Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
čtv 04. kvě 2017 6:29:16
Honza79 píše:
stř 03. kvě 2017 20:56:41
To je nějaké divné. Fakt nic, žádné stopy - vosk, pyl, olepená výstelka. Když 32 dní pravidelně létala, mělo by tam něco být. Kavco, zkus to ještě pořádně prohlédnout za pořádného světla.
Fakt jsem nic nenašla.Dělala jsem to navečír , za normálního světla a nakonec jsem výstelku po částech rozebírala a dávala vedle do krabice.Jediné co jsem neprohrabala byly piliny na dně .Ale čekala jsem, že to bude i trochu smrdět, však oni moc nevoněj ,ale nic.Jako novej čmelín..Je fakt, že jsem jí nikdy neviděla s rouskama.Ale říkala jsem si, že asi nemám štěstí a taky jsem se na to nazaměřovala.Když lítá tak lítá...Lítala míň a byla taková pomalejší.Ale víte jak to je, člověk je vidí občas..To zemní vedle nebo luční, to jsou jiný čamrdy.
To vypadá na nějakou " bludičku". Sice létala víceméně pravidelně, ale hnízdo nebyla schopná založit. Něco podobného jsem měl minulých čtrnáct dní s jednou skalní. Ale tu jsem odhalil relativně včas, protože měla velké pauzy a létala opravdu jen za teplého počasí. No škoda, třeba se ještě něco povede usadit. Držím palce a pevné nervy!
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Nechci to zakříknout, ale včerejší skalní vypadá velice dobře. Od šesti hodin létá na pravidelné výlety, interval tak 30 - 45 minut. :D
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 04. kvě 2017 9:33:40
Nechci to zakříknout, ale včerejší skalní vypadá velice dobře. Od šesti hodin létá na pravidelné výlety, interval tak 30 - 45 minut. :D
Gratuluju, ale pekne me tim frustrujes :) Rad bych osadil ten novy ctvrty cmelin znova taky!
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
čtv 04. kvě 2017 9:38:33
Gratuluju, ale pekne me tim frustrujes :) Rad bych osadil ten novy ctvrty cmelin znova taky!
Díky. Teď už je to asi fakt o náhodě, ale dá se. Už bych, ale nevybíral druh. Prostě první, co se naskytne chytit a šup do úlu.... ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
čtv 04. kvě 2017 9:02:57
To vypadá na nějakou " bludičku". Sice létala víceméně pravidelně, ale hnízdo nebyla schopná založit. Něco podobného jsem měl minulých čtrnáct dní s jednou skalní. Ale tu jsem odhalil relativně včas, protože měla velké pauzy a létala opravdu jen za teplého počasí. No škoda, třeba se ještě něco povede usadit. Držím palce a pevné nervy!
No jo, já se tak trochu bojim, že ta skalní je taky taková líná.Budu se na ní muset víc zaměřit, je možný, že jsem jí jen nevěnovala tolik pozornosti..
Tak snad z ní něco bude.Ale mám pocit , že týden po usazení lítaly všechny míň a pak se po 14 dnech zase rozlítají .Tak uvidím.
Moc gratuluju ať to lítá
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
čtv 04. kvě 2017 10:14:57
No jo, já se tak trochu bojim, že ta skalní je taky taková líná.Budu se na ní muset víc zaměřit, je možný, že jsem jí jen nevěnovala tolik pozornosti..
Tak snad z ní něco bude.Ale mám pocit , že týden po usazení lítaly všechny míň a pak se po 14 dnech zase rozlítají .Tak uvidím.
Moc gratuluju ať to lítá
Díky Kavco. Letos to bylo všechno narušený tím počasím, tak se ten stav hůře odhaduje. Obecně matky létají více ze začátku a pak před líhnutím dělnic. V tom mezidobí méně. Ale je to individuální a počasí na to má velký vliv. Tak držím palce. Ať to skalní zvládne!
eljerry

Tak u nás se vrátilo pršení a ochlazení. Mám na zahradě včely a ty nelétají. Stromy, které kvetly brzy, klepl mráz. Ty, co kvetou až teď nemá kdo opylovat. Já jsem spoléhal na čmeláky. Prošvihl jsem začátek sezóny, protože příroda si dělá co chce. Vše je dříve, včetně prvních čmeláků. kteří hledají.
Teď již začali létat ti pačmeláci, já si nejsem úplně jistý, že je rozeznám. Informace jsou, že mají tmavá křídla a nemají kartáčky na zadních nohou. Viděl jsem pár obrázků, ale jistotu nemám.
Já mám čmelíny prázdné, možná u jednoho je nějaká aktivita. Ale neviděl jsem čmeldu, pouze podle kontrolního předmětu ve vstupu. Klapky mám otevřené pro případ, že příroda si pomůže sama. Ti pačmeláci mne tolik nebolí, protože mi nemají co zničit. Ale jsem rozhodnutý to ještě nevzdávat. O víkendu snad budu mít štěstí. Jen nechci ubytovávat ty "škůdce".

Jsem rád, že se vám daří a máte úspěchy. Je to motivace i pro mne. :D
:lol: :lol: :lol: Jestli nemáte kam ubytovat, já mám tři hotely. :lol: :lol: :lol:
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Máme dělničky od lučníí.25 dní.Večer v půl 8 jsem jednu zahlídla , jak sebou plácla celá vyřízená na česno.Jsou to blechy,malá moucha je obr :D
Dala jsem připínáček pod klapku, myslím, že hlavní lítání bude až zítra.Mamina lítala jako o závod.Zemní dělničky už klapku zvládají celkem v pohodě.A i skalní bude myslím dobrá.Je jen rychlá, tmavá a šikovná.Na vlastní oči jsem dneska viděla, jak se vracela, už celkem dost přivřená klapka a ona se neuvěřitelně elegantně kamínku vyhla.Ani se nepohnul.Občas ho shodí,ale asi dost průletů je bez pohybu kamínku.Přitom je to fakt kus..Av poslední době jsem sledovala hlavně dělničky a tu moji neúspěšnou bludičku,takže sklaní unikala pozornosti.Doufám, že zítra ještě bude někdo hledat...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kavco, moc gratuluju! A jsem rád, že je skalní ok. Hodně štěstí v dalším usazování. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Gratuluju Kavco!

Po dnesku mohu potvrdit ze prvni skalni je OK, ale delnice stale nikde a to je usazena pres 30 dni, Mozna ji dokonce predezene zemni-ma dnes 21dni. Ostatni taky letaji, takze klapky davam dolu jak rychle to jen jde. Nevim ale pripada mi ze predchozi 2 dny si daly snad vsechny vetsi pauzu!

Jinak jsem dnes udelal asi maraton v chozeni po loukach a polich v okoli a vysledkem byly 4 pokusy o usazeni zemni, ale myslim ze bez uspechu - o skalni jsem nezavadil :(
Odpovědět