Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jinak opět mě dostal můj syn. Vrátil jsem se po dvou dnech domů a syn mi oznámil, že má usazeného zemního. Říkám mu, že snad jsou všechny úly obsazené... On na to, že ano. Ale že si vyrobil vlastní. Prostě vzal, co našel - kanystr, papírovou rouru, dovnitř dal jen suchou trávu a trochu čerstvé od sekačky. Pravda trochu avantgardní výtvor včetně působivé izolace z deky. :lol: Ale funguje. Usadil první zemní, co viděl. Létá už druhý den a poměrně poctivě. Takže, pokud vydrží, mám zase o zábavu postaráno..... ;)

Eljerry, takhle se to dělá. Vzdyť je to tak jednoduché. :lol:

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cm ... 125138.jpg
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdavim všechny. V poslední chvíli jsem se rozhodl udělat ještě čmelín pro skalního. Vybral jsem mu místo pod okapovým žlabem.Z důvodu nedostatku času byl bez klapky.Štěstěna se na mě usmála a skalní se uchytil.Chci se zeptat, po jaké době mám namontovat již zhotovenou klapku? Mám strach, abych to neuspěchal a skalního nevyplašil a ze čmelína nevyhnal.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

josef569 píše:
pát 12. kvě 2017 15:57:27
Zdavim všechny. V poslední chvíli jsem se rozhodl udělat ještě čmelín pro skalního. Vybral jsem mu místo pod okapovým žlabem.Z důvodu nedostatku času byl bez klapky.Štěstěna se na mě usmála a skalní se uchytil.Chci se zeptat, po jaké době mám namontovat již zhotovenou klapku? Mám strach, abych to neuspěchal a skalního nevyplašil a ze čmelína nevyhnal.
Josefe, loni jsem dával skalnímu klapku někdy kolem 10. dne od usazení. Pak jsem čekal dva dny až si zvykne a začal pomalu se spouštěním. Matka to vzala bez potíží. První dny bych ji určitě nerušil. Jinak je ještě samozřejmě možnost připevnit klapku až budou první dělnice. Tam už to je bez rizika, že se matka zalekne. Hrozí ale zase např. návštěva pačmeláka.
Niky1
TOP člen
TOP člen

No visíš Honzo jak je syn zapálený a vynalézavý,a to sis ještě loni nebyl jistý jestli v něm budeš mít následovníka. :lol:

Mimo toho,že mnohé matky mají dělnice nezvykle opožděně,tak některé matky létají s dělnicemi i čtvrtý den,to se mi ještě nikdy nestalo. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 12. kvě 2017 17:32:06
No visíš Honzo jak je syn zapálený a vynalézavý,a to sis ještě loni nebyl jistý jestli v něm budeš mít následovníka. :lol:
Vynalézavý a akční to on je. Teď už tu jezdí na kole a ty táto se starej....... :)

Kdo má ještě úly volné, tak pořád se dá něco chytit. Dnes byla možnost ubytovat 2x skalní a 1x zemní. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
pát 12. kvě 2017 17:32:06
Mimo toho,že mnohé matky mají dělnice nezvykle opožděně,tak některé matky létají s dělnicemi i čtvrtý den,to se mi ještě nikdy nestalo. ;)
Je to opravdu hodně individuální a poznamenané počasím. Jedna zemní mi létala ještě čtyři dny, druhá dokonce pět dní. No a luční zdá se, že dnes ráno vylétla naposledy. Takže létala tak dva dny.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Honza79 píše:
pát 12. kvě 2017 13:37:12
Ale že si vyrobil vlastní. Prostě vzal, co našel - kanystr, papírovou rouru, dovnitř dal jen suchou trávu a trochu čerstvé od sekačky. Pravda trochu avantgardní výtvor včetně působivé izolace z deky. :lol: Ale funguje. Usadil první zemní, co viděl. Létá už druhý den a poměrně poctivě. Takže, pokud vydrží, mám zase o zábavu postaráno..... ;)

Eljerry, takhle se to dělá. Vzdyť je to tak jednoduché. :lol:

http://cmelacihonza79.rajce.idnes.cz/Cm ... 125138.jpg
Tak to je mazec .Moc gratuluju k tak šikovnýmu synkovi !Prostě klasika, čím víc se s přírodou crcáme a vymýšlíme extrabuřty, tím horší výsledky... ;) Když chce tak chce a když ne , tak se můžeme stavět na hlavu.

Mě mamina lučnice lítala s dělničkama týden ! Dneska už jsem jí nezahlídla, ale asi hodinu po mém příjezdu začalo pršet a všechny zalezly domu, takže jen odhaduju.Vypadá to, že je jich konečně trochu víc.Přimáčkla jsem zase trochu připínáček..No a zemní naopak jen 2 dny a to ještě jen dopoledne.
Nám tady prostě nic nehledá.Nevim kam bych měla jít.A z Lbc ..to si nedovedu představit, jak chodim po městských parcích s igeliťákem na tyči.. :lol: a pak jí vezu 25km...Ale ten prázdnej úlek mě hodně mrzí.
Kyros
Nový člen
Nový člen

Kavco, ono to je asi opravdu všude jinak s těma hledajícíma matkama. Zřejmě se asi přestěhovaly k nám na severní Moravu :lol: Pokud je tepleji, tak každý den zahlídnu 2-3 hledačky a to nikde nechodím, pouze po zahradě. Věc druhá je ovšem to, že pokud ji odchytím, vpustím do čmelínu (mám poslední 4.úl neobsazený), tak tam zůstane 15-30 minut a bez poděkování frnkne :D . Až dnes se na mě usmálo štěstí, zemní matka zřejmě usoudila, že už ji nezbývá moc času na ubytování a dlouhý pamatovací let, za 2 minuty byla zpátky a do večera jsem ji zahlídl ještě tak 6 krát. Tak snad to klapne. Tak moje letošní bilance je 2 zemní a 2 rolní. Od nejstarší zemní dnes vylítla 1.dělnice po 42 dnech a starší rolní 38 dní a stále nic. Ti, co ještě mají prázdné úly, ať zkoušejí zabydlovat, pokud jim hledají, naděje umírá poslední :)
eljerry

To Honza79:
Já jsem to viděl a mooooc závidím. :shock: :shock: :shock: Blahopřeji. :D

Dnes jsem úplně nahodou zahlédl zemní, jak hledá. Chytnul jsem ho a hned do vstupu. Bohužel mi zase neprošel až dovnitř a zůstal kousek za klapkou. Chvilku jsem ji zakryl, aby nešlo světlo dovnitř. Zůstal čekat a jak jsem uvolnil vchod, tak ufrnkl.

Asi opravdu musím něco udělat s těmi chodbičkami. Jsou dlouhé a nebo musím nalákat nějakou specifickou vůní. Zkusím přidat tu čerstvou trávu. Každopádně už půjdou všichni případní hosté přes viko. Zjistil jsem, že cestu ven zvládají bez potíží.

Díval jsem se na videa, jak čmeldové létající přes klapky, pracují a jak se rychle učí. Trochu (hodně :x ) mne mrzí, ze se mi nepovedlo zatim ani jedno ubytování. Ale ještě to nevzdávám. :D
Niky1
TOP člen
TOP člen

Eljerry,zemní jsou dost vybíraví,zdá se mi,že zvláště ti s hnědavým proužkem za hlavou.Někdy se ubytují napoprvé a jindy zas při více pokusech nic.Některým vůbec nepřekáží,že je úlek bez jakékoli chodbičky,i teď jednoho mám tak ubytovaného.Možná bys měl mít nějaké čmelíny bez chodbičky a zkoušet jakýkoliv druh,pro jistotu,a do některých zkoušet jen zemní.Podle literatury by se měl čmelín vždy vyvětrat než se zkusí osadit dalšího čmeláka.Já letos zkoušela ty piliny z pod myší a vůbec se mi nezdá,že by se zemní rychleji ubytoval,možná kdyby to bylo přímo hnízdo od myší :?: Já už ty piliny dávat nebudu.
Odpovědět