No jo, měla jsem kliku.Vsadila jsem na jednu kartu a měla zrovna čas.Manžel udělal velkej úlek bez krku a dala jsem ho mimo ostatní úlky, speciálně pro skalní.Po vašich zkušenostech s návratama loňských odchovanců.Kdyby to klaplo, ať mi příští rok nedělají neplechu.Krvácelo mi srdíčko, když jsem viděla ty ostatní krasavice zemní.Ale šla jsem si jen pro skalní.
Celkově se mi ale ty skalní zdají jako děsný "founi" neboli choulostivky.Zaprvé se hůř chytaj,jsou plašší,za druhý se víc vztekaj .Včera 2 pokusy a ani jedna mi nechtěla vlézt do dírky.Lehly si na záda a vztekle bzučely.Ta dnešní to samé, ale nakonec se obrátila a vlezla tam.Celej den testuje úlek a okolí.Večer kolem 7 jsem myslela, že je už doma, tak jsem jí dala kabát přes úl.Po půl8 koukám z okna,vrací se,vidí kabát udělá dvě kličky a je pryč...Tak jsem letěla honem ten kabát dát zas pryč a doufala, že si to nerozmylí.Už se pomalu stmívalo a hodně se ochladilo.Za 15min návrat, vleze na kraj dírky, zase rozmýšlení/měla totiž madam minikamínek v dírce/ a nakonec tam v 19.50 zalezla.Takže jí nedám ani vatovou zátku na noc proti zimě..je to děsná citlivka...A budu se modlit.. A i dnes jsem si uvědomila, že to je přesně, jak tu někdo řekl:být ve správný čas u správný čmelandy.Mít zrovna čas na chytání, když hledaj.Letos je to záležitost jen několika málo hodin a pak zas týden i déle nic..V úlku se mi osvědčila trocha čerstvýho vlchkýho mechu a snížení stropu mokrým kartonem.Tady v okolí většina bydlí na loukách v myších dírách a je tu vlhko..tak aby to měly podobné..
Janeku :máš skvěle zabydlenej balkon, paní musí mít radost
Honzo : u těch tvých čmelínů je pořád veselo a vzrůšo
Já jen doufám, že se nic nestane a těch dělniček se taky dočkám...ztráty jsou hodně bolestné.
Chov čmeláků v roce 2017
Blanko,pokud se čmelák bude chtít usadit,nepotřebuje k tomu med,spíš záleží na tom jestli se mu uvnitř bude líbit a hlavně jestli je připraven nebo schopen k zahnízdění.Sama píšeš,že vyžral med a frnknul.A pak,med by se čmelákům vůbec neměl dávat,pro možnost přenosu včelích chorob nosemy či viroz.Když už,tak roztok fruktozy 2 díly + sacharozy 1 díl + vody 2 díly . Tak přeji ať se ti nějaký ještě tuto sezonu ubytuje.
tak já pravděpodobně pořád nic
Teď jsem na nějakou dobu i díky tomu počasí hledání vysadil a včera se rozhodl pásku nad vchodem trochu přibarvit žlutou akrilátovou vodouředitelnou barvou, aby byla ta má modrá klapka trochu víc vidět.
Po chvilce se objevila velká zemní a jakoby vlezla sama dovnitř a zase vylezla a pryč. Už ale nepřilétla. Ráno jsem kontroloval kamínek a stále na stejném místě. Asi se jim uvnitř nějak nelíbí.
Občas mi připadá, jako by to byla pořád ta samá zemní jako již dříve a že se tam chodí jen dívat a monitoruje. Je to možné?
Teď jsem na nějakou dobu i díky tomu počasí hledání vysadil a včera se rozhodl pásku nad vchodem trochu přibarvit žlutou akrilátovou vodouředitelnou barvou, aby byla ta má modrá klapka trochu víc vidět.
Po chvilce se objevila velká zemní a jakoby vlezla sama dovnitř a zase vylezla a pryč. Už ale nepřilétla. Ráno jsem kontroloval kamínek a stále na stejném místě. Asi se jim uvnitř nějak nelíbí.
Občas mi připadá, jako by to byla pořád ta samá zemní jako již dříve a že se tam chodí jen dívat a monitoruje. Je to možné?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Možné to je, každopádně to není nic dobrého. Pokud se takhle vrací, tak královna zřejmě nemůže z nějakých důvodů založit hnízdo. Buď je nemocná nebo napadená parazity. Je oslabená, má hledací pudy, ale hnizdo nezaloží.
Přemýšlel jsem nad skalními a nad jejich usazováním za poslední dva týdny. Já osobně mám taky podezření, že se mi už skoro 14 dní vrací takto postižená skalní. Chová se divně, pořád dělá, že hledá. Občas má problém se trefit. Objevuje se jen, když je teplo a v odpoledních hodinách. Když je zima nebo prší, tak třeba 3-4 dny není vidět. Škoda, že to nemůžu pořádně prověřit. Buď jsem pryč nebo je špatné počasí. Kdybych ji měl označenou jako Pepan, bylo by hned jasno. Každopádně, pokud bude dále létat a rušit mi tak "normální" skalní, co se snažím usadit, přendám čmelín jinam. A snad bude klid.
Jo, přesně to jsem také v minulosti zažil. Matka je pravděpodobně nemocná. V české literatuře o tomto mnoho napsáno bohužel není. Možná pan Čížek nebo pan Dobrý mohou poskytnou nějaké bližší informace. Bylo by to moc fajn.
Tak to je mi líto, že je u vás tak špatně a čmeldy oslabené.Náš ,jak se dříve říkalo, "nočník republiky" Liberec překvapil.Včera sice chladno, ale jen občas mrholení a bez větru, takže čmeladny mohly celý den lítat.A dneska ráno 2°C,ale bezvětří,nepršelo a od 10.30 dokonce s občasným sluníčkem a teploměr vyšplhal až přes 10°C.Čmelandy lítaj všechny.Překvapila mě skalní.Myslela jsem, že se na to po ochlazení vyprdne a když budu mít štěstí vrátí se po oteplení.Ale chtěla asi už hodně hnízdit, takže včera i za nízkých teplot a mrholení lítala celý den.Včera návrat v 19.15 a dneska dokonce ještě v 19.30 ven a až za půl h domů..už se stmívalo.Bohužel dělničky od prvně usazených čmeland pořád nic, dneska u dvou už 30 dní.Aby nakonec neměla první dělničky luční, která bude v neděli 21...Tak ať se ty čmelandy držej, už je to studený počasí dlouhý..A všem co ještě potřebujete zaplnit úlky hezký počasí a hodně štěstí.
U mě si myslím, že je ve slušné kondici, ale vždy zmizí a pokud dám kamínek, tak tam ráno není. Vrací se zřejmě asi až pozdě večer. Přes den ale vůbec nelétá, aspoň co mám čas sledovat.
Chci jí dát ještě šanci, tak asi přes víkend udělám další čmelín, žlutou klapku už mám hotovou a dám ho na jiné místo.. Říkám si, zda jiná královna pozná, že je čmelín už zabydlený a odletí, když tam tahle létá jen tak sporadicky. Byl bych nerad, kdyby ostatní královny čmelín zavrhli jen kvůli nerozhodnosti jedné z nich.
Přemýšlím, že dám ten další čmelín do stinného místa vedle psího kotce, ale mám obavu, že by čmeldám mohl vadit pohyb a štěkot psa..
Udělal jsem ještě malý čmelínek pro nějaký menší druh, ale tam zatím nic, tak půjdu o víkendu hledat. Liberec je zatím ještě pořád dost chladný, tak doufám že se hledání ještě vyplatí..
Chci jí dát ještě šanci, tak asi přes víkend udělám další čmelín, žlutou klapku už mám hotovou a dám ho na jiné místo.. Říkám si, zda jiná královna pozná, že je čmelín už zabydlený a odletí, když tam tahle létá jen tak sporadicky. Byl bych nerad, kdyby ostatní královny čmelín zavrhli jen kvůli nerozhodnosti jedné z nich.
Přemýšlím, že dám ten další čmelín do stinného místa vedle psího kotce, ale mám obavu, že by čmeldám mohl vadit pohyb a štěkot psa..
Udělal jsem ještě malý čmelínek pro nějaký menší druh, ale tam zatím nic, tak půjdu o víkendu hledat. Liberec je zatím ještě pořád dost chladný, tak doufám že se hledání ještě vyplatí..
Tak jsem si chtěla pofňukat,jak to počasí stojí za prd, že moje 30tidenní už jsou pomalé a mají toho už plné zuby,...Ale teď jsem četla zprávy ze zbytku republiky a budu raděj zticha.Jižní Čechy , Vysočina..děs.Morava spousta vody..Tak držím palce ,nejen kvůli čmeldám.
Míro,jsem taky skoro liberečák/kousek od Jítravy/,tady dokonce hledaly nějaké zemní i včera kolem poledne a rolní taky..O víkendu bude určitě co chytat.A s tím kamínkem..bacha.Moje skalní/a to je obr/ dokonce nechala kamínek na místě i při výletu ven...občas byl na česně,ale pak jsem jí viděla..tam i zpět a kamínek na místě! Nevím jak to dělá, ale není to 100% spolehlivé.Je to orientační, že tam je pohyb...A velká zemní ho taky neschazuje, ta ho zas zasunuje dovnitř a to i při vylézání...Takže pokud je čas, tak nabalit se, kafíčko a koukat...
Jo a výlety skalní jsou minim půlhodinové i za špatného počasí,pak je dost dlouho doma..takže on ten pohyb není zas bůh ví co
Míro,jsem taky skoro liberečák/kousek od Jítravy/,tady dokonce hledaly nějaké zemní i včera kolem poledne a rolní taky..O víkendu bude určitě co chytat.A s tím kamínkem..bacha.Moje skalní/a to je obr/ dokonce nechala kamínek na místě i při výletu ven...občas byl na česně,ale pak jsem jí viděla..tam i zpět a kamínek na místě! Nevím jak to dělá, ale není to 100% spolehlivé.Je to orientační, že tam je pohyb...A velká zemní ho taky neschazuje, ta ho zas zasunuje dovnitř a to i při vylézání...Takže pokud je čas, tak nabalit se, kafíčko a koukat...
Jo a výlety skalní jsou minim půlhodinové i za špatného počasí,pak je dost dlouho doma..takže on ten pohyb není zas bůh ví co