Ahojte všichni,
po dlhej dobe mám konečne čas napsat

sledujem a čítam fórum aktívne, vidím že nejaké úspechy už sú, co je super

vše je ešte v začátkoch, rozbehne sa to po nedeli, nebojte

v lednu som dokončil 2 nové úly, takže celkem 8

na chalupe sa mi vrátili zemní z loňska, co ma ohromne teší, v nedeli ráno som odchytil královnu čm. zemního, po pamatovacom lete sa vrátila až na druhý den v pondělí, mal som už strach ale je to normálne, minulý rok sa mi vrátila zemní po 4 dnech !
takže 2/8 obsazené ... ta královna zemního bola odchytená /mojou klasickou metódou odchytu/, na lúke za mestom do čajovej krabičky s výstelkou, potom transport autem domov, trvalo to asi 20 minut, pak ešte transport z krabičky do úlu

čmelanda si ucpala vletový otvor, výstelku natahala až ven

nebojte se čmeláky odchytávat i takto, klidne prevážet autem nebo na kole, nebo v baťohu. Jak to niekto správne napsal, pravdepodobnosť každou minutou klesá ale nie nejak dramaticky a rozhodujúce je ako moc královnu vystresujeme-naštveme pri odchyte a vkládaní do úlu.
Výstelku používam ptačí hnízda so suchou trávou s jemnými drobnými pilinami které sú vlhké až lehce mokré a hlavne králičí srst kterou mám v každém úlu, krásne drží teplo. Zatim u nás na 3 lokalitách hledali jen zemní/luční/rolní ....je proste ešte brzo.

Když po odchytu královna z úlu nevyleze sama do 30 minut, myslím že nejlepší je otvoriť opatrne strechu úlu, nechať tam škvíru a čekat. Královna tam nemuší hneď zaspať, stalo sa mi to pred pár dňami, krásne si vylezla a spravila pamatovací let na otvor cez strechu. Pak samozrejme nasleduje učenie na nový vstup do úlu, ne cez strechu ale vletovým otvorom

už sa mi to stalo viac krát dokonca aj s čm. úhorovým

.
Honzo, ta luční a zemní sú super, akurát pri súboji môžu zahynúť obe..ja osobne by som po 6-7 dnech určite královny rozdelil, večer by som úlek otvoril a opatrne odoberal materiál atď. Královny už dávno majú plod, t.j. je potreba spraviť to v teple. Majú plod t.j. neni se čeho bát, klidne ty královny odchyť do skleniček a pak ich tam zase vrátiš

Je smutné čakať na to kedy to skončí

k súboju dojde skôr či neskôr 100 percentne. Už ako uznáš
ps: prílišná kontrola po osazení úlu královnou je zbytočná a skôr to škodí, za tmy trochu mechu nebo vaty do vletového otvoru - nic víc.
Prajem hodne úspechov a trpezlivosti, niekto to tu napsat moc hezky - vše dobré v našom krásnom koníčku