Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já mám zážitek s luční.Po zkontrolování čmelína i uvnitř ta luční z minulé neděle tam opravdu není.Usadila jsem jinou, perfektně zaměřila,cca po 2h návrat s malinkým zaváháním u dírky.Ovšem odpoledne to začalo.Opakované návraty formou hledání/ale i úplně mimo úlek třeba u střechy domu/ a opětovného zaměřování.Jakoby se vracela formou hledání,šmejdění.Vlezla dovnitř /tam tak minutu dvě/,zachvíli ven ,obletěla úlek, dovnitř.Pobyla uvnitř cca 15min ,ven opět formou zaměření.Obletěla sotva barák a zase formou šmejdění zpět.Tohle dělala cca od 5h do 7.! Takže vlastně vůbec nevím, co to znamená.Nejdřív to vypadalo, na jiné náhodné najití dírky jinou luční,ale 5x za sebou takovýhle manévr nebyl od jiných čmeland.No mazec.Jsem zvědavá co z toho bude.
Jinak zemní i hájová zvládly zavření klapky.Do posledního úlku jsem se pokusila usadil 1x skalní, 1x zemní .Obě mi zamrzly v úle.U nás naopak skoro nikdo nehledal a když, tak hlavně luční.Najít něco většího už se mi do večera nepodařilo.Fakt nehledaly.Ráno se naopak chovaly dost divně, byly pomalé, špatně létaly a pořád jakoby někde nepřirozeně posedávaly.Fakt hodně divný.Ty co se krmily byly v pohodě.
Tak ať se vám všem daří a čmelandy prosperují.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
ned 09. dub 2017 19:22:11
Já mám zážitek s luční.Po zkontrolování čmelína i uvnitř ta luční z minulé neděle tam opravdu není.Usadila jsem jinou, perfektně zaměřila,cca po 2h návrat s malinkým zaváháním u dírky.Ovšem odpoledne to začalo.Opakované návraty formou hledání/ale i úplně mimo úlek třeba u střechy domu/ a opětovného zaměřování.Jakoby se vracela formou hledání,šmejdění.Vlezla dovnitř /tam tak minutu dvě/,zachvíli ven ,obletěla úlek, dovnitř.Pobyla uvnitř cca 15min ,ven opět formou zaměření.Obletěla sotva barák a zase formou šmejdění zpět.Tohle dělala cca od 5h do 7.! Takže vlastně vůbec nevím, co to znamená.Nejdřív to vypadalo, na jiné náhodné najití dírky jinou luční,ale 5x za sebou takovýhle manévr nebyl od jiných čmeland.No mazec.Jsem zvědavá co z toho bude.
/quote]

Kavco tohle mi delala jedna z tech zemnich co jsem usazoval - dalsi den uz ale byla v pohode a lita bez problemu.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Ahojte všichni ! ;)

tak toto je ako z pohádky. Na chalupe som zistil že sa mi vrátila ta zemní z loňska, krásne lietala dnes, v druhom úlu je asi hájový alebo něco ako zemní ale malinký /samovolne sa ubytoval/ videl som len biely zadoček jak sa cpe do úlu :)

:!: teď po príchode domov som zažil šok, na balkóne som videl velkú královnu tak som tam hned bežal, myslel som si že je to čm. zemní ktorého mám už týden.

Bol to ale čmelák rokytový, nádherná královna a doť velká ;) sadla si vedle vletového otvoru, tak som na ni pozeral a prosil až vleze dovnútra. Vo vletovom otvore bola vata, ale nijako ji to nezastavilo, vatu proste odtlačila a protála sa dovnútra. Znamená to jedno jediné, čmelanda si zapamatovala úl ešte pred ochladením, /špunt z vaty som tam dal v noci asi v stredu nebo ve čtvrtek/ a odvtedy sa nepohol, bez zmeny. Dnes bolo celkom teplo a sluníčko tak sa nakrmila, nabrala energiu a vrátila sa ;) 4/8 obsazené, 2x zemní, 1x rokytový a 1x nevím ;)

Radosť mám velkú, za 7 let sa mi nepodarilo ubytovať a ani vôbec odchytiť hledajíci královnu rokytového a teď mi samovolne hopsne do úlu ;)

PS: Honzo, dúfam že stejne sa odhodláš a podarí sa ti to, stálo by to za to. Myslím že to dobre dopadne. Daj info pak prosím. Zítra velká šance, budu hledat tak hodne šťastia všem ;)
Naposledy upravil(a) Janek92 dne ned 09. dub 2017 19:56:05, celkem upraveno 1 x.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

No Marku kdyby se nakonec usadila,byla bych ráda.Ale takovýhle cvíčo....nic jsem za celou neděli neudělala. :shock: V týdnu se budu vracet až večer,tak ani nic moc nevypozoruju.A určitě nikoho neusadim :?

Janeku...opravdu jak z pohádky!Co víc si přát.Tak ať lítají :P
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
ned 09. dub 2017 19:54:48
No Marku kdyby se nakonec usadila,byla bych ráda.Ale takovýhle cvíčo....nic jsem za celou neděli neudělala. :shock: V týdnu se budu vracet až večer,tak ani nic moc nevypozoruju.A určitě nikoho neusadim :?
To verim. U me to same pokud se skalni neuchyti a navic od utery po zbytek tydne bude zrejme destivo a chladno, takze opet bude pauza :(
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Je to čmelák rokytový?To jsem natočila dnes .Viděla jsem jí tu opakovaně.

https://www.youtube.com/watch?v=tbRjWCTB1Fk
musíte si to trošku zpomalit, není to žádná sranda ji zachytit
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jinak, obávám se, že dnes odpoledne mám poslední šanci osídlit poslední velký úlek.O Velikonocích i po má být hodně chladno.A loni koncem dubna už nikdo bydlet nechtěl...Mám kliku, že mi odpadly odpolední povinnosti...Tak mi držte palce
Míra2

Ahojte,
tak u mě stále nic, o víkednu jsem jsem měl trable s pejskem, tak jsem zkusil zavést jen cekem čtyři a asi mám opravdu něco špatně. Sice 15 min. zůstali, ale následně vylétli, trochu náznak pamatovacího letu a pryč.
Nevím jestli nemám zbytečně moc vyplněný čmelín cupaninou s mechem nebo, zda tam nemám přímo za výlezem udělat nějakou komůrku?Přemýšlel jsem ještě o myšině a nebo pak přesunout čmelím níže k zemi, popř. jiné místo.
Čmeldů je u nás nebo vedle v lesíku dost, ale někteří již sosají nektar, tak je občas jen sleduji, když mě přestavá bavit chytat ty co hledají.
Pert

Dneska se mi snad podařilo usadit zemního dvakrát se mi vrátil tak uvydím zítra.kupujete si klapky ke čmelínum,nezkoušel jte si jí někdo vyrobyt?
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Pert píše:
pon 10. dub 2017 18:37:14
.kupujete si klapky ke čmelínum,nezkoušel jte si jí někdo vyrobyt?
Dvě jsem koupila, dvě mi manžel vyrobil.Ale ty vyrobené musím ještě trochu vychytat.Třeba ta jedna je dost lehká.Už jí mám sklopenou,plánuju cca za týden malinko zatížit.
Odpovědět