Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Dnes mám smolný den, 5 kousků a žádný doma. Zato jsem poprvé v životě viděla pačmeláka , velký černý, černý křídla, no hnus. Bojím se o hnízda co mám pod trámem, Honzo poraďte, nešel by dát husí krk do suku a k němu klapku, pochopitelně večer?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pon 01. kvě 2017 20:02:29
Dnes mám smolný den, 5 kousků a žádný doma. Zato jsem poprvé v životě viděla pačmeláka , velký černý, černý křídla, no hnus. Bojím se o hnízda co mám pod trámem, Honzo poraďte, nešel by dát husí krk do suku a k němu klapku, pochopitelně večer?
Blanko, nevím jaký je přístup k hnízdu. Hlavně aby byl jen jeden vchod. Ale můžete připevnit klapku přímo na trám, aby se překrývala díra v suku a klapce. Husí krk lze samozřejmě taky použít, ale tam už bude složitější napojování. Máme květen a pačmeláci se pomalu probouzejí... :( Tak hodně zdaru.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ještě hledají.Zemní už ne , ale dnes 2 luční a několik rolních a nějaká fešanda, co vůbec nevím co byla zač.A to nikam nechodim, jen na zahradě.Takže Eljerry nevzdávej to.Dělničky makaj, nosej slušný koule, mamina už dnes nevylezla.Klapku pořád mají na připínáčku.Někdy to dělnička po pár strčení do klapky vzdá a vrátí se zpět do hnízda. Je mi to líto a mám pocit, že je brzdim klapkou v rychlejšímu rozvoji.Vím, že je to do budoucna pro jejich dobro, ale fakt se s tim mordujou. :roll:
Ostatní maminy lítaj ,ale málo.A to bylo dneska už ráno 11°C, odpol 15°C.Skalní vylezla až ve tři odpol.Naštěstí jsem jednou zahlédla prdelku.Jinak je taky jak neviditelná.To samé druhá zemní.Luční v pohodě , taky v teple lítá míň.Ale ta asi zahradní -dneska 34 dní a od včera poledne až do těď podle kamínku bez pohybu...Tak snad je vše v pořádku.Dala jsem pro jistotu kamínek i párátko /dík za tip/...Já se rozhodla, že klapky nechám matkám těsně před doklapnutím až do dělniček.Luční si vůbec nedovedu představit, jaký to budou blechy a jak by otvíraly klapku. Teď jsem měla zrovna volno, ale jinak bych to neohlídalaTak vám všem držím palce .
Ola

Tak párátko podle Honzy funguje, obě "neviditelné" čmelandy lítají dost často a bez problémů se zavřenými klaplami. Já vlastně s určitostí nevím, jaký mám druh - jsou obě stejné, s oranžovým zadečkem. Měla jsem možnost si je prohlédnout jen při odchytu, ale jako prvnička jsem byla vykulená z toho, aby se odchyt povedl a abych jim neublížila, takže začínám pochybovat o jejich velikosti - tenkrát mi přišly veliké, ale nevím, když třeba byl mech odsunutý, nebyla ta škvírka zase tak obrovská :-)
Asi to poznám až s novými matkami, pokud je odchovám....ach jojojo
Ola
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ola píše:
pon 01. kvě 2017 20:58:00
Tak párátko podle Honzy funguje...
Pozor, parátko je Tomášova vychytávka ;) Olo, pokus se udělat fotku a budeme vědět hned. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
pon 01. kvě 2017 20:38:36
Ještě hledají.Zemní už ne , ale dnes 2 luční a několik rolních a nějaká fešanda, co vůbec nevím co byla zač.
Kavco zemni hledaji jeste taky - dnes jsem jich par videl, ale jsou uz extremne vybirave (dnes 3 pokusy a nic), jinak u nas prevazuji skalni (ale dnes jejich nalada se usidlit taky nic moc). Lucni a rolni u nas navidam :(
Ola

Honza79 píše:
pon 01. kvě 2017 21:21:34
Ola píše:
pon 01. kvě 2017 20:58:00
Tak párátko podle Honzy funguje...
Pozor, parátko je Tomášova vychytávka ;) Olo, pokus se udělat fotku a budeme vědět hned. ;)
Ajajaj, to jsem zase šlápla vedle, Tomáši, odpusť zmatené ženě :-)
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, tak som dnes bol opäť na záhrade. Rakytová už má mladé pomocníčky, jedna lúčna stále lieta, ale druhá čo prečkala mrazy zmizla po troch týždňoch počas minulotýždňových lejakov. Vo vedľajšom neobsadenom čmelíne sa ubytoval roľný. Stále mám však dva čmelíny neobsadené. Dnes som videl dve hľadajúce zemné, ale jedna hneď zmizla za plotom u suseda a pri druhej sa mi nepodaril odchyt. Druhá rakytová doma na balkóne už nevychádza, len mladé robotníčky nosia plné nožičky peľu. Keď tak čítam Vaše úspechy či neúspechy asi to máme všetci podobné, toto počasie nám nepraje.
eljerry

Děkuji za podporu a snahu o pomoc. Já jsem moc chtěl zemní, ale tak trochu jsem to už vzdal. U nás jsem je už neviděl hledat. Přes dlouhý víkend se mi nepodařilo nic. Měl jsem asi šest pokusů. Všichni okamžitě prchli. Večer jsem našel jednoho poletovat u cihlové zdi, odchyt se podařil. Ale zůstal hned za klapkou a nechtěl chodbičkou dovnitř. Dal jsem tam signalizaci a nechal jsem to na něm. Uvidím dnes odpoledne.

Opět začalo pršet, ochladilo se a čas rychle kvapí. Zřejmě jsem načerpal cenné zkušenosti do dalšího roku. Uvidím ještě, jak bude vypadat víkend. Zjistil jsem, že chytat zemní je celkem jednoduché. Jsou velcí a dobře vidět i slyšet. Ostatní jsou menší, lépe maskovaní a taky mnohem rychlejší. Musel jsem si vyrobit síťku pro odchyt (PETka byla nevhodná). Ještě zkusím změnit lokalitu pro odchyt. Asi potřebuji větší louku s více květinami nebo se podívám kolem řepkového pole, které začíná kvést.

Všem jen úspěchy a radost z nich. :D
Míra2

Dobré ráno všem,
Eljerry trpělivost přináší ovoce, také jsem zoufal a ejhle, povedlo se. Mě se do prvního úlku usadila pravděpodobně sama skalní, protože jsem zaváděl hromadu zemních a nic. Včera jsem jí pozoroval, protože létata jen kousek na třešně a hned zase zpět a nedá se opravdu přeslechnout, protože ten bzukot je opravdu specifický.
Druhý úl jsem vybudovat teprve v pátek a pokouším se také zavést zemní a jednu rolní, ale tři pokusy zatím vyšli na prázdno. Buď nechtěla vůbec dovnitř nebo ihned zase vylezla. Vystlal jsem opět cupaninou, mechem a myší podestýlkou pro kterou chodím u nás do chovatelských potřeb.
Ta poslední rolní kterou jsem včera zaváděl byla plná energie, ale následně úplně odpadla, tak jsem jí vzal a raději odnesl na květy, aby se trochu spravila. Bylo vidět, že asi těsně před hledáním vylezla a neměla ještě tolik síly. Lezla z květu na květ a sosala jak o zlaté vidle ještě po půl hodině co jsem jí nechal se nakrmit.
Myslím si, že toto říká lecos a sezóna na odchyt se tím aspoň o trochu prodlouží..
Držím palce při další hledání v tomto hrzném počasí :cry:
Odpovědět