Tak to každopádně, dokud nebudou dělnice, není nic jisté. Myslel jsem to s trochou nadsázky. Je hezké, když se vrátí mladá matka z loňska. Přináší to však také možná rizika a starosti...
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem asi jako nováček udělal pěknou chybu nebo se mi prostě lepí smůla na paty, při tom množství co jsem již nachytal. Dnes jsem ze zvědavosti otevřel úlek a objevil smutnou skutečnost. Našel jsem v budce mrtvou matku nějakého menšího druhu, tak jsem jí vyndal a při tom vyndávání zaslechl ještě jakoby bzučení čmeláka, ale nebral jsem na to při pohledu na mrtvolku nějaký zřetel. V tu chvíli bylo bzučení intenzivnější a já si všiml, že je v cupanině bavlny jkoby zakuklený ještě jeden čmelda, ale větší a pěkně naštvaný, tak jsem rychle úlek uzavřel a čekal co bude.
Královna vyletěla, takovým fofrem, že jsem ani nestačil zaregistrovat co to bylo za druch a rychle pryč, takže jsem vlastně jednu zabil a druhou nenávratně vyplašil
Královna vyletěla, takovým fofrem, že jsem ani nestačil zaregistrovat co to bylo za druch a rychle pryč, takže jsem vlastně jednu zabil a druhou nenávratně vyplašil
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Míro, je to smutné, ale občas se to stane. Nezoufej. To, že královna naštvaně odletěla ještě nutně neznamená, že se nevrátí. Uvidíš, dej kamínek do vstupního otvoru. Do čmelínu teď raději pár dní nekoukej. Buď ta mrtvá matka ve čmelíně zatuhla a nepřišel jsi na to nebo došlo mezi královnami k souboji. Tzn. že jedna tam už bydlela a druhá jí tam vlezla a rozhodla se tam taky zůstat. To je zejména specialita u lučních - slídí jak vosy a vlezou všude. Možná jsi také usazoval matky příliš brzy po sobě. Každopádně nevěš hlavu. Případně se neboj na cokoliv zeptat.Míra2 píše: ↑úte 11. dub 2017 19:18:17Tak jsem asi jako nováček udělal pěknou chybu nebo se mi prostě lepí smůla na paty, při tom množství co jsem již nachytal. Dnes jsem ze zvědavosti otevřel úlek a objevil smutnou skutečnost. Našel jsem v budce mrtvou matku nějakého menšího druhu, tak jsem jí vyndal a při tom vyndávání zaslechl ještě jakoby bzučení čmeláka, ale nebral jsem na to při pohledu na mrtvolku nějaký zřetel. V tu chvíli bylo bzučení intenzivnější a já si všiml, že je v cupanině bavlny jkoby zakuklený ještě jeden čmelda, ale větší a pěkně naštvaný, tak jsem rychle úlek uzavřel a čekal co bude.
Tak jasem provedl noční kontrolu 2 zemních, které jsem neviděl 2 dny. Pochyby se potvrdily, čmelíny jsou prázdné. Začnu usazovat znovu, ale podle předpovědi počasí to týden vypadá velmi špatně. Doufám, že ještě letos bude několik dnů příznivých.Hledající matky také budou mít pauzu a určitě se budou chtít ubytovat. Chladné počasí tak teoreticky může prodloužit usazovací sezonu.
Uff-docela jsi me znejistil zda neco podobneho nemam I ja - radeji jsem hodil ted papirku do vchodu a zitra snad budou vsechny pryc...josef569 píše: ↑úte 11. dub 2017 20:57:05Tak jasem provedl noční kontrolu 2 zemních, které jsem neviděl 2 dny. Pochyby se potvrdily, čmelíny jsou prázdné. Začnu usazovat znovu, ale podle předpovědi počasí to týden vypadá velmi špatně. Doufám, že ještě letos bude několik dnů příznivých.Hledající matky také budou mít pauzu a určitě se budou chtít ubytovat. Chladné počasí tak teoreticky může prodloužit usazovací sezonu.
Doufám v to taky.Ikdyž, u nás prostě málo hledaly i teď, jak byly ty 2 pěkné dny.Skalní oproti loňsku..ani nemluvím,Ale doufám, protože jsem je i krmit viděla dohromady asi jen 3.
Kontrolujete nějak ještě občas dírky ,ikdyž je sklopíno?Po Velikonocích má být u nás -3! To budou akorát 3 týdny usazené..jestli mě tam pomrznou,tak mě klepne pepka.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Malý kamínek cca 0,5 cm, vložíš na okraj díry. Měl by stát na hraně, tak musíš hledat vhodný, případně si ho trochu obrousit. Prolézající čmelák ho překlopí nebo odsune úplně ven. Můžeš ho dát i na česno pod klapku, ale to už není tak spolehlivé, tam už to čmelák může obejít. Podle mě je kamínek lepší než papírek, který může navlhnout nebo stéblo trávy, které časem povadne. Navíc obojí může snadno vyfouknout poryv větru. Kamínek odolá i větru. Překlopí ho fakt jen vichřice. Až budu mít chvíli, udělám fotku. Teď zase budu pár dní mimo.