Chov čmeláků v roce 2017
Jak to s těma skalníma děláte ? Máte tam pro ně trubku? Napadlo mě, když mají rádi ptačí budky připravit příští rok úlek bez krku s vletem víc nahoře ..Předpokládám, že i vlhkost nemusí být v úlku taková jako třeba mají rády zemní..Je pravda, že letos zatím jen 2 usazované.Moc zatím nelétají.Nebo nemám štěstí.
Kavco ja mam normalni cmelin (ten mensi na zed) od ZD, standardni napln. Minuly rok jsem skalni usadil na prvni pokus. Tento rok zatim nic moc, ale je fakt, ze je osazuju do jineho (stary obyvaji uz zemni). Myslim ze na trubce apod ani moc nezalezi-ted je nejvic popularni cmelin od CSOP, ktery mi lezel 3 roky ladem-o nej se ted kralovny doslova peroukavcaa píše: ↑úte 11. dub 2017 6:56:57Jak to s těma skalníma děláte ? Máte tam pro ně trubku? Napadlo mě, když mají rádi ptačí budky připravit příští rok úlek bez krku s vletem víc nahoře ..Předpokládám, že i vlhkost nemusí být v úlku taková jako třeba mají rády zemní..Je pravda, že letos zatím jen 2 usazované.Moc zatím nelétají.Nebo nemám štěstí.
Jelikož se zemním čmelandám u mě asi nelíbilo, dala jsem na zdejší rady, komůrku ve výplni jsem nechala shora otevřenou a do jednoho čmelínu jsem dala kus kartonu pomatlaného vlhkým jílem. Smrádek od morčete jsem tam nechala. V sobotu lítaly jen skalní, zkusila jsem je do obou - trochu jsem doufala, že do toho s jílem dám zemní, ale pokouším se o čmeláky prvním rokem a měla jsem trochu obavy, aby nezůstal čmelín prázdný. Obě se ubytovaly a pilně létají. V neděli na zahradě lítaly hodně zemní, pěkné, ptaly se po ubytování, ale smůla (bude motivace k výrobě dalších domečků). Jen teď přemýšlím, jestli to jsou opravdu skalní, jestli jsem to nespletla se zahradními. Připadá mi, že skalní, ale ještě je prozkoumám.
Kdy je mám začít zvykat na klapku? Kolik dní snižujete, než klapka úplně dosedne? Nevím, jestli budu mít dost času sledovat, jestli s klapkou zápasí nebo je šikula. Dík za rady Ola
Kdy je mám začít zvykat na klapku? Kolik dní snižujete, než klapka úplně dosedne? Nevím, jestli budu mít dost času sledovat, jestli s klapkou zápasí nebo je šikula. Dík za rady Ola
Gratuluju! Někdo tu psal, že klapky začne sklápět po týdnu.Udělala jsem to stejně.Defitivní sklopení jsem si naplánovala na víkend /po týdnu postupného sklápění /, abych měla čas je pohlídat.Konečné sklápění jsem trochu urychlila..během 2 dnů.Neměla bych pak čas ,až zas za týden.Zvládaly to naštěstí v pohodě ,tak mi to klaplo podle plánu.Včera hájová/ta menší / už lítala rovnou pod klapku bez šmejdění po česně.O zemní nemám důvod pochybovat.Tak ať to KLAPNE
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím přátelé zase po pár dnech. Koukám, že se zadařilo. Takže všem gratuluji! Janeku, parádní rokytová! Já jsem v jednom kolem, ale naštěstí jsem pověřil syna a ten mě zdatně zastoupil. Včera začaly u nás hromadně hledat skalní, syn jich viděl asi 6. Jednu parádní odchytl a usadil. Večer jsem ji viděl 2x přilétat. Takže příběh z loňska se zopakoval. Ráno však přišlo malé rozčarování. Do čmelínu se skalní zalétla nejspíše zahradní, samozřejmě to určitě bude loňská. Skalní jsem zatím neviděl, tak uvidíme.... Je jen 9°C a moc se čmeldům ven nechce. Jinak tři zemní a luční létají. A ta luční, co létala k zemní není vidět. Horší však je, že jsem bez volných čmelínů a to ještě není ani půlka dubna. Musím pořídit ještě jeden.
No ja jsem zatim hodne opatrny neco rikat, kdyz vidim ten blazinec u cmelinu jak jedna lita ke druhe Az budou prvni delnice, pak budu teprve v klidu...