Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Eljerry, pročti si zdejší fórum a jak psal Tomáš i webovou stránku o čmelácích. Teď je na to čas, venku stejně nic nehledá. Matky chytám do malé skleničky nebo do síťky. Nehledej na tom vědu, prostě se pokus matku šetrně chytit. Pak už jen co nejrychleji pomocí stříkačky do úlu. Matky doporučuji vypouštet po 10 - 15 minutách. Zapletalova metoda se ukázala jako naprosto nevhodná. Jako malý kluk jsem to zkoušel a absolutně bez úspěchu. A ani neznám nikoho jiného, kdo by tuto metodu doporučoval.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak první mrazivou noc snad všechny matky zvládly a létaly po celý den. Jen u zemních s prokázanými dělničkami byl dneska celkem klid. Pohyb byl zaznamenán až kolem 15. hodiny. Největší dříči jsou luční a skalní. Zaslouží si obdiv. Nejhorší je ten ledový vítr. Druhá skalní se bohužel neukázala.
Mam ten samy nazor - kdykoliv prijdu ke cmelinum, do 5-10min vidim vzdy tu prvni skalni letat, druha je velka zemni. Druha skalni opet nic (evidentne moc neleta ale kaminek mizi). Rano -2C, jeste dnesni noc a pak ma byt u nas uz lip...Honza79 píše: ↑stř 19. dub 2017 18:01:48Tak první mrazivou noc snad všechny matky zvládly a létaly po celý den. Jen u zemních s prokázanými dělničkami byl dneska celkem klid. Pohyb byl zaznamenán až kolem 15. hodiny. Největší dříči jsou luční a skalní. Zaslouží si obdiv. Nejhorší je ten ledový vítr. Druhá skalní se bohužel neukázala.
Ahojky všichni. Jsem ráda, že u Vás všechno fajn. To počasí je hrůza. U nás /Nový Jičín-/ je děsně 20cm sněhu, severák, nevím co mám zakrývat dříve jestli meruňku nebo čmeláčky.V jednom mám sklaní už vylétala, dnes jsem jí nechala zavřenou s medem, kdyby vyletěla tak ji zabije vítr. V druhém mám buď malou sklaní nebo úhorovou. Dala jsem ji do úlu před tou slotou už druhý den nevyletěla. Dnes jsem čmelín přestěhovala do skleníku a podívala se dovnitř. Seděla nahoře a byla schoulená tak jsem ji zahřívala chvíli dechem až se začala hýbat, přistrčilajsem ji k medu trochu se najedla a už je zavrtaná. čmelím jsem zabalila do deky a okolo dala pol. desky. Nevím jestli ji zítra odzátkovat, když má zase sněžit a zase vítr. Prosím o radu.
Teda Blanko,držím palce.Nám na Lbc se to letos vyhlo,ale pamatuju roky , kdy ještě v květnu napadlo 10cm mokrýho sněhu.Člověk jen zoufale obhlíží škody...a tiše závidím všem,co mají vnitřní čmelíny.Kdybychom měli místo,zblbla bych manžela,ale u nás to nejde.
U mě luční taky lítá, je neuvěřitelná v17.15 vyletěla a vrátila se až za 25min ! Zemní a hájová nevím .Přišla jsem domů až po páté.Dala jsem kamínky do vchodů, ale žádny pohyb.Včera ale touhle dobou už pak taky nelítaly.U nás nesněží, ale silný ledový vichr .Sudy s vodou ani nerozmrzly.Dneska jsem nakonec udělala roztok a dala ho do malý kostičky od lega na kraj česna.Luční si toho ani nevšimla,že jí tam něco přibylo.Tak nevím, jestli by to vůbec našly , kdyby potřebovaly..Tak uvidíme zítra.U nás má být mráz do pátka ráno.Jenže ani pak se neohřejou.Max teploty 8°C....ach jo.
Tak držím všem palce.
U mě luční taky lítá, je neuvěřitelná v17.15 vyletěla a vrátila se až za 25min ! Zemní a hájová nevím .Přišla jsem domů až po páté.Dala jsem kamínky do vchodů, ale žádny pohyb.Včera ale touhle dobou už pak taky nelítaly.U nás nesněží, ale silný ledový vichr .Sudy s vodou ani nerozmrzly.Dneska jsem nakonec udělala roztok a dala ho do malý kostičky od lega na kraj česna.Luční si toho ani nevšimla,že jí tam něco přibylo.Tak nevím, jestli by to vůbec našly , kdyby potřebovaly..Tak uvidíme zítra.U nás má být mráz do pátka ráno.Jenže ani pak se neohřejou.Max teploty 8°C....ach jo.
Tak držím všem palce.
Moji zemní jsem dneska v 5.45 našla , jak se snaží zalézt do kabátu kousek od klapky Bylo štěstí, že jsem se šla podívat na klapky a večer dala kamínky.Nejdřív jsem si všimla, že kamínek zmizel, až za chvíli jsem zahlídla čmelandu.Dost bzučela,když jsem jí chtěla vzít.Vzala jsem jí na list ,tak se vznesla, udělala před vchodem malý kolečko/ jakoby se zorientovala/ , sedla na česno a rychle domů/zvedla jsem jí klapku/.Tak nevím, co to bylo za výlet.Nemohla tam být dlouho, rozednívá se chvíli před tím.Jestli stihla letět na sběr a netrefila?Nebo vylezla, našla roztok a pak už neměla sílu zvednout klapku?Ach jo.Dneska má 23 dní.Jestli o ní přijdu, tak mě klepne.Ale nevypadala až tak zle.Klapku jsem jí nechala pro jistotu trochu pootevřenou.Ale dneska bude taky zima.. a navíc se domů dostanu až večer.Nezjistím nic.
Naposledy upravil(a) kavcaa dne čtv 20. dub 2017 6:46:18, celkem upraveno 2 x.
No jsem rad, ze klapky mam jeste komplet otevrene, tohle bych nechtel taky zazit U me dnes trhla record zemni-po 7h rano pred odjezdem do prace venku 1C (nakonec nemrzlo uff!) a zemni si to uz vyleteva ven! Docela jsem koukalkavcaa píše: ↑čtv 20. dub 2017 6:40:11Moji zemní jsem dneska v 5.45 našla , jak se snaží zalézt do kabátu kousek od klapky Bylo štěstí, že jsem se šla podívat na klapky a večer dala kamínky.Nejdřív jsem si všimla, že kamínek zmizel, až za chvíli jsem zahlídla čmelandu.Dost bzučela,když jsem jí chtěla vzít.Vzala jsem jí na list ,tak se vznesla, udělala před vchodem malý kolečko/ jakoby se zorientovala/ , sedla na česno a rychle domů/zvedla jsem jí klapku/.Tak nevím, co to bylo za výlet.Nemohla tam být dlouho, rozednívá se chvíli před tím.Jestli stihla letět na sběr a netrefila?Nebo vylezla, našla roztok a pak už neměla sílu zvednout klapku?Ach jo.Dneska má 23 dní.Jestli o ní přijdu, tak mě klepne.Ale nevypadala až tak zle.Klapku jsem jí nechala pro jistotu trochu pootevřenou.Ale dneska bude taky zima.. a navíc se domů dostanu až večer.Nezjistím nic.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Je vidět, že ta zima začíná čmeláky vysilovat. Kavco, zřejmě ta tvá zemní byla dezorientovaná nebo vysláblá. Já jsem dělničky ještě neviděl, a to u dvou je to dnes už 30 dní od usazení! U té třetí jsem sice viděl dělničky v neděli na klapce ale od té doby taky nic, navíc je tam podezřelý klid. Včera odpoledne jen 2x pohnutý kamínek... Zbylé dvě zemní alespoň pravidelně létají. Skalní dnes ještě nevylezla, druhá taky ne, ale tam už to začíná být špatné. Údernice luční lítá jakoby bylo 20°C.
Blanko, otevřít ho můžeš nebo dej vatovou zátku, ale ven stejně asi nepůjde. Nevím, jak je právě u vás na Moravě, asi nic moc. U nás 5°C a stále ledový vítr.
Blanko, otevřít ho můžeš nebo dej vatovou zátku, ale ven stejně asi nepůjde. Nevím, jak je právě u vás na Moravě, asi nic moc. U nás 5°C a stále ledový vítr.
No, víc pro ně asi udělat nemůžu.Roztok cukru mají na česně. Trochu mě uklidňuje, že když zamrzne čmelda ve čmelíně při zavádění, vypadá hůř, než ta moje dnes ráno.Zvládla i krátký let domů a bylo vidět, že jak zamířila klapku, hned věděla co dělat.Navíc,normálně jí spíš dělá problémy klapku otevřít, než pod ní zalézt.Tak snad jen vylétla moc brzy a v tom pološeru/navíc čmelín pod stromy, tmavý kabát/ nakonec ztratila orientaci..