Gratuluju Kavco k delnickam! Ja je cekam u skalni taky kazdym dnem (cca 26dni) a zemni by je mohla mit za dalsi 2 tydny. Dalsi je usazena tepreve tyden a nova ctvrta z tohoto tydne bud si ubytovani rozmyslela nebo nevyleza
U nas dnes prumerne pocasi s prehankami a cca 9C, ale mamimy litaji pravidelne!
Chov čmeláků v roce 2017
Děkuju!Jsem ale trochu rozpačitá.Během dne byly i kroupový přeháňky, ty prckové fakt netrefily domů.Vůbec nevím kolik jich tam je .Snad budu zítra moudřejší.Ráno má být ale pod nulou.Je normální, že to vypadá jakoby létala jen jedna? Že létají na střídačku?Je fakt,že matku jsem už pak tak od tří odpol neviděla.Kdyby měla nakonec jen jednu dělnici,asi by musela ještě létat ne?No uvidíme.
Další usazené lítají.Ta moje hájová určitě není hájová.Viděla jsem dvě v lese na borůvčí a ta žlutá je nezaměnitelná.Takže to asi bude nakonec zahradní.Ta má dnes taky 32 dní, ale odpol moc nelítala,takže tam asi zatim nic.A luční zítra 21 a lítá furt jak čamrda.Takže ta by klidně mohla v nejbližších dnech taky mít dělničky.No , bylo to dneska s nima napínavý..
Další usazené lítají.Ta moje hájová určitě není hájová.Viděla jsem dvě v lese na borůvčí a ta žlutá je nezaměnitelná.Takže to asi bude nakonec zahradní.Ta má dnes taky 32 dní, ale odpol moc nelítala,takže tam asi zatim nic.A luční zítra 21 a lítá furt jak čamrda.Takže ta by klidně mohla v nejbližších dnech taky mít dělničky.No , bylo to dneska s nima napínavý..
kavcaa píše: ↑sob 29. dub 2017 20:32:57Děkuju!Jsem ale trochu rozpačitá.Během dne byly i kroupový přeháňky, ty prckové fakt netrefily domů.Vůbec nevím kolik jich tam je .Snad budu zítra moudřejší.Ráno má být ale pod nulou.Je normální, že to vypadá jakoby létala jen jedna? Že létají na střídačku?Je fakt,že matku jsem už pak tak od tří odpol neviděla.Kdyby měla nakonec jen jednu dělnici,asi by musela ještě létat ne?No uvidíme.
Kavcaa, gratuluji k těm prckům. Já, když měl loni své první dělničky, taky jsem byl z toho celý nesvůj, kolik jich vlastně je. Řešil jsem to tak, že jsem sedl ráno před čmelín s velkým kafíčkem a počítal vylétavající. Pokus však skončil, když se začaly vracet, což ale trvalo poměrně za dlouho, takže k nějakému přibližnému číslu jsem se dobral. Při nedostatku času je možno zapojit manžela . Moje zemní má dnes 30 dní, létá jak o dušu, ale mladý počítám budou až příští týden.
Kromě té čmelandy zemní mám ještě ve 2 úlech tyto 2 krasavice, o kterých si myslím, že jsou to rolní. Mohl by mi to někdo zkušenější potvrdit či vyvrátit - http://kyros63.rajce.net/cmelda_2017
Loni jsem začínal a registroval jsem jen čmeláky zemní, ktreých je u nás spoustu a jsou hrozně vybíravý. Narychlo jsem spíchnul 4.úl a dnes to u nás celkem dost lítalo a hledalo (až 12 st.C), odchytil jsem 2 zemní slečny a ani té prohlídce úlu moc nedaly a frnkly pryč.
Ta královna z toho odkazu výše (ubytovaná před 14 dny) dnes po několika deštivých dnech vylezla z úlu, spíše se vyplazila, celkem ztuhlá, tak jsem ji
dal na sluníčko a nakrmil cukrovou vodou a za chvíli byla fuč. Za 3 hodinky byla zpět v úlu, i když přistávací manévr se povedl až napodruhé.
Tak ať se všem daří a hlavně ať se neopakuje to počasí z posledních dní.
Loni jsem začínal a registroval jsem jen čmeláky zemní, ktreých je u nás spoustu a jsou hrozně vybíravý. Narychlo jsem spíchnul 4.úl a dnes to u nás celkem dost lítalo a hledalo (až 12 st.C), odchytil jsem 2 zemní slečny a ani té prohlídce úlu moc nedaly a frnkly pryč.
Ta královna z toho odkazu výše (ubytovaná před 14 dny) dnes po několika deštivých dnech vylezla z úlu, spíše se vyplazila, celkem ztuhlá, tak jsem ji
dal na sluníčko a nakrmil cukrovou vodou a za chvíli byla fuč. Za 3 hodinky byla zpět v úlu, i když přistávací manévr se povedl až napodruhé.
Tak ať se všem daří a hlavně ať se neopakuje to počasí z posledních dní.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavco, gratuluju. Neboj první den je vždy složitý. U mě to bylo to samé. Teď už bude snad tepleji, tak se vzpamatují.
Kyrosi, máš pravdu. Ubytoval jsi dvě rolní.
Trochu se oteplilo a jak je posledni dobou zvykem, jsem samozřejmě v práci. Ale v týdnu už se na ně těším!
Kyrosi, máš pravdu. Ubytoval jsi dvě rolní.
Trochu se oteplilo a jak je posledni dobou zvykem, jsem samozřejmě v práci. Ale v týdnu už se na ně těším!
Honzo měl jsi pravdu.Dneska už to bylo s dělničkama v pohodě.Dopoledne zas ještě létala mamina, odpoledne už ne.Dneska ještě cca dvě vylezly dnes
asi poprvé, podle zaměřování a nejistého letu.Jiné už se vrací s pořádnýma koulema na nohách.Klapku ale ještě nezvládaj.Když jim to nešlo domů odletěly pryč a začaly hledat jinde.Nakonec jsem se bála, aby se mi nepoztrácely.Dala jsem jim tam připínáček.Musí zvedat, ale trochu mají škvírku.Až zesílí, sklapnu úplně.
Ostatní matky létají,ale málo.U nás dnes ráno -2°C a první venku byla skalní ! Létají spíš ráno a pak večer .Přes den ,když bylo hezky byly doma.Mám tedy 5 úlků.2x zemní,1x luční,1x skalní a 1x asi nakonec zahradní.Ta mi dělá trochu starosti.Dneska 33 dní.Ráno jsem jí viděla se vracet.Pak asi kolem poledne podle kamínku a pak už nic až doteď.Měla by sakra lítat, když má děti skoro venku... teda alespoň doufám...
Hlavně dopoledne hezky hledaly,až mi bylo líto, že je nemám kam strčit .
Hodně štěstní a krásný 1.máj.Nezapomeňte chlapi volíbat zítra pod třešní svoje ženský
asi poprvé, podle zaměřování a nejistého letu.Jiné už se vrací s pořádnýma koulema na nohách.Klapku ale ještě nezvládaj.Když jim to nešlo domů odletěly pryč a začaly hledat jinde.Nakonec jsem se bála, aby se mi nepoztrácely.Dala jsem jim tam připínáček.Musí zvedat, ale trochu mají škvírku.Až zesílí, sklapnu úplně.
Ostatní matky létají,ale málo.U nás dnes ráno -2°C a první venku byla skalní ! Létají spíš ráno a pak večer .Přes den ,když bylo hezky byly doma.Mám tedy 5 úlků.2x zemní,1x luční,1x skalní a 1x asi nakonec zahradní.Ta mi dělá trochu starosti.Dneska 33 dní.Ráno jsem jí viděla se vracet.Pak asi kolem poledne podle kamínku a pak už nic až doteď.Měla by sakra lítat, když má děti skoro venku... teda alespoň doufám...
Hlavně dopoledne hezky hledaly,až mi bylo líto, že je nemám kam strčit .
Hodně štěstní a krásný 1.máj.Nezapomeňte chlapi volíbat zítra pod třešní svoje ženský
Já se nedopočítala, ale dneska už je mi to fuk, včera mi bylo trochu úzko.A když mamina odpoledne už nelítá, je vidět, že holky to celkem asi stíhaj.Tak snad budou prosperovat.
Dnes bylo u nás konečně hezky, moje skalní lítá, klapku už má na 1cm večer jí to sundám jen o kousek i když mám pocit, že jí to vůbec nevadí. Byla jsem celý den v zahradě a lítala na přilehlé louky, chytla jsem 4 zemní, jednu skalní, dvě úhorové /jestli se nepletu/ ani jedna nezůstala. Většinou jsem je musela pouštět horem. Zato mám v trámech dvě hnízda od čmeláků co pohrdli čmelínama, a ti už mají dělničky. Včera ráno jsem je sbírala ze země a dávala na kytky. Dnes už nepadaly. Honzo79 děkuji za radu. Na poslední fotce jsem si myslela, že se jedná o čmeláka rokytového. Neovládám rozpoznávání, ale je mi jedno o jaký druh jde, jen kdyby mi zůstali doma. Už nevím co mám dělat. Po tolika pokusech žádný úspěch. Ještě že mám miláčka skalní, ta bude asi jediná. Podle knížky do poloviny května hnízdí úhorový, skalní a zahradní. Takže ještě je šance, snad. Ještě jsem Vám chtěla říct, že tu skalní mám pod modrou klapkou a uhnízdila se tam sama.