Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já se dneska pokusila usadit menší rolní,vylezla, pochodila ,pohoupala,udělala 2 kolečka těsně kolem úlku, ale ty velký po okolí už ne.Stejně jako minule ta luční.Do večera se nevrátila, takže nic.
Luční dělničky už se konečně rozlítaly,ale ty nejmenší z nich jsou neskutečný blechy, to jste fakt neviděli! :shock: Naopak zemním jsem dneska poprvé cca hodinu větrala.Je jich hodně a uvnitř už musí být dost rušno.Je radost na ně koukat.Škoda, že je nemám ve větším úlku.
Hodně čmeláků včetně matky skalní lezou z pod klapky po zádech ! a pak sebou plácnou na česno :roll:
Moc se těším na dělničky druhý zemní.Je to taková večernice, pružky uzounký, takže je hodně tmavá.Dneska má 22, tak si myslím, že v půlce příštího týdne by už mohly být, když už je teď teplo.
S těma hledačkama mi teda dáváte..no musím být ale spokojená, oproti loňsku...Jo a v lese jsem chytila cosi..myslela jsem , že je to čmelák, ale asi to byl pačmelák.Nebyla jsem si jistá, tak jsem ho raděj pustila, abych si ho ještě nedejbože nepřinesla sama až k úlkům!Byl jakoby hubenej,proužek za krkem další ne, bílej prouhatej zadek..taková zemní nezemní...celkem velkej.Šmejdil kolem pařezů...
Tak čmelorádi,ať se daří a ať to lítá
Naposledy upravil(a) kavcaa dne sob 13. kvě 2017 20:08:06, celkem upraveno 1 x.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Kyros píše:
pát 12. kvě 2017 21:23:27
Kavco, ono to je asi opravdu všude jinak s těma hledajícíma matkama. Zřejmě se asi přestěhovaly k nám na severní Moravu :lol: Pokud je tepleji, tak každý den zahlídnu 2-3 hledačky a to nikde nechodím, pouze po zahradě.

Pošli mi nějakou PPLkou :D Co bych za ni dala.Na začátku sezony jsem ohrnovala nos nad rolníma , co jich tu hledalo..co bych teď za jednu perspektivní dala!
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny,už jsem dlouho nic nenapsal ale fórum sleduji pravidelně. Eljery máš krásné ůly, budeš dřevomodelář, nebo stolař si myslím.Jak tady psala tuším Kafča první rok to nějak nejde ani mi to nešlo, ale loni už tři a letos sedm a to jsem o tři přišel.Zřejmně ta druhá vlna ochlazení nebo se královnám stalo něco venku, měl jsem zapnout to topení a to jsem jedno hnízdo zachránil,když mi dlouho nelítala Zemní č.9 ,tak jsem rychle odchytil další,která hnízdo převzala, protože asi za tři dni už létali dělnice i ona. Zřejmně už byli tak vyvinuté v buňce ,že to přežili.Taky jsem pozoroval to co Niky, že královny ,když je potřeba tak ještě vypomáhají dělnicím.Přes klapky ,které mám z toho sítka jsem musel přelepit ještě jemnější,mravenci se přesto sítko protáhli.Jinak Eljery,taky se ještě snažím uhnízdit další, ale jsou to už takové holky do větru a to si myslím že jsem se dneska snažil ubytovat pačmeláka, byl takový štíhlejší a delší.Si na zahradu přitáhnu ještě čmeláčí kukačku,sakra.Taky mám strach jako Kavča.Jsem je studoval všude možně po tom upozornění tuším Honzy, ale nejsem si jistý jestli bych je poznal.Jinak vím ,že jsou tu noví členové, tak jim přeju hodně ůspěchů a radosti s chovem.Jo Skalní na toho jsem tady vůbec nenarazil.Přišel jsem o dva Rolní a jednu Zemní,hodně mně to mrzí , měli už buňky.Teď mám jen Zemní, taky Hájové a jednu Luční.Chtěl jsem mít co nejvíc druhů.Jinak jak jste psali jak je chytáte, tak do petky bych asi nechytil nic,jsem moc krabatý.Chytám je do klasické síťky, průměr tak 350 mm z drátu a pytel ušitý ze záclony,to vše na tyčce.Přiklopím čmeldu, nadzvednu síťku a on letí za sluncem a pak zaclonu přehnu a mám ho.Poté vsunu klícku do síťky a on přeleze.Později ukážu fota.Eljery zkus třeba ten vlhký mech, chodbička půl metru to by mělo jít, jinak nikdy jsem nepoužil myšince ani ptačí hnízda a jde to! Tak se zatím Všichni mějte a ať se daří :)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Konečně myslím, že to můžu říct: mám druhou skalní 8. jsem ji usazovala udělala nádherný let pak se asi 3x vrátila měla jsem velkou radost a zároveň strach a taky že jo večer jsem dala kamínek a ten zůstal ve vchodu 3 dny. Večer jsem chtěla čmelín vyvětrat, ale už se mi nechtělo, že to udělám až druhý den odpoledne koukám kamínek dole tak jsem číhala přes hodinu a byla to skalní, už lítá a nosí pyl. Pod střechou už lítají dělničky, jsou fakt mrňavé. Dneska večer jedna nemohla trefit domů, musela jsem ji odchytit dát do injekč. stříkačky a dát k suku a byla doma. Už mám hrozně restů, buď lovím nebo hlídám. Dnes jsem v 19hod. odchytla skalní, už jsem ji nechala přes noc, má tam cukerný roztok tak zítra uvidím. Mám poprvé ve čmelíně hnízdo tak jsem zvědavá. Honzo ten kanystr je super, myslím, že budete čmeláčí farma, budeš mít co hlídat. Mějte se všichni fajn.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Obrázekpc screenshotcertificity.com

Obrázekupload imgcertificity.com

Obrázekfree image hostingcertificity.com

Jedno z míst v okolí Dolního Benešova, kde chodím na lov beze zbraně !

Obrázekfree upload imagecertificity.com

Přílet.

Obrázekupload image online freecertificity.com

Dosednutí.

Obrázekimage hosting websitescertificity.com

A lezeme dovnitř.

Obrázekfree photo hostingcertificity.com

Klapky jsem ještě musel přelepit jemnější síťkou kvůli mravencům.
Míra2

Kavco, v Lbc létají, včera jsem odchytl jednu rolní a po úžasném pamatovacím letu se dnes vrátila.
Jinak včera ještě v hledání dvě zemní a dnes jedna zemní, vše v lesíku s listnatými stromy, přesně něco takového jak na fotkách od Pepana.Chtěl jsem moc aspoň jednu zemní ale ty ke mě prostě nechtějí i přesto, že jsem zvětšil vnitřní průměr krku na 19 mm :cry:
Nyní již mám všechny čmelíny osazené, tak pomáhám sousedům a příbuzným, kteří si na poslední chvilku koupili čmelíny.
Všem pěkný večer, hodné štěstí při hledání, usazování a hlavně hladkém vyvedení dělniček...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
sob 13. kvě 2017 21:30:37
Konečně myslím, že to můžu říct: mám druhou skalní 8. jsem ji usazovala udělala nádherný let pak se asi 3x vrátila ...

Honzo ten kanystr je super, myslím, že budete čmeláčí farma, budeš mít co hlídat. Mějte se všichni fajn.
Blanko, blahopřeji! Ať se skalní daří! :)

Čmeláčí farma to ještě není, ale musím říci, že už to začíná být celkem náročné. Ono ohlídat sedm matek v různé fázi hnízdění není jen tak. Navíc jsem v práci vždy na dva až tři dny, tak se musí zapojit i další členové rodiny. Jinak by to prostě nešlo. To je pořád - vrátila se, nevrátila, létá, nelétá, spouštění klapky, do toho rozmary počasí, případně znovu osídlení osiřelého úlu, pačmeláci......
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny! Eljerry nevím jestli jsi upravoval ty husí krky, ale 18-20 mm vnitřní průměr je málo.Tam je ten zakopaný pes,královna dostane v úzkém krku jakoby strach a leze ven.Zvětši ten krk na vnitřní průměr 25 mm, pro velké čmeláky to je akorát a malým to nevadí.Dávám plně za pravdu Honzovi 79 jak to píše na str.31.Určitě ti pak polezou dál, ale jestli zůstanou to už je v polovině května otázka? Hlavně si tam nedávej pačmeláky jako já včera :) . Tak hezkou neděli všem.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Eljerry, problém bude v úzkém a zřejmě i dlouhém husím krku. To je špatná kombinace. A zkušenosti nejen moje, ale i ostatních to potvrzují. Pepan to napsal přesně. ;) Teď už Ti ale nemusí pomoci ani, když to opravíš. Je už celkem pozdě....
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

konecne jsem mel chvili se venovat i cmelakum a sledovat co je noveho.

- delnicek u prvni skalni pribyva, na cesne uz to zije, klapka uz jim evidentne nevadi. kralovna uz nespatrena
- zemni ma po 30 dnech konecne delnicky! Spatreny dve jak zapasi s klapkou. Pro dnesni den a noc jsem jim to ulehcim a necham ji pootevrenou
- druha skalni ted moc neleta (videna naposledy pred 3 dny), kaminek ale mizi, delnice ocekavam kazdym dnem. Klapku doviram
- treti nove usazena skalni lita jak o zivot a nosi koule pylu, zacinam spoustet po tydnu aklimatizace klapku

Takze zatim vse OK. Jinak spatreno nekolik hledajicich (zemni i skalni) - jedna dokonce za mnou vletla hledat do skleniku! :)
Odpovědět