělovat takhle matky bych se ale trochu bál, přece jen je to citelný zásah. Navíc jsem teď dost pracovně vytížen a na noc budu doma nejdříve v pondělí. Takže mi v tuto chvíli nezbývá nic jiného než čekat....Janek92 píše: ↑stř 05. dub 2017 22:12:30Honzo, ta luční a zemní sú super, akurát pri súboji môžu zahynúť obe..ja osobne by som po 6-7 dnech určite královny rozdelil, večer by som úlek otvoril a opatrne odoberal materiál atď. Královny už dávno majú plod, t.j. je potreba spraviť to v teple. Majú plod t.j. neni se čeho bát, klidne ty královny odchyť do skleniček a pak ich tam zase vrátiš Je smutné čakať na to kedy to skončí k súboju dojde skôr či neskôr 100 percentne. Už ako uznáš