Tady přikládám detailní fotky té mrchy.
http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Pa ... C00466.jpg
Chov čmeláků v roce 2017
Uz na to pracuju! Jinak ted jsem stravil asi dve hodiny po loukach v okoli a nenarazil uz na zadneho hledajicicho-myslim, ze nadeje na usazeni uz je velmi nizka
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Nechci tu šířit paniku, ale u nás je fakt krize. Odpoledne jsem odháněl další dva pačmeláky od zemních, a další se dobýval k luční.
Jinak rokytová se neukázala, tak jsem před polednem vyrazil na malou procházku na nedaleké louky. Kromě zmíněných pačmeláků jsem viděl dvě zemní, ale na kytkách. Takže nic. Při návratu se ale na mě usmálo štěstí. Před domem kolem tarasu u plotu hledala nádherná skalní. Následoval odchyt a během minuty byla ve čmelíně. Orientační let vypadal slibně. Za hodinu se vrátila a pak jsem ji viděl ještě 2x. Takže možná, že se na mě ke konci štestí usmálo. Jen doufám, že to nebude zase nějaká "bludička".
Jinak rokytová se neukázala, tak jsem před polednem vyrazil na malou procházku na nedaleké louky. Kromě zmíněných pačmeláků jsem viděl dvě zemní, ale na kytkách. Takže nic. Při návratu se ale na mě usmálo štěstí. Před domem kolem tarasu u plotu hledala nádherná skalní. Následoval odchyt a během minuty byla ve čmelíně. Orientační let vypadal slibně. Za hodinu se vrátila a pak jsem ji viděl ještě 2x. Takže možná, že se na mě ke konci štestí usmálo. Jen doufám, že to nebude zase nějaká "bludička".
Nevim jak vy, ale u me je rozporuplny den Za odpoledne jsem nic nevidel po loukach, pak na zahrade sice jedna skalni hledala, ale bohuzel jsem ji nechytil (uz nemam trpelivost). Co me ale navic hodne stve, ze zacinam mit obavy o svou prvni skalni - pred 2 dny jsem ji videl sedet na cmelinu a od te doby nic, dnes polozeny kaminek neukazuje zadnou aktivitu a to ma mit kazdym dnem delnice (cca 30 dni). Achjo
Druha skalni zatim leta (zacinam ji sklapet klapku) a zemni zatim taky OK.
Druha skalni zatim leta (zacinam ji sklapet klapku) a zemni zatim taky OK.
Tak pánové ať vám štěstí přeje.U mě hájová alias zahradní je fuč.Prohledala jsem celou výstelku a nenašla...NIC !Ani džbáneček , nic .Létala 32 dni.Je to možný?A samozřejmě klasika..zrovna dneska nikdo na zahradě už nešmejdil.Až po půl 7 večer veliká krásná zemní.Vypadalo to , že mi frnkne, ale nakonec jsem jí našla na louce .Ale byla taková nijaká, pomalá.Do dírky šla víc než ochotně.Dala jsem jí 45 min,pak jsem zvedla střechu.Kupodivu nebyla zamrzlá a hrabala se do výstelky .Dala jsem jí k výlezu pampelišku.Myslela jsem , že zůstane na noc,tak aby nebyla úplně vysílená.A zase zavřela střechu.Nakonec úplně náhodně jsem šla ještě ven mrknout na čmelín a akorát vylézala.No nic moc .Ale nezamrzla, otočila se čelem, polezla u dírky a na česně a pár kroužků udělala.Dala jsem do vchodu kamínek, kdyby náhodou,ale moc tomu nevěřím.Ostatní lítaj.Skalní na můj vkus nějak málo, snad to nebude taky nějaká jalovka...Dělničky zemní , luční a mladší zemní -všichni sklapnuto.Dělničky bych řekla povyrostly/jestli je to možný/ a sice bojujou, ale řekla bych , že je to tak stejný jestli se škvírkou nebo sklapnuto.Občas ale najdu kuličku pylu na česně Tak uvidíme.Zítra nejsem celý den doma, tak budou mít holky klid.Na začátku sezony jsem si říkala,že budu štastná za jeden obsazenej úlek s dělničkama.Tak musím být spokojená.Že by to mohlo vyjít u 5 úlků by byl zázrak.Tak snad alespoň jeden úlek dojde až do královen.Držím palce a snažte si udržet optimismus a nadšení pro věc , stejně jako na začátku března! Hlavně Vy prvosezónní čmelaři. Někdy je to fakt těžký
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
To je nějaké divné. Fakt nic, žádné stopy - vosk, pyl, olepená výstelka. Když 32 dní pravidelně létala, mělo by tam něco být. Kavco, zkus to ještě pořádně prohlédnout za pořádného světla.
Marku, držím palce. Byla by to velká škoda. Loni jsem podobně přišel o zemní.
Fakt jsem nic nenašla.Dělala jsem to navečír , za normálního světla a nakonec jsem výstelku po částech rozebírala a dávala vedle do krabice.Jediné co jsem neprohrabala byly piliny na dně .Ale čekala jsem, že to bude i trochu smrdět, však oni moc nevoněj ,ale nic.Jako novej čmelín..Je fakt, že jsem jí nikdy neviděla s rouskama.Ale říkala jsem si, že asi nemám štěstí a taky jsem se na to nazaměřovala.Když lítá tak lítá...Lítala míň a byla taková pomalejší.Ale víte jak to je, člověk je vidí občas..To zemní vedle nebo luční, to jsou jiný čamrdy.
Já myslela, že pačmeláci se nacpou až do hnízda s dělnicemi? Hrozí to i samotné královně?Já je u nás neviděla..teda nevím jestli bych je poznala, ale do čmelínů se mi nikdo zatím necpe.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
V prvé řadě jdou za vůní hnízda. A je jedno zda je tam v tu chvíli jen matka nebo už dělnice. Údajně dokáží matku nebo dělnici i sledovat až ke hnízdu. Mě se včera jedna pačmeláčice cpala k luční a ta dělnice ještě nemá, ty budou snad během tohoto týdne.